Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

Rize Belediyesi Kaldırım İşgaline Geçit Yok Dedi!..

 Rize Belediyesi bundan böyle yaya akışını engelleyecek şekilde kaldırımları işgal eden iş yerlerine ve işgaline geçit vermiyor.
Bilindiği gibi İlimiz Rize’de bugüne kadar gelmiş geçmiş bir çok belediye yaya kaldırımlarının işgal edilmemesi için konuya el atmış; çeşitli çalışmalar yapmış, ancak çok kısa vadede hiçbir sonuç alamamıştır.
Şimdi ise Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve yönetimi, gelen yoğun şikayetler ve tepkiler üzerine; onlar da ‘’Belediye Esnaf El Ele, Kaldırımlar Hak Sahiplerine’’ sloganıyla yola çıkarak önemli bir harekat başlattılar.
 
Zabıta Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda kaldırım işgaline son vermek için işletme sahiplerine önceden uyarılarda bulundu. Öncelikle Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Caddesi üzerinde gerçekleştirilen denetimlerde, tüm ikazlara rağmen gelişmeleri dikkate almayan işletme sahiplerinin kaldırım işgali önlenerek güvenli yaya akışı şimdilik sağlandı.
Aslında hepimiz çok iyi biliyoruz ki kaldırımlar; şehirlerin medeniyet seviyesinin göstergesidir. Kaldırımların usulsüz şekilde kullanımı görüntü kirliğine sebep olduğu gibi, bundan daha da önemlisi yayalar işgal yüzünden taşıt yolunda yürümek zorunda kalıyor. Bu işgallere müsamaha gösterilmesi söz konusu kesinlikle olmamalıdır..
Tabii ki bu şehrin  ekonomik olarak kalkınması için esnafa her zaman büyük önem verilmelidir. Ancak; esnaf ve  işletme sahiplerinin de, kaldırımların yayalar tarafından kullanılması konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini göz ardı etmemelidir.
Hepimizin ortak şikayeti; yaya geçitleri otomobiller tarafından kapatılmakta olmasıydı. Bu daha çok mahalle aralarında, dik ve dar yokuşlu sokaklarda görülüyordu. Yine yaya kaldırımları bir çok esnaf tarafından teşhir ve servis mahalli olarak kullanılmaktaydı. Yaşlılar, yayalar, engelliler, çocuklu kadınlar, yaya kaldırımlarını kullanarak ulaşacakları yerlere ulaşmakta zorluklar çekiyorlardı.
İşte buna son verilmiş oldu..
Sonuç olarak: Bundan sonraki süreçte alınan karar doğrultusunda kimse kırılmadan, ceza almadan, yapılan bu çalışmanın sağlıklı bir şekilde yürümesi ve devam etmesi için kontrol altında tutulması şarttır.
İnşallah; kurum, kuruluş, kişi ayrımı yapılmadan adil bir şekilde bu sistemin yerleşmesi sağlanır.
Bunu tüm yayalar adına temenni ediyorum.
Başta Başkan ve tüm ekibine başarılar diliyorum.
 
Önceki ve Sonraki Yazılar