Çaykur'dan İkizdere'de Organik Çay Toplantısı

Çaykur'dan İkizdere'de Organik Çay Toplantısı

Hemşin bölgesinde başlayan organik çay alanlarını tüm çay bölgesine kademe kademe yaymak isteyen Çaykur bu konuda belirlediği öncelikli bölgelerde bir yandan çalışmalarını sürdürürken bir yandan da bu bölgelerdeki üreticileri ve vatandaşları bilinçlendirerek kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.

Daha önce Muratlı ve ambarlık bölgelerinde üretici ve vatandaşlarla bir araya gelen Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu bu gün de organik havzaya dönüştürülmek istenen İkizdere bölgesinde muhtarlar ve üreticilerle bir araya gelerek istişare toplantısı yaptı.
İkizdere Kültür merkezinde yapılan toplantıya İkizdere Kaymakamı Abdil Koç, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Dr. Turgay Turna, Tarım Daire Başkanı Süleyman Bekar Şube Müdürleri, Bölge Muhtarları ve Üreticiler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu; “Güzel bir konu için, İnşallah hayırlı bir iş için bir araya geldik. Bu günkü toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Organik tarım bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Bölgemizin ve çayımızın geleceği ve kurtuluşunu biz organik çayda görüyoruz. Biz dünyada en kuzey iklim kuşağında çay yetiştiriyoruz. Çayımızın üzerine kar düşüyor. Bu yönü le gerçekten çayımız son derece sağlıklı ve lezzetli bir çay. Çaylarımızın hepsini organik yapmak istiyoruz. Ama ÇAYKUR olarak bir anda çok geniş bir alanda organiğe geçme şansımız ve imkânımız olmadığı için etap, etap bu işi gerçekleştiriyoruz. Yüksek, organiğe daha yakın bölgelerimize öncelik veriyoruz.  Kimyasal gübrenin çevreye verdiği çok büyük zararlar var. Kimyasal gübre ile bitkiyi beslemek serumla bir insanı beslemek gibidir. Serumla insanı ne kadar sağlıklı besleyebilirsiniz.  Şu anda çayımız serum gibi kimyasal gübre ile suni olarak besliyoruz. Bu doğru bir şey değildir. Toprağımız, toprağı toprak yapan can veren bütün unsurlarını kimyasal gübre ile öldürüyoruz. Yer altı sularımız pınar sularımızın tamamı kirlenmiştir. Neden mi? Kimyasal gübre yer altı sularını kirletiyor. Toprağı toprak yapan bütün mikro organizmaları öldürüyor.

İkizdere’ye biz öncelik verdik bu İkizdere’ye yapılan bir destektir.  Allah’ın bir lütfüdür. Daha önceden buralar hastalıklı bir yapıdayken sağlıklı bir yapıya dönüşecek. Doğru uygulamaya geçildikten sonra toprak kendi kendini hızlı bir şekilde onarabiliyor.
Organik çayda herkesin en çok merak ettiği konu; “Organik çaya geçtiğimiz zaman zararımız olacak mı?”  Bizim bir zararımız olmayacak. İlk zamanlarda oluşan küçük miktardaki zararı ÇAYKUR olarak biz karşılıyoruz zaten. Yani bir zararımız olmayacak aksine birçok faydamız olacak. Organik çay sadece organik çay üretimi ile değil bunun çok ötesinde bir projedir. Çok önemli bir çevre projesidir, toprağımızın, tabiatın, çevremizin geleceğini kurtarma projesidir. Çocuklarımıza sağlıklı bir çevre  bırakma projesidir.
Bakınız bölgede kanser vakalarının nedeni kimyasal gübrelerdir. Bunu çok açık ve net söylüyorum. Asıl biz kendi ellerimizle zehri topraklarımıza atıyoruz. Geçen sene Senoz Vadisi kendi istekleri ile organik çay uygulamasına geçmek istedi. Çok memnunlar. Diyorlar ki;     “Artık her şey değişmeye başladı. Organik çayla beraber ektiğimiz her şey organik oldu.”  Balınız, yağınız, peyniriniz, meyveniz, sebzeniz ve ektiğiniz her şey organik olur.

Organik ürün en sağlıklı ürün demektir. İnsanlar karınlarını doyururken sağlıklarını kaybetmişlerdir. Toprak sağlığını kaybetmiştir.
Bakın eğer biz kimyasal gübre kullanmaya devam edersek yakın bir gelecekte hiç çay üretemeyeceğiz. Başka bir şey de üretemeyeceğiz. Çünkü toprak bitiyor. En kısa zamanda biz bu yanlış gidişe dur demek ve sağlıklı yapıya dönmek zorundayız.
Ben Rizeliyim, bu bölgenin çocuğuyum. Çayın içinde doğrum, çayla büyüdüm, çayın her safhasında yer aldım. Çayda diktim, çay da topladım, çay da taşıdım. Özel sektörde çalıştım, şimdi de Çaykur Genel Müdürüyüm. Ben bunun çilesini çekmiş bir insanım.  İstiyorum ki hemşerilerime kalıcı, sağlıklı bir hizmet vereyim. Çocuklarımıza, gençlerimize sağlıklı bir gelecek bırakmaya katkıda bulunayım. Hayırla, dualarla yad edileyim. Bunu arzu ediyorum.” Dedi.

Konuşmasının ardından toplantıya katılan muhtarların ve üreticilerin sorularını dinleyen gelen her soruya tek tek cevap veren Genel Müdür Sütlüoğlu “kafalarda oluşan soru işareti kalmasın. Kamuoyunda bir bilgi kirliliği var. Biz bu kirliliği giderip sizlere ilk ağızdan cevap vermek için buradayız.” Dedi.
Öte yandan organik havza haline getirilmek istenen İkizdere bölgesinde 18 köyde 5527 dekar alanda çay üretimi yapan 2763 ruhsatlı üretici bulunuyor. Üreticilerin büyük bir çoğunluğunun organik çaya geçilmesi taraftarı olduğu belirtildi.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.