Sigaraya 1 lira indirim

Sigaraya 1 lira indirim

ÖTV 4 puan aşağı güncellendi, sigara fiyatı 1 lira düştü..

Hükümet, 13 Ekim'de yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkardığı sigaradaki özel tüketim vergisi (ÖTV) oranını 31 Aralık tarihine kadar yüzde 65'e geri çekti. Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığı gün sigara, alkollü içki, cep telefonu ve otomobilde ÖTV artışına giden hükümet, dün Bakanlar Kurulu kararıyla, tütün ve tütün ürünlerinden alınan ÖTV oranını yüzde 69'dan 65'e düşürdü.

Bu kararın ardından, pir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 80.25'e inerken, sigara üreticileri de yeni fiyat listelerini açıklamaya başladı.
KARARA GEÇİCİ BİR MADDE EKLENDİ

Bakanlar Kurulu'nun Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintileri ve bazı mallarda uygulanan ÖTV ile İlgili Kararda değişiklik yapılması hakkındaki Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye Bakanlığı'nın isteği üzerine Bakanlar Kurulu'nca 21 Ekim 2011 tarihinde kararlaştırılan karara, gecici bir madde eklendi. Buna göre 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (B) Cetvelindeki mallar için belirlenen vergi oranı 31 Aralık 2012 tarihine kadar yüzde 65 olarak uygulanacak. Bu Karar 13 Ekim 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
1 PAKET SİGARANIN FİYATI 9 LİRAYA YÜKSELDİ

13 Ekim'de tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30'dan yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarları ise 0.1325 liradan 0.1450 liraya çıkarılmıştı. Tütün içeren sigaraların ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların da vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarı da 0.1325 liradan 0.1450 liraya yükseltilmişti. Buna göre bir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 78.25'ten yüzde 84.25'e yükselirken, bir paket sigaranın fiyatı en yüksek 9 lirayı gördü. Yeni düzenlemeyle ise, bir paket sigaradaki vergi yükü 80.25 olurken, sigara üreticilerinden Philip Morris Sabancı fiyatlarında 1 lira indirime gitti. Diğer sigara üreticilerinin de yeni fiyat listesi sunması bekleniyor. Yeni düzenlemeye göre fiyatı 8 liraya inen bir paket sigaranın yüzde 65'ine karşılık gelen 5.02 lirası ÖTV, yüzde 15.25'ine denk gelen 1.22 TL'si ise KDV olarak ödeniyor.
ÖTV İNDİRİMİ ESNAFI DA SEVİNDİRDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 13 Ekim'deki basın toplantısında ÖTV artışlarının bir zam olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, 'güncelleme' terimini kullanmıştı. ÖTV düzenlemesinden gelir beklentilerinin 5.5 milyar lira olduğunu, bu tutarın 2.8 milyar TL'sinin tütünden geleceğini söylemişti. ÖTV indirimi esnafı da sevindirdi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yüzde 4.2'ye inen bayi karlılığının yeniden yüzde 4.8'e çıkacağını söyledi.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.