112 acil servise asılsız ihbar yağmuru

112 acil servise asılsız ihbar yağmuru

RİZE İl Sağlık Müdürlüğü, 2012 yılında 112 Acil Servis hattına gelen 230 bin 361 çağrının yüzde 90`ının asılsız olduğunu açıkladı, çağrılar arasında lahmacun siparişi verenler, cep telefonuna kontör isteyenler ile sabah ezanının okunup okunmadığını soran kişiler olduğu belirtildi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi Başhekimi İlyas Gökhan Günaydın, yaptığı açıklamada 2012 yılında 112 Acil Servis hattına yapılan 230 bin 361 ihbarın yüzde 90’ının asılsız olduğunu kaydetti. Rize Acil Sağlık Hizmetleri`nde 29 ambulans ve 13 acil istasyon bulunduğunu belirten Günaydın, şunları ifade etti:

“2012`de servisimize 230 bin 361 çağrı geldi. Bu çağrılardan sadece 21 bin 695`ine hasta çıkışı yapıldı. Sağlık Bakanlığı`nca Lokasyon Bilgi Sistemi uygulanmaya başlandı. Bu sistem ile 112 Acil Servis hattını sabit hattan arayanların adres bilgileri anında ekranımızda görülüyor. Sistemle asılsız ihbar sayısı azalınca vakalara ulaşma süremiz kısaldı.”

ASILSIZ İHBARLARI SIRALADI

Günaydın gelen asılsız ihbarların bazılarını şöyle sıraladı:

“Çağrılar arasında lahmacun siparişi verenler, cep telefonu için kontör, acilen sigara isteyenler, yatalak hastasını ambulansla taşıyıp taşıyamayacağını soranlar, sabah ezanının okunup okunmadığını soranlar, 112 çağrı hattının ücretli mi, ücretsiz mi olduğunu soranlar var. Hasta yakınları aradığında verilen adrese giden ekiplerimiz, bazen valizle bekleyen vatandaşlarla karşılaşıyor. Evini taşıyacak olan hasta yakını, yatalak hastası için `siz taşıyabilir misiniz` teklifinde bulunuyor. `Gitmem gereken yere kadar götürün` diyen vatandaşlarımız da oluyor. Asılsız çağrılar nedeniyle hattımız meşgul edildiğinde gerçek vakaya cevap veremiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.