Anzer Balı Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Anzer Balı Coğrafi İşaret Tescili Aldı

İlimiz İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylasında üretilen, Osmanlı dönemine ait kayıtlarda yer alan ANZER BALI için İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2019 yılında başlatılan Coğrafi İşaret Alınması çalışmaları meyvesini verdi.

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılmış olan başvuru sonrasında 16.02.2021 tarih ve 676 numarası ile “ANZER BALI” Coğrafi İşaret Tescili aldı.


Flora tespit çalışmaları ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARÜM) tarafından yapılmaya başlanmış ve bölgenin endemik türleri belirlenmiştir. İlerleyen yıllarda HARÜM tarafından yörede incelemeler devam etmiş ve elde edilen ballarda polen analizleri yapılarak ANZER BALI’nın kalitesi ortaya konmuştur. Balda polen analizi ve menşei tespiti HARÜM tarafından yapılmaktadır.


Rize Valisi Kemal Çeber, Coğrafi İşaretli Ürünlerin, tarımsal üretimde markalaşma, tanıtım ve reklam, ürünlerin değerinin yükseltilmesi gibi konularda pek çok avantaj sağladığını ifade ederek; “Anzer Balı’nın  Coğrafi İşaret Tescili alan diğer ürünlerin yanında yer almasını çok önemsiyorum. 

anzer-tescil-1.jpg
Coğrafi İşaret Tescili sayesinde hem üreticilerimiz kazanacak hem de tüketicilerimiz doğru ürünle buluşacaktır. Bu yüzden ilimizde yürütülmekte olan Coğrafi İşaret Tescil alma çalışmalarını çok önemsiyorum.  


Rize kendine özgü pek çok özelliği içerisinde barındıran özel bir şehir. Bunun sonucunda oluşan doğal çeşitlilik ile birlikte ürün çeşitliliği de oluşmaktadır. 
İlimiz genelinde 6 adet Coğrafi işaretli ürün bulunmaktaydı. Hali hazırda 7 ürünümüz daha Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapmış ve inceleme aşamasındadır. Bu ürünlerimizin de tescil edilmesiyle beraber İlimizde üretilen, yöremizi tanıtan ürünlerimiz daha da değer kazanacaktır.

anzer-tescil-12.jpg


İlimizde Coğrafi işaretli Ürün sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar sayesinde ilimizin tanıtımına katkı sağlayarak, ürünlerimizin değerini daha fazla yükselmeyi hedefliyoruz.


Bu vesile ile bu çalışmaların yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Anzer Balı Coğrafi İşaret tescilimizin ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. ”dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.