Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

RİZE’NİN KAÇ VEKİLİ VAR?

 AK Parti’nin iktidara geldiği 2003 tarihinden beri AK Parti vekillerinin dışında, Rize’de muhalefetten Milletvekili hiçbir zaman olmadı.
 
Peki AK Parti’nin kaç Milletvekili var? Üç değil mi?.. 
 
Peki bunlardan kaç tanesini en çok görebiliyoruz? 
 
Kaç tanesi düzenli bir şekilde şehrine gelip, vatandaşıyla hasbihal oluyor, onların dertlerini dinliyor, çözüm üretiyor, devam eden ya da yarıda kalan, ve de hiç başlanılamamış projelerin çözümü için kafa yoruyor?... Bu soruları daha da çoğaltabiliriz…
 
İşte o üç vekilden sadece hiç bakanlık yapmamış, ilk defa Milletvekili olmuş, deneyim ve tecrübeleri diğerlerinden çok az olan Muhammet Avcı’yı görebiliyoruz. Değil mi? Yeteli oluyor mu? Elbette ki hayır…
 
Diğer iki vekili Rizeli vatandaş her zaman sorup duruyor.. Sormalarında tabii ki haklılar… Oy vermiş hizmet bekliyor. Ama onlar ne yapıyor derseniz!.. 2 ya da 3 ayda bir olağanüstü bir olay.. Nedir bu olaylar?

Ünlü birinin ya düğünü ya da cenazesine.. Ya da bir bakanın şehrimize gelişiyle onlarda kopup geliyor. Aynı hızla da geri dönüyorlar… Ne olur, ne olmaz, belki yarıda kalmış bir projenin tamamlanmasında katkı sağlarız, ya da bir vatandaşımızın derdini dinleriz.. Böyle bir dert edinme maalesef yok..
 
Duydum ki; Türkiye’de birkaç ilimizde nöbetçi vekil uygulaması başlamış. Kendi kendime dedim ki, oh ne iyi!.. Bizim vekillerde aynı taktiği uygulayarak, nöbetleşmek suretiyle Rize’ye gelirler de bu uygulamaya başlarlar. Her şeyi yerinde görüp takip etmek, eksik ve aksayan yönleri tespit edip, kısa sürede tamamlanabilmesi talimatlarını verip, işleri yoluna koyarak, sonunda bir de basın toplantısı yapar gider.. Her işin takibini bir tek Milletvekiline bırakmazlar..
 
Vekil Muhammet Avcı’nın hafta sonları Rize’ye gelip gittiğini duyuyoruz. Partinin basın organı vasıtasıyla az da olsa gelişmelerden haberdar oluyoruz. 
 
Uygulamanın; vatandaşlarla görüşme ve ziyaretlerin yanında devam eden projelerin ve tespit edilen sorunların neler olduğu, bu sorunların kaçta kaçının çözüme kavuşturulduğu noktasında toplanan veriler kamu oyuyla paylaşılmalı diye düşünüyorum.
 
Nöbetçi vekil uygulaması olursa şayet, her vekil düzenli bir şekilde şehrine gelir, olup bitenden haberleri olur. Sayın Avcı’nın dışında Rize’de ne olup bitiyor?

Takip eden ve bilen var mı? Yok!. Demek ki; Rizemiz de bütün işler kaplumbağa yürüyüş hızıyla devam ediyor demektir.
 
Eğer ki, Milletvekillerimizin her biri düzenli bir şekilde bu şehri ziyaret ederse, sıkıntıları yerinde görürde  çözüm odaklı çalışmalar yaparlarsa zaten sıkıntı kalmayacak.
 
Mesela… Rize Belediyesi… Başkanın sıkıntıları oldukça çok..  Kentsel dönüşüm kapsamında blokların yıkılıp, yeniden Toki tarafından yapılması karara bağlanmış. Ancak, esnaf tarafından aşılması gereken bazı konular ve işlemler nedeniyle geçici olarak tıkanma aşamasına gelmiş. Elbette ki bu durumlar aşılacaktır ama; sayın başkanın yalnız kalmasından dolayı eli kolu biraz bağlı görünüyor. Sayın vekiller bu konuda katkı sağlamalı ve kafa yormalılar. 
 
Ben bugüne kadar Belediye’nin  bu projesiyle alakalı, vekillerin ciddi bir çözüm önerisi ya da katkılarının olduğunu duymadım. Ama inşallah olur.. Rize bir bütündür. Çözüme kavuşan konuların neler olduğu, çözüm bekleyen sorunlarında neleri içerdiğini kapsayan açıklamalar olmalı.. ‘’Basın açıklamasının ardından vatandaşların talepleri dinlendi’’ gibi birkaç cümleyle es geçersek, hangi sorunlar olduğu ve bu sorunların çözümlenip, çözümlenemediğini bilmeliyiz.
Sonuç olarak:
 
Bu nöbetçi vekil uygulamasının önemli olduğunu vurgulayalım. Uygulamanın bu haliyle daha da faydalı olacağını belirtelim. Yoksa tek bir vekil gelsin gitsin, biraz gayret göstersin, diğerleri ortada görülmesin. Sonra bu millete hesap vermekte zor olur…
 
Önceki ve Sonraki Yazılar