Le Monde: Erdoğan kazandı Sarkozy kaybetti

Le Monde: Erdoğan kazandı Sarkozy kaybetti

Dünyanın en saygın Fransız gazetelerinden Le Monde Cumhurbaşkanı Sarkozy'i kızdıracak analizlerde bulundu

Hemen her açıklamasında "Türkiye'nin AB'de yeri yok" diye açıklamalar yaparak sürekli olarak Türkiye'nin tepkisini çekmeyi başaran Sarkozy'ye yine en çarpıcı cevabı Le Monde gazetesi verdi.
ERDOĞAN KAZANDI SARKOZY KAYBETTİ

Türkiye Gazetesi'nden Hayrettin Turan'ın haberine göre, görev başına geldiğinden beri hemen her açıklamasında ve uluslararası oturumda Türkiye'ye kin kusan ifadelerle saldıran Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son olarak sözde Ermeni soykırım kartını ortaya koydu. Ermenistan'a yaptığı ziyaretin ardından seçimlerin de etkisiyle Ermeni oylarını almak için sözde soykırımı tanıyan bir kanuna yeşil ışık yakan Sarkozy'nin Türkiye'ye olan bu öfkesinin sebebini yine ülkesinin en etkin basın organlarından Le Monde gözler önüne serdi. Türkiye'yi dışlama politikasının yerden yere vurulduğu Le Monde'deki geniş haberde, "Erdoğan kazandıkça Sarkozy kaybetti" yorumları dikkat çekti.

Le Monde, özellikle son Arap Baharı'na işaret ederek, "Arap ülkelerinde artık Fransa'nın esamesi bile okunmuyor. Bir zamanlar Fransa'dan izinsiz adım atmayan Fas, Tunus gibi ülkeler Başbakan Erdoğan ve AK Parti'nin yörüngesine girdiler. Bu da haliyle Sarkozyl'nin öfkesinin giderek artmasına yol açtı" ifadelerini kullandı.
BİZE "YERİNİZ YOK" DİYOR AMA...

Hemen her açıklamasında "Türkiye'nin AB'de yeri yok" diye açıklamalar yaparak sürekli olarak Türkiye'nin tepkisini çekmeyi başaran Sarkozy'ye yine en çarpıcı cevabı Le Monde gazetesi verdi. Gazete, "Sarkozy, sürekli Türkiye'yi AB'den dışlıyor ama Fransa da artık Arap Baharı'nda yeri olmayan bir ülke haline geldi. Arap Baharı'nda Erdoğan var ama artık Sarkozy yok" yorumunda bulundu. Fransız lider Sarkozy'e adeta "bir tokat gibi" inen yorum haberde, "Türkiye'yi sürekli dışlayarak ne yapmayı hedefliyorsun?" şeklinde sorular da soruldu. AB'nin çökerken Türkiye'nin hızla yükselen bir grafik sergilediğini ifade eden gazete, "Türkiye'yi kaybetmek AB için, Fransa için çok pahalıya mal olabilir" dedi.
ARKA BAHÇELERİMİZ ELDEN GİTTİ

Tunus, Fas, Mısır gibi ülkelerin bir zamanlar Fransa için "arka bahçe" yerinde olduğunu kaydeden gazete, şimdi bu ülkelerin siyasetinden ekonomisine kadar Türkiye'nin "tam model ülke" kimliğinin altında yürümeye başladığını yazdı. Türkiye'nin bu ülkeler için önce "rol model ülke", sonra, "model ülke" anlamına geldiğini belirten gazete, şimdi Türkiye'nin sadece ekonomisiyle değil siyasetiyle, demokrasisiyle, hemen hemen her alanıyla bir "tam model ülke" anlamına yükseldiğini anlattı. Bazı Arap ülkelerinde Türkiye'dekine benzer şekilde "AK Parti" adı altında partiler kurulduğunu, bunların iktidara bile geldiğinin vurgulandığı yorumda, "Arap Baharı'nın bu seviyelere gelmesinde Türkiye'nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın etkisi çok büyük. AK Parti modeli bu ülkelerin siyasetçileri tarafından örnek olarak alınıyor. Demokratik yapı tamamen Türkiye'dekine benzer hale getirilmeye çalışılıyor" denildi.
ERDOĞAN'I ÖRNEK ALAN KAZANIYOR

