Bu Cami Rize Dolgu Sahasına Yapılacak

Bu Cami Rize Dolgu Sahasına Yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rizeli hemşerilerin istekleri doğrultusunda Dolgu Sahasında Selatin Camisi yapacaklarını açıkladı.

Rize’de şehirleşmede belli bir çarpıklık olduğunu ancak bunu inşallah kentsel dönüşüm çalışmalarıyla belli ölçüde düzeltmeye çalışacaklarını ifade eden Gümrük ve Ticaret  Bakanı Hayati Yazıcı, Rizeli hemşerilerin istekleri doğrultusunda Dolgu Sahasında Selatin Camisi yapacaklarını açıkladı.

Konu hakkında Bakan Yazıcı şunları kaydetti: Rizeli hemşerilerimiz ve teşkilat tarafından şehrin görselliğini ortaya çıkaracak, sahilde belki biraz da simgesel nitelik taşıyacak bir Selatin Camii yapılması istekleri var. Bunun da uygun olduğu görüşünde mutabakat sağladık ve bunu Başbakanımızla da paylaştık. Sahilde uygun bir yerde tam tekbir üniteleri de içerecek şekilde simgesel özellik taşıyacak, böyle bir  tesisin yapılması, elbetteki halkımızın Rizelilerin destekleriyle yapılacak böyle bir ünite Rize için bir kazanım, bir estetik aracı olacağını düşünüyorum.

Selatin Camileri: Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Saray geleneğinde selatin camilerinin yaptırılabilmesi için birtakım koşullar vardır. Öncelikle bir padişahın selatin camisi yaptırması için önemli bir askerî zafer kazanması ve bu zaferle birlikte önemli bir savaş ganimeti ele geçirmesi gerekirdi. Selatin camilerinin yapımına devlet kasasından takviye olmaz, yalnızca padişahın kişisel serveti kullanılırdı. Önceleri sefere gitmeyen ve ganimet kazanmayan padişahlar selatin camisi inşa ettirmezlerdi. Ancak bu gelenek, I. Ahmet'in Sultanahmet Camii'ni inşa ettirmesiyle bozulmuş ve ganimet kazanma geleneği 18. yüzyılda tümüyle terk edilmiştir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.