Erdoğan yeni teşvik paketini açıkladı

Erdoğan yeni teşvik paketini açıkladı

Başbakan Erdoğan yeni teşvik paketini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina’da Yeni Teşvik Paketi’ni açıkladı. Yeni paket 4 ana bileşenden oluşacak. Yatırımın hangi bileşende yer aldığına göre farklı teşvikler söz konusu olacak.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Esasen, ekonomideki büyümenin ekonominin geldiği noktanın görülmesi açısından önem arz ediyor. Özel sektörün yatırımları da 43 milyar liradan 235 milyar liraya yükseldi. Yatırımlardaki bu ciddi artış 9 yıldır Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın göstergesidir. Güven var, istikrar var. Aldığımız kararların arkasında duruyoruz. Bu 9 yıllık süreçte uygulamaya koyduğumuz teşviklerde yatırımların bu oranda artmasına katkı sağladık. Biz geçmiş hükümetler döneminde olduğu gibi belli çevrelere değil tüm Türkiye'ye hitap edecek teşvikler hazırladık. 9 yıllık süreçte ulusal ve küresel ekonominin getirilerini değerlendirdik, krizlere göre teşvikleri yeniledik. Suistimal edilemesine de müsamaha göstermedik. Bugün açıklanacak teşvik sistemi de yeni şartların ve gelişmelerin ışığında hazırlandı.  


Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik. Küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik. Sürekli müteyakkuz olduk, yeni gelişmelere uyum sağladık. Bugün açıklayacağımız teşvik sistemi de yeni şartların, yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemidir. Yüzde 8,5 gibi rekor bir seviyede büyüyen, krizde ihracatını arttıran, işsizliği düşüren sağlam bir ekonomi için hazırlanmış bir teşvik sistemini bugün açıklıyoruz.

2009 Yılında uygulamaya koyduğumuz teşvik sisteminde çok ciddi başarı kaydettik. Ogün ortaya koyduğumuz hedeflere ulaştık. Temmuz 2009'dan bu yana kadar mevcut uygulama kapsamında 11 bin 300 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında 157 milyar lira tutarında yatırım ve yeni istihdamlar öngörüldü. 2009 Yılında uyğgulamaya koyduğumuz mevcut sistem 2006 yılındaki sisteme göre belge sayısı itibari ile yüzde 17, sabit yatırım tutarı itibari ile de yüzde 73 oranında artışa vesile oldu. Mevcut sistem bir öncekine göre 3. bölgede sabit yatırımlar yüzde 70, dördüncü bölgede yüzde 72 artış göstermiştir. Aynı şekilde istihdam tutarlarının 3. bölgede yüzde 10, 4. bölgede yüzde 70 arttığı görülmektedir. İstihdam ise 3. bölgede yüzde 10 arttığı görüldü.

 Biz mevcut sistemle büyük ölçekli yatırımları ülkemize çekmeyi hedefledik, sonuçlar incelendiğinde bunda da başarılı sağlandığı görülecek. Dünya medyası da bu gerçeği fark etti. Bu nedenle sistemin yapısını önümüzdeki dönemde de muhafaza ediyoruz. Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin çok önemli hedeflerimiz var. 100. yıl dönümünde dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmak istiyoruz. 12 Haziran seçimlerinden sonra bu yolda ekonomik anlamda değişiklik yapıp, kurumsal olarak Ekonomi Bakanlığı'nı kurduk.

Öncelikle, bu yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefliyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedeflediklerini belirterek, ''Bu hedefler doğrultusunda oluşturulan yeni teşvik sistemimiz, dört ana bileşenden oluşuyor" dedi.

Genel Teşvik Uygulamaları

Bölgesel Teşvik Uygulamaları

Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki

Stratejik Yatırımların Teşviki...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara,

Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Vergi İndirimi

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden)

Faiz Desteği

Yatırım Yeri Tahsisi

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

KDV İadesi Desteği sağlayacaklarını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımları özellikle destekleyeceklerini ifade ederek, ''Böylece, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek'' dedi.

Erdoğan, ''Yeni teşvik sisteminde, belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile, kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5;inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz'' dedi.

