Erbaş,  "ÇAYKUR, Yaş Çay Naklinde Neden Sorun Yaşıyor?"

Erbaş,  "ÇAYKUR, Yaş Çay Naklinde Neden Sorun Yaşıyor?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, ÇAYKUR'un yaş çay naklinde neden sorun yaşadığını ve nakliyeci firmaların neden görevini yapmadığını sorarak “Neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor?" dedi.

CHP Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, ÇAYKUR'un yaş çay taşıma işini alan firmaların görevlerini yapmadığını, bu nedenle muhtarlarla, üreticinin karşı karşıya geldiğini belirtti. Erbaş açıklamasında, “Tüm dünyada yaşanan pandemi nedeni ile özellikle yurt dışından gelen işçilerin bölgeye girememesi sonucu oluşan iş gücü kaybı çay hasadında üreticilerimizin kendi bahçelerine geri dönmesi neticesinde çözümlenmiş olsa da sanayinin diğer dallarında maalesef bazı sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. ÇAYKUR, Çay alım yerlerinden mubayaa yaptığı çayları fabrikaya taşıyan firmalarla sorun yaşadığından dolayı muhtarlardan yükleyici ekip oluşturulmasını talep etmiş, ancak muhtarlar böyle bir ekip şu an için kurmalarının mümkün olmadığını ÇAYKUR’a bildirmişlerdir. ÇAYKURdaha sonra üreticiden alım yerinden yükleme talebinde bulunmuş bu çağrısına da üretici tarafından olumsuz karşılanmış 'Bizim böyle bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır' yanıtını almıştır. Yapılan ihale sonucunda ihaleyi alan firma neden bu sorumluluğunu yerine getirmiyor, neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor” dedi.

ÇAYKUR’un alım yeri kotası uygulamasının yanlışlıklarla dolu olduğunu ifade ederek, “Yaşanan diğer bir sıkıntı ise CHP il teşkilatımızın yaptığı çalışmalarda, çay üreticileriyle yaptığı görüşmelerde alım yeri kotası uygulamasının yanlış olduğu kanaati hâsıl olmuştur. Çayını erken toplayan ve kampanyanın başında çayını hasat eden üreticimiz çayını satabilmeli. Örneğin bir alım yeri günlük 5 ton mubayaa yapması gerekirken uygulanan 50Kg kontenjan nedeniyle günlük 500Kg la günü kapatmakta çayını erken toplamak isteyen üretici ya çayını toplamamakta ya da topladığı çayı ucuz fiyata özel sektöre satmaktadır. Oysaki günlük mubayaası 5 ton olan bir alım yerine ha 100 üretici toplam 5 ton satmıştır, ha 10 üretici 5 ton satmıştır. Bu yanlıştan dönülmelidir. Alamam anlayışına son verilmesi, ÇAYKUR için devrim niteliğindeki randevulu sisteme geri dönülmesi elzemdir” dedi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin Rize’ye gelmesinde tartışılan çay kanun tasarısının kapalı kapılar ardında tapıldığını ifade eden Erbaş, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin Rize ziyareti esnasında Ticaret Borsasında Ulusal Çay Konseyinin düzenlediği toplantıda gündeme gelen çay kanununun çayın bütün tarafların katılımıyla gerçekleşmesi gerekirdi. Taban fiyatın tarım bakanlığınca belirlenmesi belirlenen fiyatın altına çay alımının yasaklanması gerektiğinin altını bir kez daha kalın çizgiyle çiziyoruz. Üreticinin yanında olmayan hiçbir kanun çayın sorunlarını çözemez” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.