Fed faiz artırdı, TCMB kararı bekleniyor

Fed faiz artırdı, TCMB kararı bekleniyor

Fed faiz artırdı, TCMB kararı bekleniyor

 Fed kararının olumsuz etkilerinden arınmak için gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları harekete geçti.

 
13-14 Haziranda gerçekleşen Fed toplantılarının ardından beklenene paralel 25 baz puan artırdı ve tüm para birimlerinde hareketlilik yarattı. Bunun sebebi neredeyse tüm dünyada baz para olarak kullanılan Amerikan Dolarının değerinde hareketlilik olması.
 
Faiz kararları bir ülkede bankacılık sektöründe ve yatırım bazlı para transferlerinde uygulanan maksimum ve minmum rakamlardır. Yani uluslararası arenada yatırımlar yapan yatırımcıların ülkelerden alabileceği faiz oranlarını doğrudan etkilediği için ülke parası açısından önemli bir karardır.Fed'in faiz artırımıyla yatırımını Amerikan Doları bazında ve ABD hisseleri üzerinden yapacak yatırımcıların alacakları faiz oranlarının yükselmesidir. Faiz artırımı ülkedeki tüm finansal birimleri etkilerken, hem merkez bankasının ticari bankalarla hem de bankalar arası finansman transferinde baz alınacak faiz oranlarında etkili olacak.
 
ABD'nin kararının ardından TCMB'nin faiz artırımı beklenirken tüm ülke para birimleri Fed kararının kendi para birimlerindeki olumsuz etkisini azaltıcı kararlar verecek. TCMB faiz kararının da Fed'e paralel gelmesi kuvvetle muhtemeldir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.