Merkez enflasyon tahminini açıkladı

Merkez enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya olduktan sonra ilk rapor açıklandı.

 Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 sonunda enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 7,5 olmak üzere yüzde 6,3 ile yüzde 8,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Ocak Enflasyon Raporu sonrası dönemde Türk lirasının istikrarlı bir seyir izlediğini aktaran Çetinkaya, petrol fiyatlarının bir miktar yükseldiğini, ithalat fiyatlarının ise sınırlı oranda gerilediğini kaydetti.

'GIDA FİYATLARI DÜŞER'

Çetinkaya, bu çerçevede Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarının, enflasyon tahminlerinde değişime yol açabilecek bir etkisinin ortaya çıkmadığını vurgulayarak, gıda fiyatlarının katkısıyla tüketici enflasyonunun kısa vadede düşmeye devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Merkez ham petrol tahminini ise 37 dolar 40 dolara çıkardı.

YENİ DÖNEMDE PARA POLİTİKASI

Çetinkaya, yeni dönemde para politikası duruşuna ilişkin olarak "Merkez Bankası fiyat isitkrarını temel hedef olarak gözetmeye devam edecektir. Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacak. Nihai olarak para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz.'' şeklinde konuştu.
 
Murat Çetinkaya ayrıca, sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamının net ve ortak bir görüşü olduğunu, sadeleşmeyi olabilecek en makul hızla tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

AVRO VE DOLAR FİYATI

Öte yandan raporun açıklanmasıyla dolar sert düştü. Dünü 2.8460 liradan kapatan dolar, haftanın ikinci gününe 2.8440 liradan başladı. Merkez Bankası'nın raporundan sonra ise 2.8339 TL seviyesinden işlem görüyor.

Güne liradan başlayan avroda da açıklamanın ardından düşüş görüldü. Açılışı 3.2050 liradan yapan avro 3.1997 TL seviyesinde seyrediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.