Yasemin ÖZÇELİK

Yasemin ÖZÇELİK

ESKİ DEĞERLER YENİ DEĞERLER İLE BULUŞTU

 ESKİ DEĞERLER YENİ DEĞERLER İLE BULUŞTU,

 ÜRETEN İNSANLAR BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYDÜ STK FUARINDA
 
 Çocukluğum en güzel yazlarıydı onlar tahminimce Haziran sonu Rize'de Çay Festivali düzenlenirdi , üç gün boyunca ana cadde üzerinde gündüz şenlikler olurdu .Okullar gösterilerini sunardı rengarenk kıyafetlerlerle komşu ülkelerden halk oyunları gelir ,geleneksel danslarını ederdi .kültürler arası diyalog kurulurdu.
 
Rize'de Çay ,Fındık,Balıkcılık tanıtılırdı yöresel kıyafetler ,sırtında sepetli kızlar ,ellerinde ağ balıkçılar akşamları da konserler olurdu ücretsiz tüm halk ailece gider izlerdi. bende giderdim babamla ,sonra çay güzeli seçilirdi son gece.

Tüm Rize o üç günde birlikte eğlenirdi.çok iyi hatırlıyorum erkenden çayı toplar satar,çarşıya koşardık gösterileri izlemeye.
 
sonra ne oldu bilmiyorum yıllardır Rize Çay Festivali yok yapılmıyor.
 
......
 
Yıllar geçti ya evlendik çolup çocuk derken zaman geçti .Her yıl Haziran sonu aklıma gelirdi neden yine Rize'de Çay Festivali yok , bu Festivallerde tüm Ülke hatta komşu Ülkeler Şehrimize gelir ,tanışma kaynaşma ve kültürler arası diyalog fırsatı olurdu .şimdi neden yok diye aklıma takılırdı.
 
Geçen hafta bir fuara katıldım Rize ismail Kahraman Kültür Merezinde , Rize sivil toplum Gönüllüleri Platformu nun düzenlediği Rize ve İlçelerindeki tüm dernekleri bir arada toplayıp ,birlikte hazırlayıp sundukları bu fuarda dolaşırken dalıp gittim ,uzun bir zaman yolculuğuna
 
.........
 
sene 2019 du ve ben 46 yaşındaydım ama o an 16 -17-li yaşlı yıllarım ile zaman tünelinde hissettim kendimi . sanki üzerimde o puantiyeli elbise başımda oyalı çember elimde kuyiça ( şimdiki elle tutulan sepet) içinde çay caddedeki kortej yürüyüşünde yanımızda yabancı ülke çocukları birlikte dans edip oynadığımız o zamana döndüm bir zaman tüneli yaşatmıştı bana bu fuar.
 
Kemençenin sesiyle ayıldım ve kendimi horon halkasında buldum .bu günün 15-16 belki de 17 yaşındaki öğrencileri ile el ele horondaydık , sanki geçmişimiz bu günümüz le el gibi horon.
 
Sonra tulum,sonra rize de okuyan yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin kendi danslarını sergiledikleri o anlar .evet evet bu bir zaman tüneliydi, ve bu zaman tünelini bana yaşatan Rize Sivil Toplum Gönüllüleri Platformu .
 
Ne güzel bir atmosfer eski değerleri bu güne taşıyan bir çok dernek el ele gönül gönüle yan yana gelmiş ve eski kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi bu güne taşımış .
 
Bu fuarda birbirleri ile tanışan fikir alışverişinde bulunan insanlar oldu .Eski değerler yeni değerler ile buluştu, üreten insanlar birlikte daha güçlüydü orada .
 
Bu fuar sayesinde normalde ulaşmakta güçlük çektikleri herkes ile orada karşılaştılar tanıştılar .
 
Herşey bir yana rize de hala özünü kaybetmemiş güzel insanların var olduğunu sergilediler.
 
Elsanatlari, workshoplari ,Dernek sunumları,Geleneklerimizi yaşatma adına köy düğünleri,Halk oyunları , atma türküler,Horon ,Tulum,Mızıka, Kafkas oyunu gibi sanatsal aktiviteler sanat sever dostları bir arada buluşturdu .
 
Ben ne buldum bu iki günde biliyormusunuz ,''çocukluğum ,gençliğim ile beraber bu günümle buluştu'' ve birlikte ne kadar güçlü olduğumuzu gördüm .
 
Sevgili Sivil Toplum Gönüllüleri Platformu'nun tüm ekibi ,Gönüllü olmak gönül işidir ve gönlünüze sağlık
 
                                                                                                                         Sevgiyle Kalın
 
Önceki ve Sonraki Yazılar