Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

RİZELİ ‘’NASIL BİR VEKİL’’ İSTİYOR?

Hepimizin bildiği gibi 2015 Haziran genel seçimlerine 4 ay gibi bir süre kaldı.

Şu son iki gün içerisin de de resmi kurumlarda çalışanlar istifa mektuplarını sıra sıra kurumlarına sunacaklar ve aday adayı olduklarını ilan edecekler. Zaten birkaç gün öncesine kadar üç partiye de aday adaylıklarını açıklayalar oldu.

PEKİ; HANGİ KRİTERLERE SAHİP İNSANLAR ADAY OLACAK?

Rize sokaklarının yani halkının siyasi nabzını en iyi şekilde tutabilen bir kardeşinizim. Bu konu da iddialıyım da..

Bir çok kişiye sordum.

Meselâ geçmişi bırakalım. Bu dönem de bizi temsil edecek vekil nasıl olmalı?

‘’Yiğit, Becerikli, Liyakatlı, Güçlü, Gözü pek, Düşüncelerini söylemekten çekinmeyen, Sözüne güvenilen, Sözünün eri, Korkusuz ve cesaretli olması gerekir’’ Dediler.. Daha bir çok istekler.

En çok da ‘’Yiğit’’ olması isteniyor. Çünkü bu unvana sahip olmazsa; hangi öz geçmişe sahip olursa olsun, bu vekil kendini ifade edemeyecek, yalan söyleyebilecek, korkacak, sinecek, el öptürüp boyun bükecektir’’ Dediler…

Sonra şöyle devam ettiler: ‘’Vatandaşa efelenen, kendini bulunmaz Hint kumaşı zanneden, burnundan kıl aldırmayan, kesesini doldurmaktan başka düşüncesi olmayan, kendine ihtiyaç duyanları aşağılayan caka satan vekillere ihtiyacımız yok’’dediler.

İsabetli tespitler olduğuna inandığım vatandaşımızın istekleri bununla da kalmıyor.

‘’Dünyayı anlaması, kavraması ve bu anlayışla yeni fikirler üretmek yeni projeler geliştirmek için çalışmalı. Özellikle de yaşadığı şehrini daha ileriye taşıyabilme bilgi birikimine sahip olması gerekir’’

Yine ‘’Okumayan, araştırmayan, düşünmeyen, aktüeli takip etmeyen, felsefe, sosyal psikoloji, ekonomi, tarih gibi sosyal bilimleri’’ çok iyi bilmelidir. Öyle sadece Televizyon ağzıyla konuşan birilerinin Milletvekilliğine soyunmasını çok ama çok yanlış olarak görüyorlar.

Çünkü vekillik sıradan, sadece etrafına ve kendine getirim sağlayan bir meslek değildir.

Acaba: Millet vekil olacak kişilerde, bu kadar sorumlusu yüksek ve çok önemli bir görevde olacaklarının ve yapacaklarının farkındamıdırlar? Bu kadar büyük bir vebal altına gireceklerini biliyorlar mı? İşte bu sorular sık sık soruluyor..

Kısaca: Rize’nin vekili Rize’yi ve Türkiye’yi iyi tanıması gereklidir.

Yani Rize’de doğmuş, büyümüş, Rize’nin evladı olması lazım.

Rize’den seçilmek garanti diye Rize’li olmayan, Rize’yi tanısa da bizden olmayan birilerinin aday gösterilmesini hiç ama hiç kabul etmiyor. RİZE’Lİ..

‘’Benim vekilim beni tanısın, benim ne yediğimi, nasıl yaşadığımı, çay tarımımı, neden hoşlandığımı, ne düşündüğümü, neye üzüldüğümü, nasıl para kazandığımı, nasıl baba ve nasıl ana olduğumu, neye güldüğümü ve neye ağladığımı, beklentilerimi, hayallerimi bilsin.. Diyor..

Rize’de bu tanıma uyan Rizelilerin var olduğunu düşünmek istiyorum. Çünkü bu millet böyle milletvekillerine layıktır ve böylesine çok ihtiyacımız vardır.

Sonuç olarak: Ben inanıyorum ve Ümit ediyorum ki; Özellikle AK Parti de bu Kriterleri taşıyabilen, sahip olan Millet Vekili aday adayları ortaya çıkacaktır.

ORHAN YAZICILAR

Önceki ve Sonraki Yazılar