Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

OKULLAR AÇILIYOR!.MESLEKTAŞLARIMA ÖNERİLERİM..

 Yaz tatili bitti. Okullar Pazartesi günü açılıyor. İlköğretim ve Ortaöğretim seviyesinde İlimiz Rize de 57 Bin Öğrenci ve 4750 Öğretmen Türkiye genelinde yaklaşık 18 Milyon;  Öğrenci genç yavrumuz 17 Eylül Pazartesi günü ders başı yapıyor.
Bilindiği gibi İlköğretim ve Orta öğretim okulları 17 Eylül 2017 tarihinde öğretime başlayacak. Elbette okul yöneticilerine, öğretmenlere, öğrencilere ve velilere çeşitli roller düşmektedir. Ancak, öğretmen arkadaşlarıma daha fazla sorumluluk düşmektedir.
Bunu şöyle biraz açacak olursak:
Özellikle, öğretmenler uzun geçen tatil döneminden sonra öğrencilerin uyum süreci açısından farklı öğretim ilke ve yöntemlerine başvurabilir.
Yine, öğretmen her öğrencinin bilişsel, duyuşsal ve sosyal alanlarına ilişkin bilgisini yenilemek zorundadır. Çünkü, böyle bir tanıma süreci öğrencilerin gizil güçlerini açığa çıkarmak ve gerçekleştirmek anlamına gelmektedir.
Diğer taraftan, öğretmenler öğrencilerin ortak kültür özelliklerini bilse de farklı kültürel özellikleri tanımak zorundadır. Öğrencilerin sosyalleştiği ortamları tanımak akademik başarı ve sağlıklı yaklaşım ön koşullardan biridir.
Yine, öğretmen okullar açılırken şu hususlara dikkat etmelidir:
1- Öğretmen, her öğrencinin sosyal çevresini bilmek zorundadır.
2- Öğretmen öğrenciden ve velilerden beklentilerin neler olduğunu belirlemek için toplantılar yapabilir.
3- Öğretmen sınıfa katılan öğrencinin oryantasyon çalışmaları için rehber öğretmenle işbirliğine girebilir
4- Öğretmen, eğitim- öğretim yılı başında disiplin sorunlarını önlemek açısından kuralları öğrencilerle birlikte koyabilir.
Sonuç olarak, öğretmen etkili öğretme-öğrenme ortamı sağlamak için öğrenciyi tanımak; uygun stratejileri bilmek zorundadır.
Hiçbir çaba boşa gitmez. Yeter ki bir şeyler yapmak için kolları sıvayalım.
Tüm eğitim camiasının yeni Eğitim-Öğretim yılını kutluyor, sorunsuz bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum.
 
Önceki ve Sonraki Yazılar