Uyarılara rağmen Sarkozy bildiğini okudu

Uyarılara rağmen Sarkozy bildiğini okudu

Fransa parlamentosu 'Ermeni Soykırım Tasarısı'nı oyladı.

Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini oy çokluğuyla kabul etti.
577 VEKİLDEN 70'İ KATILDI

Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katıldı.

İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü. 7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

Yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.
TÜRKİYE GÜNLER ÖNCESİNDEN UYARDI

Günler öncesinden tartışmalara neden olan yasa tasarısı ile ilgili olarak Türkiye kanadından Fransa'ya yönelik sert uyarılar yapılmıştı. Hükümet ve devlet kanadından Fransa'nın Cezayir'de yapmış olduğu katliamlar hatırlatılmış, bu oylamanın geçmesi halinde Türkiye-Fransa ilişkilerinin büyük zarar göreceği belirtilmişti.
İşte Türkiye kanadından Fransa'ya yapılan uyarılar;

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül : Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Teklifin kabul edilmesi Türkiye Fransa ilişkilerinde telafisi mümkün olmayan, tamir edilemeyecek ölçülerde büyük bir hasara yol açacaktır. Umarım yarın ki oylamada sağduyu öne çıkar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Şu anda Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir. Temennim odur ki şu an parlamentoda sosyal demokrat ağırlıklı bir yapı var. Sosyal Demokrat bu yapı, şu andaki iktidarın attığı bu adımı iyi bir değerlendirmeye tabi tutar ve bu yanlışı bundan önce olduğu gibi düzeltir. Ve böylece Türkiye Fransa ilişkileri aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde şu anda Fransa'da 500 bin Ermeni varsa, 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var. Yine tüm bunların yanında çok farklı olarak bir şey söyleyeceğim; aynı düşünceyi bizlerle paylaşan belki 2,3,4 milyon şu anda Fransa'da insan var. Bütün bu insanlar, bu atılan adımın şu ana kadar farkında değildi, ama yarın Meclisten böyle bir kararın geçmesi halinde öyle zannediyorum ki Fransa'daki tepki, kendi vatandaşları içinde de çok daha artarak devam edecektir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir. Bize öğretilen Fransa ile Sarkozy'nin Fransası arasında çok fark var. 1789 Fransız Devrimi'nin üzerine büyük bir gölge düşürecekler.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve hükümetinin, siyasi kaygılar çerçevesinde Türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi, tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Fransa meclisi yasa teklifini kabul ettiği takdirde, tarihi tek taraflı anlatıma mahkum ederek susturmaya ve ifade özgürlüğünü cezalandırmaya yönelik bir adım atacak. Yasa teklifi ifade özgürlüğünü cezalandıracak. Fransız meclisi ümit ederiz ki Fransa'yı Fransa yapan değerlere karşı çıkmaz.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Teklif, AB ilkelerine, Fransız Devrimi'nin ruhuna, akla aykırı. O nedenle, ben buna, akla ziyan bir tasarı diyorum.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Sarkozy kendi ihracatçısının, vatandaşının asla görüşlerini yansıtmayacak şekilde, sanki Ruanda'da hiç katliam yapmamış, Cezayir'de binlerce masumu öldürmemiş bir ülkenin devlet başkanı değil gibi, olmayan bir konuda fikir yürütmeye çalışıyor. Kazdığı kuyuda kendisi mutlaka boğulur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım isteyen Fransa Kralı François sağ olsaydı çok ciddi şekilde Sarkozy'nin kulağını çekerdi, ona haddini bildirirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Fransa, siyasi bir günah işlemektedir. Fransa'nın bu tutumu yüzünden bazı projeler bunun altında kalabilir. Yeni yeni olgunlaştırmaya çalıştığımız enerji sektörü, Türkiye- Fransa ilişkilerini taşımayacak durumda olabilir.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır: Sarkozy faktörü mevcut olduğu sürece Fransa ile Türkiye ilişkilerinin iyiye gitmesi çok zor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: Fransa, bu kararı aldığı takdirde, yaptığı tarihi hatalardan bir tanesini daha tekrarlamış olacak. Böyle bir karar her iki tarafa da çok zarar verecektir. Böyle bir sonuca tepkisiz kalınamaz ancak Türkiye'ye daha fazla zarar vermemek için ani tepkiler vermemeliyiz.

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Fransa'nın tarihi gerçekleri hiçe sayan, bilimsellikten uzak, araştırmalara dayanmayan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini yargılamaya cüret eden bu yaklaşımı kabul edilemez.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Türkiye'den gönderilmelidir. Fransa'nın devlet ihalelerine katılımı engellenmelidir. Lobicilik noktasındaki zaaflarımız giderilerek, Avrupa'daki iş adamlarımız, siyasetçilerimiz, bilim adamlarımız harekete geçirilmelidir.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bu millete katliam, soykırım yaftasını yapıştırmak isteyen soysuzların hepsine karşı mücadelemiz sürecek.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner: Bu, son anda parlamentoya getirilen ve tamamıyla oy hesabı üzerine dayandırılmış bir tasarı. Normal Fransız vatandaşının, ortalama Fransız vatandaşının gündeminde bile değil.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu: Fransa bir seçim sürecine girmiş durumunda. Seçim sürecinde politikacıların seçim kazanma popülizmi üzerine yapılan bir hesap bu. Bu iki partiye de yaramaz ama burada feda edilen Türkiye ile bu bölgedeki esas ittifakı. Bunun zararını Fransız siyasetçisi görür.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.