Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

MİKROPSUZ BİR ÇEVRE İÇİN…!

SOKAKLARDA TÜKÜRMEK,SÜMKÜRMEK,SİGARA İZMARİTİ ATMAK YASAK TABELALARIMI KOYMALI ACABA!...
 
Şöyle günün hangi saatlerinde sokakta dolaşırsanız dolaşın;çevremizde tüküren ya da sümküren sigara izmaritini istediği yere atabilen bir kişiye rastlamadığım gün yok gibi…Bunların sayıları oldukça çok fazla..
 
Bu hiçte hoş olmayan hareketleri o kadarda kanıksamış ya da başka bir deyimle o kadar rahat bir şekilde yapıyorlar ki; şaşmamak mümkün değil.
 
Sağlıklı yaşamanın en temel şartlarından birinin bireysel ve ortamsal temizlikten geçtiğini çok iyi biliriz.Hatta ‘’Temizlik imandan gelir.O’nun bir parçasıdır’’Dinimizin emri olduğunu da bildiğimiz halde..Toplum bu cümleyi çok da iyi benimser.
 
Oysa enfeksiyon hastalıklarının neredeyse tamamı temizlik ihlallerinden oluşmakta Dünyamızda…
 
Temiz olmak hem dinimizin hem de medeniyetin gereği de değil mi?Ayrıca..
 
İşin espirisi yasaklar içinde yaşamak dar ayakkabının sıktığı gibi germekte çoğumuzu.Sigar yasağı nasıl ki uygulanmaya başladı,bir anda bıçak gibi kesiverdi.Kaplı alanlarda içilmemesi iyi olmadı mı?Hem de ne iyi..Değil mi?
 
YASAĞA GEREK VARMIYDI?  EVET VARDI..
 
Çoğu insan kendi özgürlüğünün nerde başlayıp nerde bittiğinin farkında değil maalesef..Düşünüyorum da ne kadar komik süreçlerden geçtiğimiz vediğer insanların sağlıklarını ihlal etme meselesinde.
 
Otobüs,Minibüs gibi toplu taşım araçlarında sigara içmekten tutunda anfilerde bile sigara içildi bu memlekette…
 
Neyse konumuza dönelim..
 
Bugün sokaklarda tüküren,sümküren,sigara izmaritini yere atan,elindeki çöpü gelişi güzel sallayan insanlar bir çok hastalığa davetiye çıkardığının ve yaptığı o çirkin hareketin keşke bir farkında olabilse.Kendisinin dahi hastalanmasına yol açacak bu davranışlardan eminim vazgeçerdi.Azıcıkta utanma hissi olsa tabii ki..
 
Şu an bu konularda bir yasa çıkartılsa;çevremizi bu gibi hareketlerle pisleten insanların tutum ve davranışları eminim bıçak gibi kesilecektir.
 
Sigara da olduğu gibi..
 
İşin garibi nedir biliyor musunuz? Belki erkekler kızacak ama;bu tür davranışta bulunan hiçbir bayan görmedim.İnsanların gerek ekonomik gerek psikolojik sıkıntılardan bunaldığı şu ortamda uyarmaya kalksan ne olur bilemem.Hatta birkaç kez uyarmaya kalkıştım ters bakışlara maruz kaldım diyebilirim.
 
Hele hele o elindeki sigara izmaritini bire banka ya da bir iş yerine girerken sokağa nasıl gelişigüzel fırlattığını,nereye attığını,hatta katlardan,balkonlardan aşağı attığını ve bunu tamamen bilinçsiz ve şuursuzca yapan insanları görünce ceza  ya da yasaklar gelsin diyorum.
 
Bu konuda başta din görevlilerimize ve eğitimcilerimize çok büyük sorumluluk düşüyor.Sadece onlara mı?Basına,yerel yönetimler,sivil toplum kuruluşlarına.Kısaca herkese.
 
Eeeh benimde aklıma galiba en iyisi yazmak ve bu tür yanlış eylem ve hareketlerde bulunan kişileri uyarmaktır.Ola ki  yanlışlıkla bu yazıyı okurlar da durumun biraz olsun farkına varırlar diye geldi.
 
İnşallah bu tür hastalık içinde olan insanların bir an evvel bu kötü ve çirkin davranışlarını terk ederler.
 
Ben onlara sadece dua ediyorum.
 
Sağlıklı ve yaşanabilir  bir çevre için..
Önceki ve Sonraki Yazılar