Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

SEÇİM SONUCU TAHLİLLERİ (5)

 Mart Ayındaki Yerel Seçimlerin En Büyük Kaybedeni Kim Olacak???
Bu seçimlerde;
En büyük kazanan R.T.Erdoğan
En büyük kaybeden AK Parti!
Değerli AkPartili dostlar,hemen kızmayın, “şimdi sabah sabah bu da ne oluyor Hoca. Tam keyfini çıkarırken...” demeyin lütfen; anlatayım.
Önce genel değerlendirmemi vereyim:
Seçimin kazananları:
1. R.T.Erdoğan (Bir numarayı kimselere bırakmadı. Batı’yı da yendi.)
2. Muharrem İnce(CHP’nin oyunu geçti. Genel başkanlık yolu açıldı)
3. Devlet Bahçeli (Akşener’i yendi. İktidara yani yeni bir koalisyonun ortağı oldu. Hükümette 16 koltuktan en az dördünü MHP’ye vermek zorunda kaldı)
4. HDP(barajı geçti, Grup kurdu. Geçici olmadığını kemikleşmiş bir oy tabanı olduğunu gösterdi)
Seçimin kaybedenleri:
1. AkParti (En büyük kaybeden oldu: 7 puan kaybetti! Mecliste çoğunluğu sağlayamadı. 
2. K Kılçtaroğlu (İncenin altında kaldı)
3.CHP(milletvekili sayısı düşmese de muhalefetteyken oy oranı düştü)
3. M.Akşener ve İYİ PARTİ (Batının tüm desteğine rağmen... grup kurdu bu bir başarı sms toplama oylar gelecekte... proje böyle değildi)
4. T Karamollaoğlu (silindi. Bence partiyi kapatıp “Erbakan’ı sevenler kültür ve dayanışma derneği” kurması daha hayırlı olacak!)
5. D Perinçek (artık afra tafra edemeyecek, Bağımsız Türkiye benden sorulur diyemeyecek)
Bu tahlili kimseyi üzmek ya da sevindirmek için yapmadım. Akademik bakış budur, Gerçek budur; herkesin kabullenip şapkaların önüne koyması ve düşünmesi gerekiyor.
Buna özellikle de Sayın Cumhurbaşkanımız, AK Parti Genel Başkanı olarak dahildir.
Açık söylüyorum; Eğer yerel yönetici adaylarını da vekil adayı yöntemiyle (!) seçerse, hak, adalet ve liyakata dikkat etmezse, halkın sesine kulak vermezse (yok sayılan temayül yoklamaları, illerdeki istenmeyen atamalar... Mesela Rize’de mevcut Rektörün yeniden atanması ve diğerleri... sonuç: Reise yüzde 76, vekillere yüzde 64 küsur, yani son seçimlerinde altında!) Mart ayındaki seçimler hüsranla sonuçlanacak ve seçimin mağlubu o zaman AK Parti değil doğrudan Genel başkan sıfatıyla Sayın Cumhurbaşkanımız olacaktır.
Bu da onun TBMM’deki zorlaşan işini Belediyelerde de yaşayacağı anlamına geliyor.
Şimdiye kadar söylediklerimiz kale alınmadı. Umarım şimdi alınır.
Siz İttifakın başarısına aldanmayın. Bir de Erdoğan’ın olmadığı bir dünyayı düşünün. Şimdi partinin aldığı oyu ve onun yokluğunda alacağı oyu düşünün. Bence AK Parti zurnanın zırt dediği yerde.
Naçizane önerim şudur: Sayın Erdoğan (kesinlikle)aile efradından olmayan bir ikinci adam ve takımını şimdiden yetiştirmelidir. Kanımca Köprü, yol, havaalanı, milli savunma lojistik destekleri vesairenin ötesinde geleceğe bırakacağı en büyük miras bu olacaktır. Bu noktada İnşallah rahmetli Erbakan Hocanın siyasi hayatının finalinde düştüğü büyük hataya düşmez.
Dünya fani ve kendisi de bu kadar yükün altında hızla yıpranmakta, vücudunun biyolojik dayanıklılığı giderek sıkıntıya girmektedir.
Bir de dikkate alması gereken; nerdeyse Türkiye’nin Batısındaki CHP’ye gönül veren herkesin(başkaları da var!)? koşarak geldiği İstanbul mitingindeki milyonlar var.
Onlara nefes aldırması ve ülke dinamiklerinin içine çekmesi gerekiyor. Bu hem siyasi anlamda parti başkanı hem de herkesin devleti olmak bağlamında Cumhurbaşkanı olarak birinci vazifesidir diye düşünüyorum.
Benden bir doktor ve akademisyen uyarısı.
Herkese iyi sabahlar.
Prof. Dr. Şaban ŞİMŞEK
 
Önceki ve Sonraki Yazılar