'Alo 112 mi? Gelirken 2 ekmek alır mısın'

'Alo 112 mi? Gelirken 2 ekmek alır mısın'

'Alo, 112 Acil!' hattına gelen öyle telefonlar var ki şaşmamak elde değil. 'Gelirken iki tane de ekmek alır mısınız?' diyenden tutun 'Benim ineğim hasta' diyene kadar

Karaman'da 2011 yılında 112 Acil Servisi'ne gelen 169 bin 668 çağrıdan 153 bin 246'sının asılsız olduğu bildirildi.

Karaman 112 Acil Servis Başhekimi Dr. Fatih Rüştü Delen, yaptığı açıklamada 112 Acil Servisi'ne gelen her çağrının otomatik olarak kayıt altına alındığını söyledi.

Karaman'da yıl boyunca binlerce asılsız ihbar aldıklarını ifade eden Delen, ''Kayıtlarımıza baktığımızda, 112 Acil Servis'in telefonları 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 169 bin 668 kez çalmış. Bunlardan 16 bin 422 tanesi gerçek, 153 bin 246 tanesi de asılsız ihbar...'' dedi.

Kontrol merkezinde çalışan görevlilerin asılsız çağrılarla yok yere meşgul edildiğini belirten Delen, asılsız ihbar oranının yüzde 93'ler civarında olduğunu vurguladı.

Bu oranın yüksekliğinin kendilerini oldukça üzdüğünü dile getiren Delen, şunları kaydetti:

''Fakat her telefona mecburen bakmak zorundayız. Çünkü çalışma arkadaşlarımızın görevi hayat kurtarmak. Kent merkezinde ve ilçelerde 179 personel ve 10 ambulansla çalışıyoruz.

Yıl içinde 11 bin 531 medikal vaka, bin 501 trafik kazası, 763 düşme 136 bıçakla yaralama başta olmak üzere toplam 16 bin 422 tane vakaya ulaşmışız.

Bu vakaların içinde çok ciddi olaylar da var. Telefonları en çok çocuklar ve telefon denemek için arayanlar meşgul ediyor. Yeni cep telefonu alan bir kişi telefonun sesini denemek için 112 Acil Servisi arıyor. 'Arandığında cevap veriyorlar mı?' diye meraktan arayanlar da var.''

''Benim ineğim hasta...''

Bazen gelen ihbarlarda garip isteklerle de karşılaştıklarını aktaran Delen, bu yıl en çok karşılaşılan istekleri ise şöyle sıraladı:

''2011 yılının başlarında Karaman'ın en uzak köyünden hasta ihbarı geldi. Yollar kardan dolayı kapalıydı. İl Özel İdaresinin iş makineleri önde ambulans arkada arkadaşlarımız köye ulaştılar.

Köye ulaşıldığında alınan cevap 'Benim ineğim hasta'. Sonradan öğrendik ki yolun erken açılması için böyle bir ihbar yapılmış. Geçen hafta yine hasta olduğunu söyleyen yaşlı bir kadın arkadaşlarımıza telefonda 'Yavrum, bakkala ekmek almaya gidecektim. Herhalde tansiyonum düştü, hastalandım.

Gelirken 2 tane de ekmek alır mısınız' demiş. Bunları kayıtlardan dinliyoruz. 112 acil servis telefonları lüzumsuz yere meşgul edilmesin ve sadece ihtiyacı olanlar arasın.''

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.