Başbakan Erdoğan Hak-İş konferansında konuştu

Başbakan Erdoğan Hak-İş konferansında konuştu

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Bir cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. İnsanlıktan nasibini almamış kirli odakların basit stratejik adımları olarak da adlandırılabilir. Terörle arasına mesafe koyamayan zihniyetler var. İçerde de var dışarda da var: Tarih bu zihniyetleri yazacaktır.

Milletimiz suçlunun adını koyamayan zihniyeti asla unutmyacaktır. Bu cinayet şebekelerinin Avrupa'nın pek çok şehrinde elini kolunu sallayarak dolaşanları da bu millet unutmayacaktır. Bu ülkeler bilsin ki bu suçtan onların üzerine de kara bir leke düşecektir. Bütün milletimizin bu menfur saldırıların zamanlamısına dikkatleri çekmek isterim.

Ne zaman barışın, demokrasinin tahsisis konusunda adımlar atıldığında böyle saldırılar geliyor.

Yine ülkemizde demokrasiyi geliştirmek, acil ve eşitlikçi ülkede yaşamak için adımlar atsak bu örgüt bu türden adımlar atmıştır. Bölgeler arasındaki gelir farklılığını gidermeye yönelik çabalarımız sırasında da bu adımlar atılıyor.

Geçtiğimiz dönemlerde demokratik açılım vizyonunu ortaya koyduk terör saldırıları da kendisini göstermiştir. Yeni anaysayı görüştüğümüz gün terör yine kanlı yüzünü göstermiştir. Bu tesadüfen olmuyor. Milletimiz bunu çok iyi görmeli. Medya bunu somut örneklerle ortaya koymalı. STK'ların ortak aklın oluşmasına yönelik katkı gerçekleştirmelidir.

İspanya'da ETO 48 yıl sonra silah bıraktı. Mevkidaşım diyor ki biz herkesin desteğini alarak bunu sağladık..Biz eğer muhalefetimizle medyamızla bu konuda birlik atamazsak süreç daha da uzayabilir.

Herkesin aklıselim ve sağduyu içinde hareket etmesi lazım. Partilerimiz hala iktidar partisi olarak bizi hedefe koymanın gayreti içerisinde. Halkımzıın bu tarz oyunlara geldiğini sanıyorsanız bunda da yanılıyorsunuz. Siyaset hala bunu kavramış değil.

Siz hala Ak Parti yönetimine vurmak için bir fırsat arıyorsanız bu fırsatı millet size vermez. Bu gün hamaset ve slogan atma günü değildir. Ortak aklı harekete geçiren bir milletiz. Doğrudan birliğimize yönelen bu türden ağır badirelerden de bir bütün olarak çıkıyoruz ve çıkacağız.

Ancak üzülerek ifade edeyim ki milletin olgunluğundan kendilerine gerekli dersleri çıkaramayanlar da maalesef oluyor. Kendilerine menfaat devşirenleri ibretle izliyoruz. Terör sadece bu yıllın bir sorunu değil. Bu mücadelenin bir tarafında zaman zaman strateji değiştiren bir terör odağı var. Bu odak baştan beri insani değerlere zerre kadar değer vermiyor. Buna karşılık devletin bir devlet gibi davranma zorunluğu var. Mesele sadece bir güvenlik ve askeri mesele değildir. Bunun hukuki, siyasi, sosyolojik boyutunu ön plana çıkardık. Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan yatırımı  bizim hükümetimiz yaptı. 10 yıl öncesinin Doğu ve Güneydoğu bölgesi yok.

Bir hava alanı inşaa edeceksiniz onu istemeyen bir terör örgütü var. Aynı şekilde açılışlar yapacaksınız halkını tehdit eden bir örgüt var. Müteahitlerin araçlarını yakan bir terör örgütü var. Bunlar hiç bir zaman benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olmadı olmayacak.

Bunların hiç bir siyasi temsilcisi de benim Kürt halkımın temsilcisi değildir. Gezin bunların belediyelerini kanalizasyonların nasıl sokaklarda aktığını görürsünüz. Dertli olmak gereklidir, bunların halkının derdiyle, dertlenmek gibi bir derdi yok. Bunlar sadece buradan nemalanmanın gayreti içerisindedir. Mücadelenin çok boyutlu değerlendirilmesini atılacak her adımın önünü kesme gayretindedir. Siyasi partilere sesleniyoruz. Gelin ortak adım atalım ortak aklı oluşturalım. Bir yandan hukukun dışına çıkmayacaksınız bir yandan da terörün faturasını ödeyen halkın refahı için çaba harcayacaksınız. Bu mesele hariçten gazel okunacak bir mesele değildir. Bugün muhalefette olanlar bu mücadelenin içinde olmuşlardır. Bu durumu OHAL'le çözülemeyeceği de ortadadır.

Hükümetin istifasını isteyen muhalefet yüzde 25 oy aldınız. Önce milletin güvenini kazanın sonra böyle bir talepte bulunun. Böyle bir talepte bulunmak terör örgütününün gücünü kabullenmektir. Böyle safça böyle düşünceden uzak yaklaşım olur mu? Nasıl yanımızdasın, bir yandan istifa edin diyeceksiniz bir taraftan da teröre karşı yanınıazdayız diyeceksiniz. Parlamentonun yüzde 63'ü Ak Parti vekillerinden oluşuyor. Şu anda kavga ve gürültünün içine Ak Parti'yi çekmek istiyorlar. Milletimiz siyasetten ve siyasetçiden yapıcı çözüme dönük katkılar bekleniyor.

