5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ  ETKİNLİĞİ

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, “Rize Atık Su projesi” kapsamında Dünya Çevre günü için düzenlenen yarışmaların ödül törenine katıldı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Rize Belediyesi ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün şehrimizde yürütmüş olduğu, resim, slogan, mektup, fotoğraf ve atık yağ kategorilerinde düzenlenen Dünya Çevre Günü kutlama programları Kurtuluş  İlkokulu bahçesinde yapılan etkinlikle sona erdi.

Çevre temizliği bilincinin özellikle çocuklarımız ve farklı yaş gruplarını kapsayıcı şekilde toplum üzerinde etkisini arttırmak üzere Rize Belediyesi’nin de destekleriyle Kurtuluş İlkokulu bahçesinde düzenlenen etkinlik, Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Binpınar’ın, Video konuşması ile başlatıldı. 

Programa, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Jandarma  Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Serkan Savaş, İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen, RTEÜ Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Dünya Çevre günü dolayısıyla bir konuşma gerçekleştiren Rize Belediye Başkanımız Rahmi Metin; İnsanoğlu var oluşundan bu yana doğayla iç içe yaşamıştır. Ne yazık ki sanayileşmeyle birlikte doğal çevrenin çöküşü başlamıştır. Endüstriyelleşmenin ve teknolojinin yanında tüketimin artması doğa tahribatını artırmış, önceleri kirlilik tutmayan doğa artık kendini yenileyemez duruma gelmiştir. 

rize-belediyesi-1.jpg

Bunun sonucunda da ulusal ve uluslar arası bir çevre sorunu ortaya çıkmıştır. 1972 yılında Stockholm’da yapılan “İnsanın Çevresi Konferansı”na ülkemizde katılmış, böylece çevre konusunda en önemli çalışma başlamıştır. 

Bu süreçle birlikte iklim krizine dönüşmüş küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyanın ve ülkemizin en önemli başlıklarından biri olmuş ve projeler oluşturulmuştur.

rize-belediyesi-12.jpg

Bizler de ülkemizdeki çevre çalışmalarına destek vermek ve şehrimizin kendine özgü tabiatını, habitatını, endemik bitki çeşitlerini, toprağını ve suyunu korumak amacıyla çeşitli kurumlarımızla birlikte projeler başlattık. 

ATIK SU ARITMA TESİSİ KURUYORUZ..

Öncelikli olarak bilinçsizce tüketilen ve artık doğaya zarar vermeye başlayan atık suların yeniden kullanımı için bir projenin temelini atıyoruz.

Yaşam standartlarının yükselmesine bağlı olarak artan su kullanımı, temizlik anlayışı, sanayi tesisleri zaten kısıtlı miktarda olan kullanılabilir suyun kirlenmesine ve tükenmesine yol açmaktadır. Bu kirlilik ve tüketimi telafi etmek için bizler de şehrimize Atık Su Arıtma Tesisi kuruyoruz.

rize-belediyesi-13.jpg

Çünkü suların arıtılmadan doğaya tekrar verilmesi, var olan kaynak suyunu da kirlettiği gibi bütün canlıların yaşam alanlarına da zarar vermektedir. Bizler de Rize’mizin yemyeşil doğasını korumak ve geleceğine sahip çıkmak için Rize Atık Su Arıtma Tesisi’ni inşa ediyoruz. Çünkü arıtma tesisleri sayesinde sulardaki kirlilik oranı %95 oranında azaltılabilmektedir. Böylece hem halkımızın hem de gelecek nesillerimizin sağlığını koruyarak, şehrimizin zengin ekosistemine katkı sağlayacağız. 

DOĞA İÇİN ÇEVRE İÇİN KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK..

Yine aynı şekilde şehrimizin en önemli gelir kaynağı olan Çay, fabrikalarda işlendikten sonra artık olarak kalanı çöp olarak doğaya dönmektedir. Bir endüstriyel atık olan bu çöp çevrede büyük görüntü ve toprak kirliliğine sebebiyet vermektedir. 

Bizler de bu çöpün çevreye verdiği zararı önlemek ve geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırmak için Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Elektrik Üretim Tesisi’nin temelini attık ve en kısa zamanda da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Çünkü doğa için, çevre için artık kaybedecek çok zamanımız yok. 

rize-belediyesi-14.jpg

Yılda tonlarca atık olarak çıkan ve doğayı kirleten bu çöpü toplayarak, yıllık 4.200 ton üretim kapasiteli tesisimizde mangal kömürü üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca çay’ın içinde bulunan %16 civarındaki yağ dan da aylık 0,8 MWh elektrik üreteceğiz. Aynı zamanda bu tesisimizde istihdama katkı sağlayacak 20 ile 30 kişiye de iş imkanı oluşturmuş olacağız. 

Böylece çay üretimi ve imalatında ortaya çıkan çay atığını bertaraf ederek, yenilenebilir enerji kaynağı olarak ekonomimize kazandıracağız. 

SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI 7’DEN 70’E DEVAM EDİYOR..

Yine aynı şekilde çevrenin önemini ortaya koymak ve çevre duyarlılığımızı artırmak için 7’den 70’e herkesin dahil olacağı “Sıfır Atık” çalışmaları ve kampanyaları yapılmaktadır. 

“Rize Senin” projesiyle anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplamda 51 okul, 25.000 öğrenci ve 50.000 veliyle çevre ve sıfır atık çalışmaları yapılmıştır. 35,000 konut, 718 adet işyerine ulaşılarak atık piller, elektronik atıklar, atık giysiler, camlar, plastikler, metaller ve atık yağlar toplanmıştır.

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında çeşitli kampanya ve yarışmalarla çevre kirliliğini önlemeye  destek sağlamayı planlıyoruz. Bu çerçevede Bitkisel Atık Yağ Toplama, Fotoğraf Yarışması, Mektup Yarışması, Sloğan Yarışmaları düzenleyerek dereceye girenlere hediyeler vererek geri dönüşümü daha cazip ve eğlenceli duruma getiriyoruz.

Çevre konusundaki bu duyarlılığımızın yaptığımız proje ve çalışmalarla devam edeceğini, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve temiz bir dünya bırakacağımızı temenni ediyor, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum. 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.