Hayatı Yazıcı Rize'de

Hayatı Yazıcı Rize'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valiliği tarafından şehit yakınları ve gazilere verilen iftar yemeğinde konuşarak, çözüm sürecinde söylenenlere takılmadan hedefe odaklanılması gerektiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valiliği tarafından şehit aileleri ve gazilere verilen iftar yemeğine katıldı. İftar öncesi tek tek masaları gezen Yazıcı, şehit yakınları ve gazilerle selamlaştı. Sorunları ve talepleri de dinleyen Yazıcı, notlar aldı. Yemek sonrası bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, Ramazan ayı ve orucun önemine değinerek “Ramazan orucu çok anlamlıdır. Oruç birçok şekilde tarif edilebilir. Ramazan ayınca insan asabileşince bazen, ‘oruçlu oruçlu’ denir. Kabahat oruçta değildir. Kabahat adamda. Orucun kabahati olmaz. Elbette ki insan sağlığı müsaade ediyorsa bu ibadetini yerine getirecek” ifadelerini kullandı.

Yazıcı konuşmasında, yardımlaşmanın öneminden de bahsederek, dünyada kaynakların tüketiminde yaşanan adaletsizliklerden bahsetti. Türkiye’de Ramazan ayında yardımlaşma duygusunun “pik” yaptığına da vurgu yapan Bakan Yazıcı, “Ramazan ayında bizim yardımlaşma duygularımız çok daha güç kazanır; ‘pik’ yapar. Dünyaya bu perspektiften baktığımız zaman insanlığın çok iyi bir yerde olduğunu söylememiz mümkün değil. Dünya Bankası verilerine göre açlık ölçüsü olan 1 dolar ile 1 milyar insan geçinmek zorunda. 1 milyar insan açlık sınırında. 1,15 dolar yoksulluk sınırıdır. Dünyada günlük bu rakam ile geçirmek zorunda olan insan sayısı 2 milyarın üzerindedir. İslam ülkeleri arasında fert başına milli geliri en yüksek olan ülke Katar’dır. Katar’da bir kişinin yıllık milli geliri 53 bin dolardır. Ama bir başka İslam ülkesi olan Etiopya’nın fert başına milli geliri 177 dolardır. Arada 220 kat fark var” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerin, kaynakların tüketimindeki adaletsizliklere göz yumduğunu ifade eden Yazıcı, “Enerjinin her türüne sahip olmak için bazen savundukları insanı ve demokratik değerleri işine gelmeyince göz ardı edebiliyorlar. Bu insanların ölçüsü olmamalı. Adalet, hak ve hakkaniyet kavramının her yerde geçerli olması lazım. Her yerde de aynı hassasiyetle uygulanmalı” dedi.


“ÇÖZÜM SÜRECİNDE HEDEFE ODAKLANILMALI”
Yazıcı konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, şehit yakınlarından ve gazilerden, çözüm sürecinde söylenenlere takılmadan hedefe odaklanmalarını istedi. Yazıcı , “Bilesiniz ki, bizim Türkiye’nin 76 milyonunun kardeşliğini güçlendirme hedefinde hiçbir ayrım yapmadan, vatanın ve milletin bütünlüğü noktasında milletimizin hassasiyetlerini hiçbir zaman göz ardı etmeden, bu kırmızı çizgiler içerisinde bu hedefe doğru ilerlerken esas noktaya odaklanmalıyız. Süreçte ve yürüyüşümüzün güzergahında hoşunuza gitmeyen, belleğinizi karıştıran, onurunuzu rencide eden davranış sergileyenler vardır ve olacaktır. Bunları içselleştirelim demiyorum. Ama bunlara takılmadan büyük hedefe ulaşmalıyız. İnşallah süreçte herkes aklını başına alır ve yanlış bir şey yapmaz” şeklinde konuştu.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.