Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

ESNAFIMIZA HALKLA İLETİŞİM EĞİTİMİ ŞART..

 Rize nüfusu: Öncelikle  Üniversitesiyle, yaz aylarındaki Turizmiyle ve dışarıdaki hemşerilerimizin kendi illerine gelişiyle birlikte her geçen yıl artmaya devam ediyor… Tabi ki buna paralel olarak nüfus artışıyla da esnaf sayısı da artıyor!..

Bu noktada kalitenin,  insan saygısının önemi eğitimi de çok önemli.

Ancak; Rize esnaf odaları bu konularla alakalı hijyen kurallarına uygun eğitim çalışmaları elbette yapılmalıdır. Bu hem modernlik gereği, hem de insana saygının gereğidir.

Şu üç günlük dünya da insanların bir biri ile konuşurken saygıyı nezaketi en üst seviyede tutması gerekir.

Yüzlerce esnaf var!... İçlerinde müşteriyi çok iyi karşılayıp, tatlı dille ürünlerini tanıtarak ya da aradığı ürünleri nerede kullanabileceği yönünde bilgi alması noktasında iyimser esnaflar var. Ama bir o kadar müşteriye saygılı davranmayan sinirli esnafların sayısı da oldukça fazla… Zan altında bırakma k istemem ama şu şehirde çok dolaşan ve çok sayıda esnaf dostum bulunmaktadır. Burada gözlemlerimi gündeme getiriyorum. Bu bizim menfaatimize olan bir konu.

Özellikle konfeksiyon ve lokantalarımızın bazılarının müşterilerine karşı davranış şekli çok kötü. Bu konular da şikayetler oldukça  fazla.. Diğer iş kollarında yok mu? Elbette ki bir çok olumsuz hareketler yapılıyor.

Bir başka örnek vereyim. Bunlar hep yaşanan canlı örnekler. Mesela oyuncak ürünleri ya da bir başka ürün alıyorsunuz, kusurlu çıkıyor, değiştirmek istiyorsunuz mümkünatı olmuyor. Tüketici Yasası var, kimse kazımıyor yasayı ya da esnafım diyen bu kişiler yasayı okumamış, hükümleri bilmedikleri için satılan mal basitçe geri alınmaz derler.

Avrupa birliğine girmek için yıllardır uğraş veriyoruz. Uyum yasaları çıkarılıyor. Bu bağlamda esnaf olmak için kriterler olmalı. Belirli eğitimlerden geçmeli ve bu eğitimlerin sonunda başarı sağlayan kişilere ‘’Esnaflık yapabilir’’ sertifikası verildikten sonra işyeri açabilmeli.

Rize esnaf odaları birliği de yukarıda belirttiğim hususları yöntem ve uygulamaya koymalıdır. Ayrıca yine esnaf odaları; esnafa halkla ilişkiler eğitimi vermesi yönünde hazırlık çalışma başlatması ve uygulaması halk tarafından en çok beklenen memnuniyet verici bir uygulama olacağına inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar