Gürcistan'da cezeevlerinde mahkumlara işkence görüntüsü

Gürcistan'da cezeevlerinde mahkumlara işkence görüntüsü

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan 8 numaralı cezaevinde, mahkûmlara işkence yapıldığına ve tecavüz edildiğine dair görüntüler ortaya çıktı.

Mahkûmlara şiddet uygulandığı yönünde uzun zamandır bulunan iddiaları da doğrulayan şaşırtıcı görüntüler, Gürcistan’da 1 Ekim’de yapılacak olan parlamento seçimleri için düzenlenen seçim kampanyalarının en hararetli döneminde ortaya çıktı.
Uzun zamandır, 8 numaralı hapishanede mahkûmlara işkence edildiğini yıllık raporlarında yazan kamu avukatı Giorgi Tugushi, bu işkenceleri yapanların cezasız kalmasının bu duruma yol açtığını belirtti. Hapishane sistem müdürü Khatuna Kalmakhelidze’nin politik sorumluluğu alması gerektiğini söyleyen Tugushi, videoları izledikten sonra moralinin çok bozulduğunu ifade etti.

Mahkûmlara yapılan insanlık dışı muamelelerin gözler önüne serildiği videoların ortaya çıkması üzerine protesto gösterileri düzenlenerek, bazı üst düzey devlet yetkililerinin istifa etmesi çağrısında bulunuldu. 17 Eylül gecesi spontane gerçekleşen gösterilerin ardından, Tiflis’teki Filarmoni Konser Salonu’nun önünde öğlen vakti tekrar bir araya gelen protestocular, Gürcistan başkentindeki ana yollardan birini de kapatarak, “İşkenceyi durdurun” sloganları attı.

İşkencelere yönelik düzenlene protestolara katılan Manana Abuşeridze, “İşkence yapan hapishane yetkilileri cezalarını çekmelidir” şeklinde konuştu.

Cezaevlerinde mahkûmlara işkence edilmesini kınayan sivil toplum kuruluşları, işlenen suçların acilen soruşturulması yapılarak, sorumlu kişiler hakkında hukuki işlem başlatılmasını talep etti.

Gürcistanlı Genç Avukatlar Birliği Başkanı Tamar Çugoşvili basına yaptığı açıklamada, “Kötü muameleye maruz kalan mahkûmlar, Gürcistan’daki hapishane sisteminin, kamu avukatları ve sivil toplum kuruluşları tarafından uzun yıllardır vurgulanan bir sorunudur ve ortaya çıkan görüntüler de bu sorunu kanıtlar niteliktedir” dedi.

Bu arada, hapishane sisteminin başındaki isim olan Khatuna Kalmakhelidze, önceki gün mahkûmlara işkence edilen görüntülerin yayınlanmasının ardından istifa dilekçesi yazdığını belirtti.

2009 yılının Aralık ayında hapishane sisteminin başına getirilen Kalmakhelidze, hapishanelerde insan haklarının korunması yönündeki çabaların yetersiz kalmış olabileceğini söyleyerek “Bunu kim yapmış olursa olsun, bu konuda çok büyük pişmanlık duyuyorum ve bunun insani ve politik sorumluluğunu üstlenmek istiyorum” dedi.

Gürcistan Başsavcısı Murtaz Zodelava, mahkûmlara yapılan işkencelerin soruşturması kapsamında 10 hapishane yetkilisinin bugün tutuklandığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan 3 hapishane yetkilisinin videoya çektikleri işkenceleri, aynı cezaevinde kalan ve Gürcistan’ın Cumhurbaşkanı adayı Bidzina Ivanişvili’nin iş ortaklarından biri olan Tamaz Tamazaşvili’nin isteği üzerine para karşılığı yaptıkları iddiasında bulundu.

Gldani hapishanesinin 8 numaralı cezaevinde, mahkûmların maruz kaldığı insanlık dışı muamelelerin, hapishanelerde “sistematik bir hatanın varlığına” işaret ettiğini ifade eden Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, sistemin büyük ölçüde elden geçirilmesi gerektiğini de söyleyerek bu görevin başına Başbakan Vano Merabişvili’yi getirdiğini belirtti.

Saakaşvili konuya yönelik açıklamalarında, “Bunları yapmalarındaki sebeplerinin ne olduğunu bilmediğim bir grup caninin, aylardır insanlara işkence ederek onları küçük düşürdükleri ve cezasız kaldıkları ortaya çıktı. Bu konudaki soruşturmaların yalnızca birkaç hafta önce başlatılmış olması birçok birimin başarısız olduğuna işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu sırada mahkûmların yakınları da, günlerini 8 numaralı cezaevinin önünde geçirdi. İşkenceleri protesto eden mahkum yakınları, cezaevinin önündeki demir kapıları da zorlayarak içeri girmeye çalıştı.


Mahkumlara İşkence ve Tecavüz Görüntüleri Ortaya... ile caytvhaber
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.