BAYBURT'TA ORGANİK TARIM VE ATA TOHUMUYLA ÜRETİLEN KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ OLAN BAYBURT'A HAS BAL KABAĞI BORANİSİ, KABAK BASTI YEMEKLERİNİN YAPIMINDA KULLANILAN BAYBURT BAL KABAĞI HASADI BAŞLADI

BAYBURT'TA ORGANİK TARIM VE ATA TOHUMUYLA ÜRETİLEN KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ OLAN BAYBURT'A HAS BAL KABAĞI BORANİSİ, KABAK BASTI YEMEKLERİNİN YAPIMINDA KULLANILAN BAYBURT BAL KABAĞI HASADI BAŞLADI

Bayburt'ta organik tarım ve ata tohumuyla üretilen Bayburt bal kabağı hasadı başladı.

Bayburt'ta organik tarım ve ata tohumuyla üretilen Bayburt bal kabağı hasadı başladı. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan Bayburt'a has bal kabağı boranisi, kabak bastı yemeklerinin yapımında kullanılan ve kabak tatlısının ana maddesi olan bal kabağı organik tarım anlayışıyla üretiliyor.

Bununla birlikte ata tohumuyla ve organik tarımla ilgilenen, yarım asırdır çiftçilikle uğraşan İsmail Öksüz, ata tohumlarının devamını sağlamak amacıyla kurulan Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi Derneği (GEZEKODER) bünyesinde gez hanları denilen alandaki tarlada bal kabağı üretip, Bayburt pazarına satışını yaparak Bayburtluların organik bal kabağına ulaşımını sağlıyor. Dernek üyelerine de bal kabağının satışının yapılmasının ardından, üyelerden kabağın çekirdeklerini bir kenarda biriktirmesini isteyen Öksüz, bu tohumların önemli olduğunu, ata tohumlardan gelecek sezon yeniden bal kabağı üreteceklerini söyleyerek tohumları atmamalarını, biriktirmeleri çağrısında bulundu.

Organik bal kabaklarına ve ata tohumuna ilgi gösteren dernek üyeleri tarlaya gelerek bal kabaklarını aldılar. Tarlada tartılan ve sahiplerine ulaştırılan bal kabaklarının kilosu 5 ile 10 kilo arasında değişiyor. Dernek çatısı altında faaliyetlerini yürüten ve ata tohumlarına gözü gibi bakan Öksüz, amacının ata tohumlarını gelecek nesillere aktararak devamlılığının sağlanması olduğunu söyleyerek, "Burada söyleyeceğim en önemli şey bu kabakların organik olarak bu tarlada yetiştirilmesi. Bayburt'ta insanlara organik kabak ulaştırılıyor. İnsanlar bu kabakları tükettikten sonra kabakların tohumlarını çöpe atmayıp alarak evlerinin bahçelerinde ekip, bizim de tarif ettiğimiz organik yetiştirme şekliyle yetiştirip organik tarım yapmış olacaklar. Bu bir hizmet, buna katkı sunabildiysem ne mutlu bana, çok mutlu olurum. Bildiklerimi insanlara anlatmak, öğretmek istiyorum. Bu kabaklar organik, net söylüyorum kesinlikle organik kabaklar. Ayrıca bu kabakların bir diğer özelliği ise ata tohumlarından üretiliyor olması. Ata tohumları üzerine kurulan derneğimiz var ve bu tohumların kaybolmaması, yaşatılması adına kurulan derneğimizin çatısı altında bu çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.