Anzer'de Küçükbaş tehditi

Anzer'de Küçükbaş tehditi

Rize’nin İkizdere ilçesinde dünyaca ünlü balıyla meşhur olan Anzer Köyünde  nisan ayı itibariyle, köye çıkışlarla başlayan yayla sezonu, güzelliklerinin yanında bir takım sorunları da beraberinde getirdi. Bu sorunların başında gelen Anzer Yaylası’nın Küçü

 Çay tarımından sonra bölgede doğallığı ve içinde bulunduğu vitaminler ve yüksek fiyatıyla dikkat çeken Anzer Balının küçükbaş  hayvanlar tarafından tehlike altında olduğunu ifade eden Güzel, ‘’muhtarlığımın ikinci dönemi olarak görev yapmaktayım göreve geldiğimiz günden itibaren heyetimle üç tane ilkeye bağlı kaldık: 1 anzer köyümüzü korumak 2 anzer köyümüzü kollamak 3 anzer köyümüzü en verimli şekilde kullanmak. Anzerde yetişen binbir çiçeklerden  ve endemik türlerden oluşan Anzer Balımız Rize’nin çaydan sonraki en önemli marka değeridir. Bu önemli değere hep beraber sahip çıkmak zorundayız.  Çoğu zaman dile getirdiğim gibi Anzer Balının kalitesini ve üretimini oluşturan bitki ve endemik türlerimiz maalesef hâlâ küçükbaş hayvan tehdidiyle karşı karşıyadır. Biz hayvancılığa karşı değiliz. Koyunculuk her yerde olur ama Anzer Balı sadece Anzerde! Köyüme gelen 2000 küçükbaş hayvan sekiz bin tırnaklı ayak yapar bu da zamansız ve aşırı otlatmadan dolayı meralarımızdaki flora ve endemik çiçeklerimize zarar  veriyor. Her yıl alınıp uygulanmayan  Rize İl Valilik ve Mera Komisyo’nun almış olduğu otlatma planı kararlarının bu yıl da uygulanmaması nedeniyle yine mücadele etmek zorunda kaldık. Otlatma planının resmi makamlarca uygulanmasını Anzer Balı üreticilerimiz ve Muhtarlığımız adına istiyoruz’’ diye konuştu.

Muhtar Remzi Güzel önemle altını çizmek istediği konular diyerek devam etti…

Devrim niteliğinde olan 25.02.1998 tarihli 4342 sayılı Mera Kanunu, mera  ve  yaylak alanlar amacına uygun kullanılmadığı için, meralar hızlı bir şekilde talan ve tahrip edilmektedir. Muhtarlar ve İhtiyar Heyetleri artık yeterli olamamaktadır. Biz her ne kadar Mera Kanunun uygulanması tarafı olsak bile vatandaş kendi bildiğini okumaya devam ediyor. Sonra o yapıyor ben niye yapmıyorum diye ilgili mercilere iletince, kanun herkese eşit olmalı diyerek savunmaya geçmektedir. Meralar ve yaylaların korunma önlemleri alınmazsa yarın için çok geç olacaktır. Zaten artık kanayan yara haline gelen kaçak yapılaşmaya devlet eliyle düzenleme getirilmesi gerek.  Buradan sizlerin aracılığıyle sesleniyorum ‘’kararlı bir şekilde bu sorunlara el atılmazsa çocuklarımıza bırakacağımız bir doğa mirası kalmayacaktır.’’ Muhtar ve Köy Heyeti olarak Kaymakamlık Makamı ve Jandarma Kolluk Kuvvetleri ile gerekli resmi işlemleri yaparken, üst irade kalıcı çözüm bulup bizleri rahatlatması gerekiyor. Bizler   köylümüzle karşı karşıya kalıyoruz. Devletimiz hayvancılığın olabileceği alanlar olan yaylalara barınabileceklerı tek bir proje oluşturmalıdır. O insanlar da mağdur edilmemelidir. Yaylalar misafir ağırlamak için değildir. köy içinde tapulu evlik yeri olmayan insanların yer edinmek için kaçak evler yaptıkları, evlerin etrafını çitlerle ve duvarlarla ördükleri, hayvanların geçiş yollarını kapatıp meraları işgal edebilecekleri bir alan değildir.

RİZE MİLLETVEKİLİ MUHAMMET AVCI’YA TEŞEKKÜR…

Köy yollarının yapımına devam ediliğini ve yapım aşamalarının yakından takip eden Milletvekili Muhammet Avcıya teşşekür eden Güzel, ‘’Anzer grup yolunda sona gelindi. Köy sınır topraklarımıza 2 kilometre kalan yolumuzun sarp kayalıklı ve  dar olduğu alanda  genişleme calışmaları yapılan bölümde, Sayın Milletvekilim Muhammet Avcı, Meclis Başkanı İbrahim Türüt ve yetkililerle bizzat çalışmaları yerinde incelediler. Ardından köy muhtarlığımı ziyaret eden vekilimize köyün diğer sorunlarını ve çalışmalarımızı ilettik. Rahat ve geniş yola kavuşma sevincimizi kendileriyle paylaşarak bundan sonraki beklentimizin yolumuzun genişleme yapılan kısmında betonlama çalışmalarının tamamlanarak bölge halkımızın kullanımına sunulması isteğimizi dile getirdik. Bu talebimizi olumlu karşılayan, her zaman köyümün ve köy halkımın yanında olan Sayın Rize Milletvekilim Muhammet Avcı’ya şahsım, ihtiyar heyetim ve köy halkımın adına teşekkür ederim’’ diye konuştu.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.