Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

EBEVEYN VE ÖĞRENCİLERİN KARNE GÜNÜ!

 Bugün 17 Ocak 2020 Cuma…2019-2020 Yılı Eğitim - Öğretimin sömestri tatili. İlk ve orta öğretimde tüm öğrenciler karnelerini aldı ve 15 gün süreli tatille girmiş oldu.
İlimiz Rize’de de 63.978 Öğrenci ve 4700 Öğretmen ile tamamlanan Eğitim-Öğretim Yılının ilk yarısı tamamlanmış oldu.
 
Nerede o eski karne telaşı!.. Ebeveynler merakla notları beklerken çocuk da eve iyi bir karne getirme derdindeydi. Varsa zayıfları kurtarmak, yoksa teşekkür ve takdir heyecanına kapılmak tüm öğrencilerin anılarında en güzel yeri alırdı. Ders çalışmamak için bahane arayanlar bile sözlü olmak için sıraya girerdi. Yarım puanın bile hesabı yapılırdı. Şimdi ise veliler notları anlık olarak internet üzerinden takip edebiliyor, karneye gelecek notları az çok biliyor artık.
Sınıfta kalmanın zorlaşması, not yükseltmenin kolaylaşması da karnelerin eski heyecanını azalttı açıkçası. Heyecan azalsa da karneler ve hediyeler  hala önemini koruyor.
Çocuğun notları yüksekse ve  iyi bir karne getirdiyse mutlu bir hava, başarının sonucu bir gurur hissi vardır evde. Çocuk sadece alacağı hediyeleri ve getireceği güzel tatili düşünür.
 
KARNESİ ÇOK İYİYSE ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI?
 
Karnenin çocuğun dönem boyunca sarf ettiği emeğin, çalışmasının bir sonucu olduğu, söylenen güzel sözlerin ve tebriklerin sadece nota değil özellikle emeğe ve çalışmaya yöneldiği vurgulanmalıdır. Çocuk için en güzel hediye anne ve babanın kendisini takdir etmesidir. Çocuk yüksek notlarla zaten çalışmasının ödülünü almıştır. Çocuğun sevdiği bir etkinliği ailece yapmak, sevdiği bir yere birlikte girmek küçük bir kutlama için uygun bir yaklaşım olabilir.
 
En sağlıksız yaklaşımların başında başarıyı küçümsemek gelir. Bu tutum dönem boyunca sarf edilen emeği, yoğun çalışmaları ve başarıyı değersizleştirir.
 
Çocuk kötü karnenin sonucunda özellikle anne baba tarafından gelebilecek ağır bir suçlama, eleştiri ya da ceza korkusu hisseder. Başarısı tartışma konusu olan bir çocuk için karnenin kötü olması ‘’Kanıt’’ işlevi görür ve çocukta ‘’Yetersizlik’’ hissine neden olur.
 
KÖTÜ KARNE İLE GELEN ÇOCUĞUN AİLESİ NE HİSSEDER?
 
Aileler beklemedikleri bir sonuçla karşılaşırlarsa kızarlar. Ama ebeveynin haklı olduğu anlamına gelmemelidir bu.. Öte yandan yoğun bir endişe de duyarlar ki bunun nedeni de gelecek korkusudur. Çocukların gelecekte de başarısız olacağı kaygısı bu duyguyu yaşamalarına neden olur. Bunu yanında tabii ki ‘’Biz nerede yanlış yaptık’’? düşüncesinden doğan pişmanlık ve suçluluk duygusu kendini gösterir.
 
KARNESİ KÖTÜ OLAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?
 
Sağlıklı ve çözüm odaklı bir iletişim kurabilmek için çocuğun neler hissettiğini anne ve babanın çok iyi bilmesi gerekir. 
 
Düşük notla karşılaştığımızda çocuğumuza bağırmak, hakaret etmek, başka öğrenciler ile kıyaslamak, tehdit etmek ya da şiddet uygulamak bir çözüm olmadığı gibi yeni sorunların ortaya çıkmasını hızlandıran ve çocuğun ruhsal iyilik hali üzerinde  yıkıma yol açan tutumlardır. Çocuğunuza notları ne olursa olsun değerli olduğunu ve onu olduğu gibi kabul ettiğinizi hissettirin.
Notlarını etkileyen sebepleri anlamaya çalışın. Aynı zamanda tatil sürecinde çocuğunuza çalış baskısı yapmayı.
 
Tüm Öğretmen ve Öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum.
 
Önceki ve Sonraki Yazılar