Merkez Bankası'ndan dövize karşı hamle

Merkez Bankası'ndan dövize karşı hamle

Merkez Bankası, bankaların gecelik borç alma limitini sıfıra düşürdü. Böylece tüm fonlamayı geç likidite penceresi üzerinden yapacak. Bu da faizin yüzde 12.25 seviyesine çıkacağı anlamına geliyor

 Merkez Bankası, bankaların gecelik borç alma limitini sıfıra düşürdü.  Bankanın bu kararı, 22 Kasım'da devreye girecek. 


Merkez Bankası kararının ardından sabah arka arkaya rekorlar kırarak 3.97'li seviyelerin üzerine çıkan dolar kuru 3.95 TL sınırına geriledi.  
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürüldü.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi.
KARAR NE ANLAMA GELİYOR

TCMB'nin kararının ardından tüm fonlama Geç Likidite Penceresinden (GLP) yapılacak. Böylece ağırlıklı ortalama fon maliyeti 25 baz puan artıracak. Yani ağırlıklı ortalama faiz yüzde 12 seviyesinden 12.25'e yükselecek.

Merkez Bankası bankalara günlük yaklaşık 120 milyar TL fonlama yapıyor. Daha önce bunun 10 milyarlık kısmını sabah Interbank'tan sağlayan TCMB, yeni adımla bu oranı sıfırlayarak, tüm fonlamayı GLP'ye kaydırdı. GLP'den fonlama saat 16:00-17:00 arası yapılıyor.

DOLARDA NE OLUYOR?

Dolar kuru sabah güne 3.92 TL seviyelerinden başlamasına karşın ABD ile ilişkiler kaynaklı gerginliklerin ardından saat 10.00 itibariyle 3.9776 TL seviyesine kadar çıktı. Merkez Bankası'nın hamlesi ise şimdilik dolar kurunu biraz düşürmüş görünüyor. 

Dolar kuru saat 10.30 itibariyle 3.9510 TL seviyesinden el değiştiriyor.  

Tanto Capital Partners Ceo’su Ozan Özkural, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "özellikle ABD'de Zarrab davasının sonucunun ne olacağı, bankalara gelecek muhtemel yaptırımların ne olacağı konuları konuşulurken bu durum kendini kurda da hissettirmeye başladı." dedi.

Merkez Bankası'nın önlem almaya devam edeceğini belirten Özkural "Ancak Türkiye'deki politik risk algısı ve Türkiye-ABD ilişkilerinin net olmaması artık kendini hızla piyasalarda hissettirmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.

10 YILLIKLAR REKOR KIRDI

Öte yandan Türkiye'de 10 yıllık tahvillerin faizi, 13 baz puan yükselerek yüzde 13.03'e ulaştı ve rekor tazeledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.