Yazıda ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da artık Türkiye'nin hakimiyeti var. Kurulacak yeni yönetimler kendilerine tek model olarak Türkiye'yi ve Başbakan Erdoğan duruşunu örnek alıyor. Arap Baharı'nda yapılan son seçimlere bakıldığında bu çok iyi görülüyor. Erdoğan'ı örnek alan siyasetçiler seçimlerden zaferle çıkıyor. Türkiye'yi örnek gösteren siyasetçiler seçmenlerden daha fazla oy alıyor. Arap ülkeleri artık Türkiye gibi bir hayat sürmek istiyor. Erdoğan bu seçimlerde sürekli galip gelirken, bir zamanlar Fransa'nın arka bahçesi olan bu ülkelerde Sarkozy ise mağlup rolünü oynuyor."
FAS'IN "AK PARTİ"Sİ BİLE VAR

"Türk modeli için de AK Parti modelini izlemeye yönelik çabalar Arap ülkelerinde hızla artıyor" yorumunun yapıldığı Le Monde'daki yazıda, Mısır ve Suriye'deki Müslüman Kardeşler, Tunus'taki Nahda, Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kendilerine Başbakan Erdoğan ve Ak Parti'yi tek model olarak aldıkları da vurgulandı. Haberde, "Arapların, Türk Adalet ve Kalkınma Partisi ve lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı izleme çabaları, tarihsel değerlendirme ile anlaşılabilir. Arap tarihi, tam bir U dönüşü yaptı ve şimdi pusulası, İstanbul istikametine işaret ediyor. Nitekim Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan turlarında tam bir izdiham yaşandı. Faslı Müslümanlar, monarşiye sıkı sıkıya bağlı ılımlı ve seküleristlerin itimatsızlıklarını aşmak için partilerine, Erdoğan'ın AK Partisi gibi Adalet ve Kalkınma Partisi adını bile vermekten çekinmediler" yorumu da yer aldı.
TÜRK EKONOMİSİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Sarkozy'e Türk ekonomisinden rakamlar da sunan Le Monde, "AK Parti iktidara geldiği 2002 yılında önceki hükümetler tarafından yıkılan bir ekonomiyi devraldı. Gayri Safi Milli Hasılasını kişi başına 3 bin dolardan 10 bin dolarlara çıkardı. Ülkenin bu hızlı kalkınmasında yolların, havaalanlarının, üniversitelerin, hastahanelerin hızla yapımı ve bunların bütün ülkeyi sarması önemli rol oynadı. Ülke baştan sona bir şantiyeye dönüştü adeta. 2010'daki yüzde 8.9'luk büyüme gözleri kamaştırdı. AB başta olmak üzere bütün dünya kriz girdabından kurtulmak için uğraşırken Türkler, refah, huzur ve ekonomik büyümenin keyfini çıkarıyordu. Yine aynı şekilde 2011 yılında da yüzde 8'i aşan bir rakamı Türk ekonomisinin nerelerde olduğunu bir defa daha gözler önüne serdi" diye yazdı.
"İSLAM PAZARI" KİTABININ YAZARI

Le Monde, yazısında "İslam pazarı" adlı kitabın yazarı ve Orta Doğu uzmanı Patrick Haenni'nin görüşlerine de yer verdi. Sözkonusu uzman, "Araplar bütün dünyayı incelediler ve kendilerine demokratik ve parlamenter sistem konusunda Türkiye'yi model aldılar. Türkiye artık özgün tarihiyle bölgesinde çok önemli bir güç. Arap ülkeleri için de Türkiye'nin konumu çok önemli. Avrupa'daki ekonomik problemler ise hem Türkiye'yi hem de Arap dünyasını etkileyecektir. Arap Baharı'nın yaşanmasında, Türkiye'deki yönetim şeklinin önemi çok büyük. Bölgede antipati çekmeyen tek dünya ülkesi Türkiye... Son yıllarda Türkiye'nin uluslararası arenadaki etkinliği, bölge haklının Müslüman ve demokratik bir ülke olan Türkiye'yi rol model alması Arap Baharı'nda bir esin kaynağı olmuştur" açıklamasını yaptı.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.