Türkiye'nin yeni gözdesi Arap turistler

Türkiye'nin yeni gözdesi Arap turistler

Türkiye'ye gelen Arap bir ailenin, bir uçak dolusu Avrupalıdan daha çok döviz bıraktığı ortaya çıktı.

Son günlerde Boğaz kıyılarından ünlü AVM'lere, restoranlardan eğlence merkezlerine İstanbul'un her köşesinde Arap ülkelerinden gelen turistlere bolca rastlamak mümkün.

Ruslar, deniz ve güneş için Türkiye'ye gelerek Akdeniz'i mesken tutarken, Arap ülkelerinden gelenler rotayı İstanbul'a çevirdi. Bundan 'rahatsız' olan vatandaş da var, durumu fırsata çevirip kesesini dolduran esnaf da... Akşam gazetesinden Gizem Coşkunarda, Arap turistleri yakından inceleyip, Türkiye ilgisinin bu kadar artmasının nedenlerini araştırdı.

ORTA GELİRLİLER TAKSİMETRE AÇTIRMIYOR
Şişli'deki Cevahir AVM'ye gidenler bilir; içerisi eli kolu poşet dolu, saç ekiminden henüz çıkmış, Arap turistlerle dolu. Buraya gelince kendinizi adeta bir Arap ülkesinde hissetmeniz mümkün...


 
'Arap Baharı'nın ve izlenme rekorları kıran Türk dizilerinin de etkisiyle gözlerini Türkiye'ye çeviren turistlerin listesinin başında alışveriş, gayrimenkul ve estetik cerrahi yer alıyor. Genelde Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Doha'dan geliyorlar.

Çok zenginleri haftalık ya da aylık olmak üzere şoförlü V.I.P minibüs kiralayarak ailecek geziyor. Orta gelirli olup da taksiyi tercih edenlerse asla taksimetre açtırmıyor. Siz ister onlara cimri, ister 'kazıklandıklarını öğrenmişler' deyin. Orta gelirli olanların birçoğu Aksaray ve Laleli çevresindeki otellerde kalıyor. Tüm gün alışveriş yapıyor ve gece kendi müziklerini çalan barlara gidiyor. Kaldı ki bu çevredeki restoranların birçoğu Arapça mönü oluşturmuş bile. Hatta hemen hemen hepsinde genelde Hataylı, Arapça konuşabilen bir garson çalışıyor.

ÇIRAĞAN'IN YÜKSEK FİYATLARININ NEDENİ ONLAR
Lüks tatil için İstanbul'u tercih eden Araplar ise Beyoğlu, Nişantaşı ve Bebek gibi İstanbul'un en gözde semtlerini kuşatıyor ve Çırağan Sarayı'nda kalmayı tercih ediyor. Turizmcilere göre ise Çırağan Sarayı'nın yüksek fiyatlara oda satabilmesinin en büyük sebebi, o fiyatları ödeyebilecek Arap turistler...

'LÜKS' KELİMESİ AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR
Çünkü onlar için 'lüks' kelimesi ayrı bir önem taşıyor. Bir turizm firmasının genel müdürü olan arkadaşım VIP turları tercih eden Arapların isteklerini özetliyor benim için; "VIP diye nitelendirdiğimiz turistler, uzun dönemli konaklamalar için geliyor. Boğaz'da yer alan yalılar ve oteller, öncelikli konaklama tercihleri. Gelen turistler, sadece konaklama için değil, alışveriş ve kültürel turlara da önem veriyor. Gelen her Arap turist, Topkapı Sarayı'nı ve özellikle 'Kutsal Emanetleri' görmeden gitmek istemiyor. Arap bir VIP misafirin ülkeye bıraktığı döviz, Avrupa'dan gelen 180 kişilik bir charter uçağındaki turistin tümünün toplam harcaması kadardır. Bu da gösteriyor ki, Arap turistler, İstanbul için bir vazgeçilmez olma yolunda ilerlemektedir."

DİZİLER DIŞINDA BİR SEBEP DE ESTETİK
Dizilerin turizme sağladığı desteğin yanı sıra Arapların İstanbul'u tercih etmesinin bir diğer sebebi estetik operasyonlar.
Araplar, İstanbul'da diğer Avrupa ülkelerine göre yüzde 30 daha uygun fiyata estetik işlem yaptırabiliyor. Estetik International'dan Estetik ve Plastik cerrah Op. Dr. Bülent Cihantimur hastanelerine çok sayıda Arap geldiğini söylüyor ve ekliyor; "Erkekler üzerinde yapılan ameliyatlar ağırlıklı olarak saç, sakal ve bıyık nakli, jinekomasti ve burun estetiğir. Kadınlar ağırlıklı olarak kaş kaldırtıp yağ aldırıyor."

'Hasta turizmi' İstanbul'a o kadar fazla turist çekiyor ki bu durum herkesi bambaşka projeler üretmeye yönlendiriyor. Örneğin Estetik International'da yalnızca uluslararası hasta turizmi konusunda uzmanlaşmış, yabancı hastaların tüm ihtiyaç ve hizmetlerini görmek üzere kurulmuş; Arapça, Almanca, Rusça, ve İngilizce dahil bir çok dili konuşan çalışanlardan bir departman bulunuyor.

1 HAFTA KALIYOR, 10 BİN EURO BIRAKIYORLAR
Arap ülkelerinden estetik amaçlı gelen bir hasta, ortalama 1 hafta Türkiye'de kalıyor ve bu süreçte 3 bin ile 10 bin euro arasında para bırakıyor.

ALIŞVERİŞ TUTKUSU BAŞKA BİR BOYUT KAZANDI
Arapların asla vazgeçmedikleri alışveriş tutkusu, artık başka bir boyut kazandı. İstanbul'daki birçok modacının müşteri listelerinin en tepesinde Arap isimlerine rastlamak mümkün... Öyle ki modayı yakından takip ediyor ve yeni sezonda en az altı tane elbise diktiriyorlar Arapların yakından takip ettiği bir isim olan Sagaza Madrid'in tasarımcısı Zeliha Kaçar, bu durumdan son derece memnun. Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, Mısır, Bahreyn, Umman ve Libya'dan müşterileri olan Kaçar modayı yakından takip ettiklerini söylüyor: "Takip ettikleri modayı da direkt uygulamıyorlar, süzgeçlerinden geçirip kendi yaşam ve kültürlerine uyguluyorlar. Ama modellerin gustosunu bozmamaya ve revize isterken tasarımcı kimliğime ve tasarımlarıma saygı göstererek bunu yapıyorlar." Arapların diktirdikleri abiyelerin fiyatı 2 bin liradan başlıyor ve 6 bin liraya kadar çıkıyor. Sagaza Madrid'de gelinlik diktirmek isteyenler de oluyor ve bunu maliyeti de yaklaşık 10 bin lirayı buluyor...

TERCİH NEDENLERİ
- Arap Baharı, komşulara turizmi sekteye uğrattı .
- Güvenli tatil isteği Türkiye'yi öne çıkardı .
- Türk dizilerini izleyenler, oyuncuları ve dizilerin çekildiği mekânları görmek istedi.
- Her keseye uygun alışveriş merkezleri ve oteller Türkiye'nin cazibesini artırdı .
- Yemeklerin helal olması ve Avrupa standartlarındaki sağlık hizmetleri de önemli bir kriter oldu...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.