Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

SOKAKLARIMIZI, SOKAK HAYVANLARI MI KİRLETİYOR?...

 Adam reklam filminde ne güzel demiş.. ''Eğitim Şart'' diye.. Nerde o eğitimli insanlar?..
Allah aşkına şu içinde, ya da üzerinde  yaşadığımız çevreyi kim-kimler kirletiyor?
Sigara izmaritlerini, sigara boş kutularını, meyve kabuğu ve elindeki kağıt parçasını  gelişigüzel  kim, kimler, niçin?  yerlere,çevreye atarlar.. Anlamak mümkün değil.
Çevre duyarlılığı günümüzde toplumların olmazsa olmazlarında olması gereken duyarlılıklardan biri olarak değerlendirilmelidir. Tıpkı insanın yaşamına olan duyarlılığımız ve verdiğimiz önem gibi.
Bakıyoruz ki, çevreye duyarlı olduğumuz pek söylenemez. Hele Rizemiz için hiç söylenemez. Kendi yaşadığımız çevreyi ele alalım. Hangimiz yaşadığımız çevreye karşı yeteri kadar duyarlılık gösteriyoruz?
Hangimiz çevremizi temiz tutmak ve doğayı korumak için çaba sarf ediyoruz?
Bakın şöyle kendi yakın çevrenizdeki insanlara. Çevreyi kirletmek ve yok etmek adına ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar.
Evindeki çöp torbalarını yollara atıyor, evlerinin dışındaki mekânları temiz tutmak gibi bir durum yokmuşçasına umarsız davranabiliyoruz.
Yerel yönetimin belirlediği katı atık toplama günlerinin dışında vatandaş sabah işine giderken bir market poşeti içerisine koyduğu atıklarını kapının önüne, ya da elektrik direğinin dibine bırakıp gidiyor. Ogün belediye temizlik işleri ekiplerinin gelip gelmeyeceğine bakmaksızın bırakıp gidiyor. Ya da 50-100 metre ileride bulunan atık konteynırlarına çöplerini atma gereğini bile duymadan öylece bırakıp gidiyor. Sonra sokak hayvanları o poşeti parçalayıp içindekileri de çevreye saçıyorlar. Alın size kirli bir sokak.
Kim kirletti? Bizler mi? Sokak hayvanları mı? Ne farkımız kaldı ki!..
Tabi ki hayır. Kirleten de biziz, kirlenmesine olanak sağlayan da.
İş lafa geldiğinde hemen herkes çevreci kesilir. Çevrenin öneminden söz eder, çevrenin korunmasından dem vurur. Şu şehir içinden geçen derelerin durumuna bakın. Mazgallardan pis kokular yayılmaya devam ediyor. Dereler tıkandı, üzerleri açılıp temizlenmeye çalışılıyor. Bu tamamen pansuman tedbirlerdir.. Deniz kıyılarımız, sahillerimiz kirlilik deryası olmuş. Biz mi kirletiyoruz oraları, yoksa sokak hayvanları mı? Cevap arıyorum bu soruma... Ama gelin görün ki, bizler kendi yaşadığımız evin önündeki sokağı yine kendimizin kirlettiğimizin  farkında değiliz.
Aslında her şeyin farkındayız da; bu işi inadına yapanlar var. Kültür seviyemiz buralarda ölçülür.
İşin özü; bizler söylediklerimizle yaptıklarımızı doğru orantılı bir noktaya getirebildiğimiz ölçüde çevreyi daha sağlıklı bir biçimde koruyabilir, daha temiz çevre oluşmasına katkı sunabiliriz. Bunu yapmadığımız, söylemimiz ile eylemimizi aynı noktaya getiremediğimiz sürece, çevre kirliliğini bugünkünden daha da kötü noktaya gelecektir.
Bir kez daha düşünün bakalım.
Çevreyi kim kirletiyor? 
Bizler mi? Sokak hayvanları mı?
Farkı..Farkedin!...
 
Önceki ve Sonraki Yazılar