Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

ADAYLIK STARTI VERİLDİ AMA! TİK YOK!..

Malumunuz 7 Haziran da yapılan genel seçimlerin maalesef istenilen sonucu vermemesi üzerine anayasanın Cumhurbaşkanına verdiği yetki kullanılarak seçim kararı alındı.

Bunun sebebi olarak siyasi partilerin koalisyona yaklaşmamaları ya da kuramamaları neticesinde ulaşılan bu tablonun galipleri ve mağlupları olacağına inanıyoruz.

İsterseniz önce mağluplardan başlayalım: İlk sıraya son seçimde ilk defa milletvekili seçilen kişiler yerleşecektir.

Daha henüz üç ay önce yapılan seçimler sonucunda meclis koltuklarında milletvekili olmanın zevk ve sefasını sürmeden yeniden seçime sürülmeleri ilk sırada olmalarının temel nedenidir.

Tabii ki bu temel nedenin sonucu olarak da, daha geçen seçimde yaptıkları harcamaların ödemeleri bitmeden yeniden bir borçlanmaya girmelerini gerektirecektir.

Milletvekili seçilenlerden ikinci mağdur kesim: Özellikle iktidar partisi olmak üzere partilerinden 2 dönem veya 3 dönem milletvekili seçilenlerdir.

Mesela AK Partide her ne kadar 3 dönem kuralının kaldırılacağı söylense de bu kişilerin yeniden aday yapılmaları belki de kolay olmayacaktır.

Mağdur olan üçüncü kesim ise: Bazı Milletvekillerinin tavır ve davranışlarıyla parti genel başkanı ve genel merkezlerinin gözünden düşmüş olan vekillerdir.

Bunlar da ikinci kesim gibi bütün zorluklara rağmen bir 4 yıl daha vekillik hayal edelerken 4 ayın sonunda kapı önünde konulma ile karşı karşıya kalabileceklerdir.

Gelelim Milletvekili piyasasından kazançlı çıkabileceklere:

Kazançlı çıkacaklar arasında daha önce aday adayı olup da temayül yoklamalarında birinci olup ve tüm sivil kuruluşlarının oyunu alıp teveccüh elde edenler; inanıyorum ki bu yarışta tekrar yer alıp, adaylıkları ciddiye alınacaktır.

Ayrıca aday adaylığı için istifa eden kamu görevlileri ve kamu görevlileri gibi belli süreler içinde istifa etmeleri zorunlu olan kişiler olacaktır diye düşünüyoruz.

Kazançlı çıkacak ikinci kesim ise: Geçmişte Milletvekilliği yapan ancak son bir veya iki dönemdir milletvekilliği için aday olmamış kişilerdir.

Yaklaşan genel seçimlerle ilgili ilk heyecan aday adaylarında yaşanacak olsa da, barajı geçme ihtimali olsun veya olmasın tüm partiler veya aday adayları açısından en kazançlı çıkacak kesim hiç şüphesiz adaylıktan yakından uzaktan ilgisi olmayan bir başka kesim daha var Türkiye’de..

Çoğunlukla siyasi partilerin veya nadiren de olsa aday adaylarının güçlü oldukları illerde partiler ve aday adayları için reklam ve tanıtım çalışmasını yapmayan aday kesimdir bu seçim piyasasından en fazla kazançlı çıkacak kesim.

Her ne kadar siyasi partiler bu seçim için tekrar hazine yardımı alamayacak olsalar da pek çoklarını iştahını kabartacak ölçüde astronomik rakamların konuşulacağı bir seçim çalışması olacaktır diye düşünüyorum.

Bana göre sokaklarda bağırıp çağırma ve halkı rahatsız etme yerine; yazılı ve görsel basın ile siteler, internet ortamından fevkalade yararlanabilirler.

Henüz piyasa açılmış değil ama; haydi hayırlısı..

Orhan YAZICILAR

Önceki ve Sonraki Yazılar