Recep KALCIOĞLU

Recep KALCIOĞLU

Ç.Rizespor’un oyun anlayışı şaşırttı

 Ç.Rizespor Ümraniyespor karsısında ilk defa son yıların en iyi oyun anlayışıyla oynadı.
Bu oyun anlayışı hem Ümraniyespor’u, hem de izleyenleri şaşırttı.
Baktığımızda bu müsabakada Ç.Rizespor takımı oyunu rakip sahaya baskı yaparak oynadı kaptırdığı toplarda rakip sahaya bastı ve oyunu rakip sahada oynadı rakibe baskı yaptı.
Gecen haftalarda devamlı yazdığımız bu takım oyunu önde oynamalı oyunu önde kurmalı rakip sahada basmalı, eğer Ç.Rizespor böyle oynarsa Ç.Rizespor’un yenemeyeceği takım yoktur demiştik, okuyanlar hatırlar, doğru birdir.
Ç.Rizespor defansı bu müsabakada uçuncu bölgede başlattı ikinci bölge ila devam etti uçuncu bölgeye nerdeyse hiç iş düşmedi kalesinde pozisyon görmedi diyebiliriz,işte budur gelişmiş günümüz futbolu.
Baktığımızda Ç.Rizespor ilk yarı oyun düşüncesi olarak harikaydı ancak topu kullanamıyordu.
İkinci yarıya Üzülmez, Recep’i oyundan alıp, oyuna Lınkon’u oyuna aldı ve Ç.Rizespor top kullanmaya başlayınca goller arka arkaya gelmeye başladı.
Bu oyun sistemi bütün futbolcuları rahatlattı futbolcular artık yeteneklerini ortaya koymaya başladı, Ç.Rizespor takımının hiçbir noktasında futbolcular zorlanmadı, işte doğru oynayınca herkes gördü neler olduğunu.
Bu oyun anlayışı futbolcuları farklı noktaya taşıdı, oyuncular kalitelerini ortaya koydu, bu futbolcular yetersiz deniliyordu oyun anlayışı futbolcuları bambaşka görüntü sağladı, bu futbolcularla bu takım şampiyon olabilir denilmeye başlandı, işte oyun sistemi neleri ortaya çıkarıyor bu oyun sistemi dünyadaki en gelişmiş oyun anlayışı olduğunu tekrar altını çizmek istiyorum.
Doğru oynadığında ne oluyor bütün futbolcuların hata yapma riski azalıyor çünkü oyunu kalenden çok uzağa oynuyorsun rakibi daraltıyor oyunda devamlı rakibe dikine toplar atıyorsun adeta rakibi kurşunluyorsun.
Rakip hücuma çıktığında senin uçuncu iki bir bölgeni geçmeye çalıştığında sen zaman kazanıp önlemlerini alıyor rakibe pozisyon vermiyorsun, oyunu tekrar rakip sahaya bastırdığında rakip kesinlikle bir yerden kacak yapıyor gol geliyor.
 Daha önce bunu rakiplere Ç.Rizespor kendi sahasına kapanarak vermiş oluyordu, Ç.Rizespor takımının futbolcuları çok kotu görünüyordu.
Artık günümüzde futbol matematik işi, oyun içinde oyun çıkarman gerekir, günümüz futbolunda hoca çok önemli, gecen hafta ne demiştik hoca çok zeki ve sinsi olmalı oyun içinde pılınlar yapması gerekir.
Ligin şampiyonluğa oynayan takımı böyle oynamalı bu takım bu oyun anlayışıyla bu ligin tuzunu attırır demiştik demeye de devam ediyoruz.
Baktığımızda Üzülmezle bu iş olmaz dememizin sebebi buydu, çünkü haftalardır Ç.Rizespor’u bu oyun anlayışıyla oynatamıyordu, Üzülmezin tecrübesizliğinden dolayı birçok noktada geç kalıyordu bu noktada da geç kalmıştı.
Ancak bu oyun anlayışını Ç.Rizespor takımına oynatmaya başlaması da önemli, hem takımını kurtardı hem de kendini.
 Bu önemli bir nokta önemli bir başarı, ancak bu tecrübesizliği inşallah Ç.Rizespor’un başını ağartmaz, Üzülmez belki ileride başarılı bir hoca olur, ancak Ç.Rizespor geç kalmaya tahammülü yok, bu geç kalınmanın sebebiyle bu takım çok komik puanlar kaybetmiştir.
Baktığımızda geldiğimiz noktada Ç.Rizespor’un oyun anlayışı şaşırttı, bu hem kamuoyunu hem seyircileri hem de Ümraniye takımını şaşırttı. Çünkü Ç.Rizespor takımı hep defansa kaçarak oynuyordu, hücum çıkıyordu topu kaptırdığında defansa kaçıyordu oyunu defansa bekliyor oyuna devasa basıyordu oyunu kendi yarı sahasında kabul ediyordu.
Ancak oyunu önde oynamak oyuna önde basmak yanı Ümraniye’nin tüm hesaplarını alt üst etti, Ümraniye etkili dahi olamadı.
Üzülmez haftalardır demek ki dersine iyi çalıştı ancak sınav haftalarını geciktirdi son bütünleme sınavında başarılı oldu, inşallah böyle geç kalmaz tecrübesizliği Ç.Rizespor’un başını ağrıtmaz asistanlıktan terfi eder.
Baktığımızda bu müsabakada Üzülmez’ın oynattığı oyun anlayışı ve ilk oyuncu değişikliği bu müsabakayı almıştır diyebiliriz.
Haftalardır ne demiştik bu takımda olmazsa olmazlardan, bu takımda ilk on bir de birinci oyuncu olarak Ç.Rizespor’un orta sahasında Robın oynaması şart, işte geç kalınmış bir başka noktada bu oyuncu tercihi idi buda çözüldü netice ortada.
Geldiğimiz noktaya baktığımızda, bu takım çok geriye yana pas yapıyordu uzun oynanıyordu, bu müsabakada geriye yana paslar azaldı dikine ayağa oynanmaya başlandı. Bilindiği gibi ayağa oynandığında takım oyuncuları daha fazla topa sahip olma sansı doğuyor, çabuk oyun oynanıyor, rakip karşısında etkili olma noktasında başarı geliyor, bir başka geç kalınmış nokta.
Yine bir başka geç kalınmış noktadan bahsetmek istiyorum oda şu, Ozan, Ozan bu takıma daha çok oynatılmalıydı, Ozan’ın bu takıma kazandırılması bu takıma yeni bir transfer yapılmış olacaktı ,gel ki son haftalar Ozana şans verildi ,şans verildiği anda ne kadar faydalı olacağı ortaya cıktı oda son on dakika .
Ozan’ı ben şahsen çok beğeniyorum Ozan aldığı her top da dikine oynayan kaleyi düşünen bire birde de etkili olan bir yetenek, bu tur pilot santraforlar zor bulunur, ustelık de alt yapıdan gelmiş bir oyuncu, oynadıkca daha iyi olacağına inanıyorum, Ozan bu takıma kazandırılmalı.
Özetlediğimizde Üzülmez bu son maçta Ç.Rizespor takımını oynattığı oyun anlayışıyla, beni ve tüm kamuoyunu yanılttı inşallah yanıltamaya devam eder. 
 
Önceki ve Sonraki Yazılar