Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

TABAN FİYAT TAVAN YAPTI!...

 Bilindiği gibi önceki gün; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Hüseyin Çelik 2016 Yılına ait Yaş yaprak çay alım taban fiyatını 1.77 TL. ve 130 Krş. da destekleme ile toplamda 190 TL. olarak açıkladı.

Açıklanan bu fiyatın ardından Rize sokaklarında mini bir anket yaptım. Bazı vatandaşımız bana fiyatı sorup bilgi edinmek isterken; bazılarına da ben; ’’Fiyatı nasıl buldunuz’’? Sorusunu yönelttim.

Bakın bura da altını çizeceğim bir durumu göz ardı etmek istemiyorum. Benim ve vatandaşlarımızın sorduğu soruları daha çok çayla iştigal edenlerle oldu. O çileyi çeken ve geçimini çaya bağlayan kişiler benim için önemliydi. Diğer vatandaşlarımız ise; işin daha çok ve sadece bölge ekonomisine ve Rize esnafına olabilecek katkısını amaçlıyordu.

Şimdi dönelim başa!: Bilindiği gibi 3 Mayısta 2016 Yaş Çay kampanyası resmen açıldı. Çay alımları Çaykur ve özel sektör nezdinde hızla alınmaya başlandı. Hemen; ya 3 ya da 4 gün sonra fiyat belirlenmediği için fırsatçılar devreye girerek 1.40 ve 1.50 TL. den peşin parayla çay almaya başladılar. Kimi firmalar 3/1 kuru çay karşılığı ya da 2017 Mayıs ayında devletin belirleyeceği ücret karşılığında yaş yaprak alabileceklerini üreticiye mesaj yoluyla ilettiler. ‘’Dereye düşen yılana sarılır’’ mantığıyla hareketle vatandaş bu sistemin içine zorla itilip yaş yaprağını satmaya zorlandı. Bu durum hala devam etmektedir. Belki de daha düşük seviyede olabilir. Buna da serbest ekonomi anlayışı deniliyormuş. Bal gibi fırsatçılık bu…

Gelelim Çay Kanununa:

Bakan Çelik Çay kanununun 2016 yılı içinde kapsamlı bir şekilde hazırlanıp Meclise sunulabileceğini açıkladı. Beni de en çok sevindiren bu açıklama oldu.

Çünkü son 10 yıldan beri bu hikayeyi hep dinledim. TV ekranlarında bu konuda çok programlar yaptım ve hazırlanan 20 sayfalık taslağı aylarca tartıştık. Maalesef hiçbir sonuç alınamadı. Alınamazdı; çünkü üreticinin lehine hiçbir madde yoktu. Bütün sivil toplum kuruluşları kafalarına göre farklı yorumlar yapınca; zamanın Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla rafa kaldırıldı. İyi de oldu.

Şimdi sayın Bakan bölge insanı olması hasebiyle bu konunun yine bölge Milletvekilleriyle birlikte takipçisi olacağını açıkladı.

Bugüne kadar Çay kanunu kimler tarafından engellendi?

Kimlerin hoşuna gitmiyor? Kimler rahatsız? Ya da kimlerin rant kapıları kapanacak? Bütün bu soruların cevabını benim gibi tüm Rizeliler bilmektedir. Ama her şeyin zamanı var. Hele şu kanun bir çıksın.. Ondan sonra zaten bunlar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Sonuç olarak: Çaykur bu işin lokomotifi konumunda olduğu için ona güvenimiz tamdır. Son yıllarda bir çok konuda önemli işler gerçekleştiriyor. İyi de yönetiliyor. Kendisine çok güvendiğimiz İmdat Sütlüoğlu gibi bir genel müdürümüz var. Olaylara son derece vakıf; ufku açık ve kurumun her türlü menfaatlerini gözeten, halkından yana olan değerli bir idareci. Kaliteli ve uzman personeliyle daha uzun yıllar Çay tarımının başında bulunmaları ve 220 bin üreticiye hizmet vermeleri beklenmektedir.

Bu vesile ile tüm üreticilerimize; bereketli, bol kazançlı ve helalinden tüketmeyi Allahtan temenni ederim.

Orhan YAZICILAR

Önceki ve Sonraki Yazılar