Bakan Yazıcı Rize'de Çapan Giydi

Bakan Yazıcı Rize'de Çapan Giydi

Rize'de düzenlenen “Atayurttan Anayurda” isimli Kazakistan tanıtım toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kazak milli giysisi olan çapan'ı giydi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya Bankası kriterlerine göre Türkiye’de yoksul oranının binde 14’e gerilediğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Atayurttan Anayurda” isimli Kazakistan tanıtım toplantısına katıldı.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymebayev’in de yer aldığı toplantıda konuşan Yazıcı Türkiye’nin dış politikadaki adalet tutumuna değinerek, “Türkiye duruşunu uluslararası kuruluşlar nezlinde dünya coğrafyasının var olduğu tüm alanlarda, hak ve hakikat ölçüsü sınırları içerisindeki duruş ve anlayışı ile çok daha saygın bir pozisyon kazanmış ve bu pozisyonu giderek artmaktadır. Bunan altında yatan en temel faktörlerden bir tanesi bizim aynen ülkemizde vatandaşımıza dönük işlemlerimizi hayata geçirirken ölçüt olarak gözettiğimiz adalet ve hakkaniyet ölçütünü insani değerler konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti tüm uluslararası ilişkiler süreçlerinde de dikkate alıyor oluşumuzdur” dedi.


Bakan Yazıcı Türkiye’de, Dünya Bankası verilerine göre 2.15 dolar olarak kabul edilen yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısının 2012 yılında binde 14’e gerilediğini belirterek, “2012 rakamlarına göre dünya ekonomisinin büyüklüğü 70 trilyon dolardır. Ama bunun tüketim paylaşımına baktığınız zaman gelişmiş ülkeler bu varlığı paylaşıyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler bu büyüklükten çok daha az bir pay alıyorlar. Dünyayı bekleyen en büyük tehlike dünyada yaşanmakta olan yoksulluk sorunudur. Dünyada yuvarlak olarak 7 milyar insan var. Bu 7 milyar insanın 1 milyar 200 milyonu Dünya Bankası’nın verilerine göre açlık sınırı olarak gösterilen günde 1 doların altında bir para ile geçinmek zorunda. Yine Dünya Bankası verilerine göre yoksulluk sınırı kabul edilen 2.15 doların altında bir para ile geçinmek zorunda kalan insan sayısı 2.5 milyar. Türkiye’ye baktığınız zaman. Açlık sınırında yaşayan insan sayısı yaptığımız uygulamalar ile hiç yok. Yoksulluk sınırında yaşayan insan sayısı 2002 yılında yüzde 3’dü 2012 yılında ise bu oran binde 14’e geriledi” dedi.

Toplantıda söz alan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymebayev ülkesinde ticaret yapmanın avantajlarına değinerek, “Rize nüfus sayısı açısından büyük olmasa da insan potansiyeli ve kalitesi açısından ön sıralarda. Türkiye’de ve dünyada liderler yetiştirdi. Dünyaya yayılan başarılı iş adamları ve sanatçıları var. Böyle bir ilde bulunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Tüymebayev konuşmasının ardından Bakan Yazıcı’ya Kazak milli giysisi olan çapan hediye etti. Tüymebayev ‘çapan’ı Bakan’a kendi elleriyle giydirdi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.