Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÜZERİNE…

 Hafta başında Çatı adayı olarak İKÖ eski Genel sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ismi ilk açıklandığında değerli dostum, Rize’nin sevilen iş adamı Osman Tüyloğlu’nun ofisinde çay içerken ekranlardan canlı olarak izledik.
Ben bir süre yorum yapmadım. Tam o esnada gözüm Tüyloğlu’na takıldı. Mimik hareketleriyle bu iş bitmiştir der gibi başını da sallayarak  bana döndü. Nasıl değerlendiriyorsun? şeklinde ki soruma; yok hayır hiç mi, hiç mümkün değil dedi. Sonrasında sohbetimizi derinlemesine bu konu üzerine sürdürdük.
Ordan ayrıldıktan sonra kendi çalışma ofisime geldim. Sitelere göz attım. Yorumları okudum. Ara’dan birkaç gün geçti. Her nerden ise aklıma birden Eurovizyon yarışmaları ve orada tapılan oylamalar  geldi. 
Bu yarışmalara katılıyor, ancak puan alamadan geri dönüyorduk.Ya da çok az bir puan alıp son sıralarda yer alıyorduk.O zaman kimlerin aklına geldiyse bilmiyorum, bir fikir geldi, şarkıya öyle bir isim koyalım ki, akılda kalsın ve herkes Türkiye’ye oy versin dediler.O zamanlarda Dünya’da petrol krizi var ve hemen hemen her ülkede  Arap ülkelerinin uyguladığı ambargo sebebiyle kriz yaşanıyordu.
Ve böylece süperstar Ajda pekkan’ı Petrol Şarkısıyla Eurovizyon’a uğurladık. Tabii sonuç gene hüsran oldu. Yani çok dahi bir düşünce gümlemişti.
Şimdi önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var.Ancak şu bir gerçek ki, her seçimlerde iktidara talip olan CHP ve MHP ayrı ayrı aday çıkaramadılar.AK Parti korkusu ve alınan oy gerçekliğinden yola çıkarak ortak aday çıkarma kararı aldılar. Bu haliyle bile ortak adaylarının alacağı oy oranının AK partinin göstereceği adaydan daha az oy alacağı belli olduğu için, ilk tura bile ortak adayla yola çıktılar.
CHP Yerel seçimlerde Ankara’da iyi bir oy oranı yakalayan MHP’li Mansur Yavaş isminden esinlenerek, MHP’ye yakın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ortak aday gösterelim dedi.Ayrıca İhsanoğlu’nun İ.K.Ö genel sekreteri olmasından dolayı Ak Partiden,muhafazakarlardan gelecek oyla çok ince şekilde hesaplandı. Bu aday ile kazanırız dendi.
Aslında iki partinin de kendi adayını çıkarması, ilk turda kazanan olmaz ise daha çok oy alabilecek aday üzerinde anlaşıp çatı adayı olması bekleniyordu .Ancak bu partiler ilk turdan birleşme kararı aldılar.
Bu demektir ki, iki parti de tek başına çoğunluğu yakalamayacaklarını düşünüyorlar. Çatı adayı açıklanınca Ak Partide sevinçle karşılandı. Ak partide ortak düşünce artık Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmamız için illa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aday göstermemize gerek yok, kimi aday göstersek bu seçimi kazanırız diyorlar.Böylece başbakan partimizin başında kalmaya devam eder diyorlar
Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise CHP,MHP ve bazı kesim ile muhafazakarlardan oy gelmesini bekleyecek.MHP  tabanı adayı beğendi, ancak CHP tabanından soru işareti var. Sadece Ak parti kazanmasın diye oy verirsek veririz, yoksa tercih ettiğimiz aday değil diyorlar.
Hesaplar çok ince yapılacak. Ak parti adayı da açıklanınca daha çok net belli olacak.Sanırım Ak Parti Abdullah GÜL ile devam etme arzusunda. Çünkü partililer genel başkanlarının partinin başından gitmesini istemiyorlar.
Ancak bana göre Recep Tayyip Erdoğan aday olursa,ilk turda büyük bir farkla seçimi kazanır.
 
Önceki ve Sonraki Yazılar