Milletimiz çok büyük badireler atlatmıştır. Terör belasını er yada geç bu milletin yakasından söküp atacağız. Geçmişte bu mücadelede kururun yanında yaşın da yandığı olmuştur. Biz bütün bu yanlış hesaplaşmanın tümünü göçzetiyor ve hukuk devleti ciddiyeti altında gerekli adımlar atılıyor. Terörle ödünsüz mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız.

Şu anda güvenlik güçlerimiz bölgede ve sınırda geniş kapsamlı operasyon yapılıyor. Terör örgütü hak ettiği cevabı alıyor alacaktır. Bugün İran Dışişleri Bakanı geldi onlarla da hassasiyetimizi paylaştık. Artık sözün ötesine geçmelerini ve daha somut adımlar beklediğimizi ABD  Başkanı Obama'ya da ilettik. Bunun sonucunu alacağımızı da biliyoruz. Bu kirli hesaplarla yola çıkanlar Türkiye'nin huzurunu bozmak isteyenler muhakkak ama muhakkak yenilgiye uğrayacaklardır.

Kim Türkiye ile ilgili bir hesap yapıyorsa bunu iyi kesip biçsin. Türkiye'nin nasıl iyi temeller üzerinden yükseldiğini biz değil en saygın ekonomi yöneticileri söylüyor. Bir ekonomik kriz yaşanıyor. 2008 yılında başlayan bu kriz AB ve ABD'de kendisini yoğun bir şekilde kendisini hissettiriyor. Bu ortamda Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Biz her hedefimizin yerine daha büyüğünü koyuyoruz. Türkiye ekonomisi sağlıklı politikalarla yoluna devam ediyor.

Her alanda özgüveni sağlamış durumdayız. Geçmişte ne gibi büyük bedeller ödendiğini benim işçi kesimime anlatmaya gerek var mı? Ülkenin nasıl bu günlere geldiğini sizler biliyorsunuz. Sıkıntılar ortadan kalktı mı hayır kalkmadı. Yolumuz uzun olsa da Türkiye'nin önü de yolu da açıktır. Bunu söyleyen sadece hissiyat değil rakamsal göstergelerdirde.

İktidarımız döneminde ihracatımız 132 milyar dolara ulaştı. Bu yılın Eylül ayı itibariyle 2008 seviyesini yakaladık. Kişi başı milli gelirimizi 2023 yılında 25 milyar dolara ihracatımızı da 500 milyar dolara çıkartmanın gayreti içerisindeyiz. Bu bizim için ütopik bir hedef değildir. Ülkemizde işsizlik sayısındaki artış sınırlı kalmıştır. Toplam istihdam hiç bir zaman azalmadı. AB'de ise işsizlik oranları henüz kriz öncesi oranlara gelemedi. Yunanistan'da durumlar ortada. Temmuz ayı itibariyle işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek yüzde 9.1'e kadar düştü. Bugün ABD'de bile işsizlik yüzde 10'a dayandı.

Şimdiden müjdesini veriyorum. İşsizlik daha da düşecek. Bu mevsimler bizim işsizlikte lehimize olan aylar. Türkiye'nin pek çok alanda emeğiyle çalışan bu ülkenin kalkınmasında katkısı olan insanlar var. Son 9 yıllık dönemin farkını önceki dönemlerden farklı olarak görebiliyorsunuz.

Biz gelmeden net asgari ücret 184 lira idi. Şimdi 659 lira. En düşük memur maaşı biz geldiğimizde 392 liraydı. Bugün 1448 liradır. En düşük SSK işçi emeklisi maaşı 257 lira iken bu gün 756 lira. Biz göreve geldiğimizda Bağkur aylığı 150 liraydı. Şimdi 642 lira.

Özürlü vatandaşlarımızın aylığı 2002 yılında 25 liracıktı. Biz ne yaptık yüzde 1075 oranında arttırarak 317 lira seviyesine çıkardık.

Dert varsa ortak derdimiz olacaktır. Dert yoksa bunu da hep birlikte paylaşacağız. Biz ülkemizde buna zam yapıyorsak kılı 40 yararak yapıyoruz. Dar gelirlinin etkilenmemsi için çaba sarf ediyoruz. Kimsenin tezek yakmasını istemiyoruz. Artık tezek dönemi kapandı. Biz geldiğimizde 9 vilayette doğalgaz vardı. Şu anda 69 vilayet doğalgaz kullanıyor bundan haberiniz yok. Hedef 81 vilayetimizin tamamına doğalgaz getireceğiz. Bizler Yunanistan politikasıyla değil gerçekçi politikalarla yürütüyoruz. Siyasi meseleleri ekonomik meselelerle birlikte düşünmek zorundayız. Bir istikrar iki güven. Biz bu günlere bu iki kavramla geldik. Biz seçim yılında bile mali dişiplinden taviz vermedik.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.