Başkan Metin, 18 Ayda Yapılanları Anlattı: "Geçmişe Bakınca 6-7 Kat Daha Fazla"

Başkan Metin, 18 Ayda Yapılanları Anlattı: "Geçmişe Bakınca 6-7 Kat Daha Fazla"

Rize Belediyesi'nin bir buçuk yılda gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Rahmi Metin, "Son 15-20 senede, ortalama olarak yılda 2-2,5 km kanalizasyon ve içme suyu ile ilgili bir projeksiyon sunulurken son 18 aylık dönemde bu 15 km'ye kadar çıktı" dedi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çay TV ekranlarında Hasan Yavuz Bakır'ın sunduğu "Perspektif" programına konuk oldu. Belediye bloklarından Yağlıtaş mahallesindeki kentsel dönüşüme kadar Rize gündeminde olan konular hakkında açıklamalarda bulunan Metin, göreve geldiklerinden bugüne belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.


Geçmişe Bakınca 6-7 Kat Daha Fazla
İş başına geldikleri 31 Mart 2019'dan bugüne kadar geçen 18 aylık süreçte özellikle altyapıda önemli hizmetlerde bulunduklarını ifade eden Metin, "Son 15-20 senede, ortalama olarak yılda 2-2,5 km kanalizasyon ve içme suyu ile ilgili bir projeksiyon sunulurken son 18 aylık dönemde bu 15 km'ye kadar çıktı. Geçmişe bakınca 6-7 kat daha fazla oldu. Haliyle bu mahallerimizde rahatsızlık da veriyor. Çünkü her girdiğiniz yolda kanalizasyonu, atık suları, su borularını değiştirip üzerine betonlama yaptığınız zaman bazen çalışmalar 1-2 ay devam ediyor. Vatandaşımız haklı olarak tepkilerini gösteriyorlar. Biz de zaman zaman onlara gidip anlatıyoruz. Bunların 40-50 yıllık problem olduğunu, çok ciddi bir çalışma olduğunu, bunların Rize için elzem olduğunu anlatınca onlar da makul karşılıyorlar" dedi.


"Çalışmaların Başlamasını Biz Beklettik"
Uzun yıllardın Rize'nin en önemli gündemi olan Belediye Blokları'nın yıkımına nihayet Ekim ayının sonunda başlanacağını ifade eden Metin, Pazartesi günü TOKİ yetkililerin Rize'ye gelerek uzlaşmaya başlayacaklarını aktardı. Çalışmaların başlamasını 5-6 aydır belediye olarak  kendilerinin beklettiklerini ifade eden Başkan Metin, sebebini şu sözlerle açıkladı:


"Biz projeyi hissedebilmek için beklettik. Eleştirileri aldık. Değişik mimarlardan görüşler aldık. Blokların arasında neredeyse 40 metre, dükkanlar arasında 20 metre, ortada da 29 metre açıklıklar var. Otopark tek kat mı olsun, 2 kat mı olsun? Onlar konuşuldu. En son 2 katta karar kıldık. Giriş hangi noktada olsun? Ölü bir nokta olsun ki; hem ticari aksı hem trafiği kesmesin."


Uzlaşmaya girmeyenlerin arazilerinin kamulaştırılacağını ifade eden Metin, hak sahiplerinin başka bir yere gönderilmeyeceğini belirtti. Metin, bloklarda yer alan dükkanların değerlerinin belirlendiğini söyleyerek "Biz bu değerleri hakkaniyet içerisinde, bilirkişiler ve piyasada dolanan rakamlar nezdinde belirledik.  Bütün bunlar hazırlandı. Onaylar çıktıktan sonra ben de artık kağıtları yazıp '2 ay içerisinde buralardan çıkın' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.


"Rant Söylentilerine Üzülüyorum"
Ekim ayının sonunda ilk kazmanın vurulacağını dile getiren Metin, bloklarda bulunan esnafın arzu etmeleri halinde kendilerine eski Emniyet Müdürlüğü arazisinde prefabrik koşullarda yer göstereceklerini belirtti. Mal sahiplerine kira yardımı, işletme sahiplerine ise taşınma yardımı yapılacağını aktaran Metin, ortada bir rant olduğu söylentilerine üzüldüğünü ifade ederek "Orada 23 dönümün üzerine 8 bin 700 metrekare dükkan var. Yenisinde de hemen hemen dükkanların işgal ettiği alan 8 bin 700 metrekare olacak. Şu anda dükkanların üzerinde de imara hak etmiş 50 bin metrekarelik inşaat alanı var. Bu yeni durumda 25-30 bin metrekarelere düşüyor. Burada bir zarar var. Bu zarar da TOKİ ile beraber üstleniliyor. Ama ben hayal ürünü bir şeyler duyuyorum ve üzülüyorum" dedi.


"Ben Vatandaşın Yanında Olacağım"
Yağlıtaş mahallesinde yapılan kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulunan Metin, belediye olarak her noktada müdahil olacaklarını ifade ederek "Böyle bir hukuki yetkimiz olmasa da bizim bir sorumluluğumuz var. Bu binaların imalatı için sahada olacağız. Bunları her zaman dillendireceğim. Ben vatandaşın yanında olacağım" dedi.


Toplamda 1498 daire olacağını ifade eden Metin, "İlk etapta 476 dairesi 500 gün içerisinde yapılacak. Ama diğeri de hemen akabinde başlayacak. Muazzam bir yer olacak" diye konuştu.
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.