'Altın' ödülü, köy okulunun kapanmasını engelledi

'Altın' ödülü, köy okulunun kapanmasını engelledi

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Pınarlı köyünde 10 yıl önce, öğrenci azlığından dolayı okulun kapanmaması için muhtarlıkça başlatılan "Doğurun Okul Kapanmasın" Kampanyasının ardından doğan 17 çocuktan 14'ünün okula başlamasıyla köy ilkokulu yeterli öğrenci sayısına ulaştı.

 Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Pınarlı köyünde 10 yıl önce, öğrenci azlığından dolayı okulun kapanmaması için muhtarlıkça başlatılan "Doğurun Okul Kapanmasın" Kampanyasının ardından doğan 17 çocuktan 14'ünün okula başlamasıyla köy ilkokulu yeterli öğrenci sayısına ulaştı.

Pınarlı köyünde 10 yıl önce öğrenci azlığı nedeniyle köydeki iki ilkokulun kapanmasının ardından son okulun da kapatılacağının gündeme gelmesiyle harekete gelen muhtar Cahit Durak, 2005 yılında "Doğurun Okul Kapanmasın" kampanyasını başlattı.

Doğum yapan her anneye bir cumhuriyet altını hediye edilen ve 5 yıl süren kampanya döneminde dünyaya gelen 17 çocuktan 14'ü, Pınarlı İlkokulunda eğitimlerini sürdürüyor.

Muhtar Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pınarlı'nın, Artvin'in en kalabalık nüfusa sahip 18 mahalleli köyü olduğunu söyledi.

Köyün genç nüfusunun, ailesinin geçimini sağlamak amacıyla başka illerde çalışmak üzere göç ettiğini anlatan Durak, "Yaklaşık 30 yıl önce 600 öğrencisi bulunan köyümüzde, göç nedeniyle günden güne bu sayı azaldı. Köyümüzdeki dört okundan üçü öğrenci azlığı nedeniyle kapatıldı. Kalan tek okulumuzun da kapatılmaması için 2005 yılında 'Doğurun, Okul Kapanmasın' kampanyasını başlattım" dedi.

Kampanya kapsamında doğum yapan kadınlara bir cumhuriyet altını hediye ettiğini dile getiren Durak, "Yaklaşık 5 yıl süren kampanya, köylülerimizden ilgi gördü. Kampanya döneminde 17 çocuk doğdu. Doğum yapan kadınlarımıza 17 Cumhuriyet altını hediye ettim. Bu kampanya kapsamında dünyaya gelen 17 çocuğumuzdan 14'ü okula başladı. Kampanya meyvelerini verdi. Okulumuzun açık kalması, bu kampanya sayesindedir" diye konuştu.

-"Okulu kapanan köy, sönmüş arı kovanına benzer"

Durak, kampanyanın başarılı olacağına ilk günden itibaren inandığını anlatarak, "Köylülerimize, özellikle kadınlarımıza eğitime verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Pınarlı İlkokulumuza şu an 10 ana sınıfı, 20 ilkokul öğrencisi devam ediyor. Okulu kapanan köy, sönmüş arı kovanına benzer. Köyden kente göçü durdurmak için köylerdeki okulları açık tutmak gerek. Köydeki okullarda çocuğunu iyi eğitebileceğini düşünen birçok vatandaş, kentlere göç etmek istemeyecektir" ifadelerini kullandı.

Okulun en büyük sorununun ısınma konusu olduğunu belirten Durak, kalorifer kazanındaki arıza nedeniyle okulun sobayla ısıtıldığını, bu konuda yetkililerden yardım istediklerini söyledi.

Durak, anne ve babalardan çocuklarını okula göndermelerini, özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda duyarlı olmalarını istedi.

-"Kampanyaya destek amacıyla 2 çocuk daha doğurdum"

Pınarlı köyü sakinlerinden Saime Kumaş, muhtar Durak'ın başlattığı kampanyaya kendisi başta olmak üzere tüm köylünün destek verdiğini belirtti.

Kampanya öncesinde 5 çocuğu olduğunu ifade eden Kumaş, "Kampanyaya destek amacıyla 2 çocuk daha doğurdum. Muhtarımız 2 çocuk için 2 Cumhuriyet altını hediye etti. Kampanyanın ardından doğurduğum çocuklarımdan biri ilkokula başladı. Diğeri de önümüzdeki yıl ana sınıfına başlayacak. Sağlıklı kadınlarımızın kampanyaya destek vermelerini istiyorum" diye konuştu.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.