Genel Müdür Yusuf Ziya Alim’den ‘Dünya Çay Günü İçin Bir Kutlama Mesajı Yayınladı

Genel Müdür Yusuf Ziya Alim’den ‘Dünya Çay Günü İçin Bir Kutlama Mesajı Yayınladı

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 15 Aralık ‘Dünya Çay Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Alim, ilk kez 15 Aralık 2005’de kutlanmaya başlayan ve diğer ülkelere yayılan ‘Dünya Çay Günü’nün çay üreticisi ülke olan Türkiye açısından da önemli bir gün olduğunu belirtti. Türkiye’de sadece bir sıcak içecek olmanın ötesinde bir kültür olan çayın günün her saatinde tüketildiğini kaydeden Alim, “Ülkemizde çay demek aynı zamanda sevgi, dostluk, samimi sohbetlerin simgesi demektir.

Dünyada kişi başı en çok ülkemizde tüketilen çay bir dosttur, samimiyettir. Pandemi döneminde dünyada bilim adamlarının makalelerinde ‘koronavirüse iyi geliyor’ yazıları ile konu olan çayımızın sağlık yönü iyice ortaya çıktı. Çaykur olarak yurt içi ve yurt dışında doğal çaylarımızı tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Dünyaya doğal, sağlıklı, hiçbir benzeri olmayan çayımızı içmelerini öneriyoruz. Bu vesile ile Dünya Çay Günü kutlu olsun” dedi.

15 Aralık Uluslararası Dünya Çay Günü Nezaman Kutlanmaya Başladı ? 

Uluslararası Çay Günü ilk kez 15 Aralık 2005 yılında Delhi'de kutlandı. O günden bu yana, dünyada özellikle çay üreten Çin, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Kenya, Malezya, Malavi, Nepal, Sri Lanka, Tanzanya, Uganda ve Vietnam'da kutlanıyor. Uluslararası Çay Günü'nün amacı; otoritelerin ve halkın dikkatini, uluslararası çay pazarında yaşanan sorunlara, ayrıca çay plantasyonları ve işleme işletmelerinde yer alan işçilerin durumuna çekmektedir. Ayrıca kutlamanın organizatörleri, diğer endüstriyel devlerle rekabete dayanmayan siyah ve yeşil çay üretip satan küçük firmalardaki durumun iyileştirilmesi amacını da sürdürüyorlar.


2005 yılında Asya ve Afrika'daki sendikalar, küçük çay üreticileri ve sivil toplum örgütleri tarafından, küçük çay üreticileri için işçi ücretleri ve adil fiyatlar konusundaki meseleleri ele almak üzere başlatıldı. Yeni Delhi'deki Çay Konferansı, düzensiz rekabet, arazi mülkiyeti, güvenlik düzenlemeleri, kadınların hakları, sosyal güvenlik ve yaşama ücretlerini düzenlemeye yardımcı olmak için işçilerin ve küçük üreticilerin hakları konusunda bir Deklarasyon ile çıktı. Başka bir organizasyon olan Hindistan Çay Kurulu, BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne resmi tatil olma ümidiyle Çay Günü'nü önerdi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.