Bölgesel haritayı yeniden ele aldık. Kalkınma bakanlığımız, illerin ve bölgelerin sosyo ekonomik sıralaması araştırılması çalışmasını yeniledi. Böylece illerimizi sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırdık. Hem harita üzerinde hem liste halinde illerimizin hangi bölgede yer aldığını görüyorsunuz. böylece bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel teşvik yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz. İllerin bölgesel dağılımdaki yerleri, altını çiziyorum. Daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler kapsamında gözden geçirilecek bir değişim varsa bölgelerin yerleri ona göre değişecektir. Yani bu sabit değil, değişkendir. Sınıf atlayacaktır belki düşecektir. Eğer yatırım OSB'de yapılıyorsa aynı sektörde faaliyet gösteren 5 yatırımcı biraraya gelip yatırım yapıyorsa, o zaman yatırımcı bir alt bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanacaktır. Örneğin, Çorum 4. bölgede bulunuyor. Eğer yatırımcı Çorum'da yatırım yaparsa 5. bölgenin imkanlarından yararlanacak. Yeni sistemde az gelişmiş illerimizde yapılacak yatırımları daha avantajlı şekilde destekleyeceğiz. Bu illerde yatırım yapacak olanların ödemeleri gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tutarı 10 yıl süreyle yatırımların OSB'de yapılması halinde 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılaanacaktır. Vergi indirimi desteğine de bu bölgede diğer bölgelere nazaran daha büyük oranda uyguluyoruz. 6. Bölgede yatırım yapacak firmalarımız OSB'de yaptığı zaman yüzde 50-55 oranında vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaktır. Bu bölgedeki yatırımlara finansman sağlamış oluyoruz.

Yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, 'İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi'ne geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin, bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir.

6'ıncı bölgede, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda, Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını, bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık. Artırılan bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak.

Yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır. Ben genel hatlarını özetini aktardım, Yarın Sayın Zafer Çağlayan sistemin tüm detaylarını açıklayacak. 2023'e yürüyen bir ülke olarak bu teşvik sistemi Türkiye'yi çok farklı boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi bunda da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bölgeler arasındaki iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha iyi göreceğiz. Yani batı doğu arasındaki farklılık, kuzey güney arasındaki farklılık giderilmiş olacak. Biraz önce sizlere illerimizin sosyo ekonomik durumlarını gösteren bir harita gösterdim. Doğu ve Güneydoğu illerimiz, blok halinde kahverengine boyanmış durumda. Elbette burada on yılların ihmali var. Elbette burada, devletin, hükümetlerin, kurumların, sivil toplumun, sanayicinin, yatırımcının ihmali var. Ama, özellikle son 9 yıl boyunca, bu durumun değişmesinin önündeki en önemli engelin de terör ve terör örgütü olduğunu da ifade etmek durumundayım. Şu anda bu bölgede terör tehdidi olmamış olsa inanıyorum ki bu bölge süratle sıçrayacaktır. Süratle kendisine yakın bölgelerdeki ekonomik gelişmeyi yakalayacaktır. Ama terör örgütü acımasız olarak bölgesine bölge insanına ihanet etmektedir. Bölgeye yatırım gelmesi, bölgede yatırım yapılmaması dolayısıyla bölgenin sorunlarının çözülmemesi için terör örgütü elinden geleni yapıyor. Biz, Hükümet olarak tüm bu engellemeleri aşıyoruz.

2023'e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek; üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye;yi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi, bu teşvik uygulamasında da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bütün bunların ötesinde, bölgeler arasındaki, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz.

Bu teşvik sisteminin, yatırımcıları, hatta uluslararası yatırımcıları artık bölgeye (Doğu ve Güneydoğu) daha fazla çekeceğine inanıyorum. Tüm Türkiye değişirken, bu bölgenin daha hızlı değişip, farkı kapatacağına gönülden inanıyorum. Ben, bu yeni teşvik sisteminin, ülkemize, milletimize, yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçildi..

Gazeteciler Başbakan'a Yeni teşvik paketinden Güneydoğu ve doğudaki illerin ön planda olduğunu ancak Elazığ, Tunceli, Erzurum gibi illerin neden teşvik dışında kaldığını sordu.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.