İlkel Teleferikler Her yıl İki kişinin Hayatını Alıyor.

İlkel Teleferikler Her yıl İki kişinin Hayatını Alıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sayıları 20 bini bulan ilkel teleferiklerde meydana gelen kazalar her sene 2 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde her sene meydana gelen teleferik kazalarının tekrar yaşanmaması için vatandaşların alması gereken önlemler konusunda Türk Mühendis ve Makine Odaları Birliği( TMMOB) Rize Şubesi Başkanı Metin Bıçakçı uyarılarda bulundu. Bıçakçı, ’’Bu teleferiklerin hiçbir standardı yok, her sene ortalama iki kişi hayatını kaybediyor’’ dedi.

Rize’de ilkel teleferiklerin yanlış kullanımı sonucu meydana gelen kazalarda son 10 yılda 19 kişi hayatını kaybetti. Geçtiğimiz 2 iki hafta içerisinde Muradiye ve Elmalı da meydana gelen kazada iki kişi hayatını kaybetti. Teleferik kazalarının yaşanmaması, teleferik kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar ve alınması gereken önlemlere değinen Metin Bıçakçı, ilkel teleferikler nedeniyle her sene ez az bir kişinin ihmal sonucu hayatını kaybettiğini aktardı.


Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan ve sayıları 20 bini bulan ilkel teleferiklerin özelliklerinden ve bu teleferiklerin yanlış kullanılması sonucu son yıllarda hayatını kaybeden kişi sayısına değinen Bıçakçı , “Bu teleferikler mühendislik projesi gerektirmeyen, gelişi-güzel yerlerde üretilen, hiçbir yeterlilik belgesinin zorunlu olmadığı ve hiçbir standardı olmayan teleferiklerdir. Ne yazık ki her sene ortalama iki kişi hayatını kaybediyor ve yüzlerce kişi de yaralanıyor. Bunlar sadece kayıtlarda olanlar kaydı yapılmayanları da düşünürsek bu verilerin iki, üç katı olduğunu varsayabiliriz.  Bölgemizin engebeli oluşu ve ulaşımın güçlüğü nedeniyle vatandaşlarımız bu teleferiklere ihtiyaç duyuyor. Bu teleferiklerin herhangi bir kontrolü ve denetlemesi olmadığı için eksiklikleri ile bu teleferikler kullanılıyor. Bu teleferiklerin bir sahibi olmalı ve gelişi güzel kullanılmamalıdır. “açıklamasında bulundu.

ÜÇ ÖNEMLİ NOKTA VAR !

Teleferiklerin üretim aşaması, montaj aşaması ve kullanımına varıncaya kadar, bütün aşamalarının mühendislik biliminin gerektirdiği gibi tekniğine uygun şekilde kullanılması, imal edilmesi ve montajlanması gerektiğinden bahseden ve üç önemli noktaya değinen Bıçakçı, “ Mevcut teleferiklerin durumu,  yeni yapılan teleferiklerin durumu ve son olarak bu teleferiklerin uygulama şekilleri nasıl bunlara bakılmalıdır. Mevcut teleferikler en azından senede bir gün kontrol edilmelidir. Piyasada ki mühendislerimiz ve teknik elemanlarımız tarafından kontrol edilmeli, buradaki eksiklikler teleferik kullanıcıları tarafından giderilmeden kullanılmamalıdır ve gerekirse mühürlenmelidir. Bu şekilde teleferiklerin yanlış kullanılmasından kaynaklanan olası hataların önüne geçebiliriz. “ dedi.

TELEFERİK KAZALARININ 6 ÖNEMLİ NEDENİ VAR

 Son olarak yanlış teleferik kullanımında yaşanan kazaların altı kategoride ele alınabileceğinden bahseden Bıçakçı şunları aktardı ; “Bunlardan birincisi teleferiklerin hatalı kullanılması, teleferikleri insanların taşınması asla kabul edilebilir değildir bu teleferiklerde sadece yük taşınmalıdır. Can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturulmadan kullanılmalıdır. İkinci hata, teleferiklerin habersiz çalıştırılmasıdır. Teleferiklerin bir dip bir de son noktası vardır, ortada da sırma tel vardır dolayısıyla habersiz bir şekilde çalıştırılırsa bu makineler  ve o güzergah üzerinde insanların bulunması ile bu insanlar zarar görebilir.En son ki kazada da bir vatandaşımızı bu şekilde kaybettik. Bu kazadan 5 gün önce de bir başka vatandaşımız hayatını kaybetti. Dolayısıyla bu makinelerin habersiz çalıştırılmasının önüne geçebilmek için zorunlu olarak asıl sahiplerinin olması gerekiyor. Kabinlerin kapalı tutulması gerekiyor, birileri tarafından bu makinelerin izinsiz kullanılmaması ve habersiz olarak çalıştırılmaması gerekiyor. Üçüncü hata platformların tekniğe uygun yapılmaması nedeniyle yük düşmeleri meydana geliyor. Yük platformlarına kişiler bindiği için bu platformların insanlar izinsiz zaman zaman bindiği için yaklaşık son 19 kazadan 10’unda vatandaşlarımız bu şekilde hayatını kaybetti. Diğer bir neden teleferiklerin elektrik motorlarının, elektriklerin bağlı olduğu noktalarda gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Gerekli emniyet tedbirlerinin alınmaması ve dolayısıyla elektrik çarpılması sonucu ölüme varıncaya kadar vatandaşlar ağır hasar alabilir. Diğer sorun sırma tellerin bakımının yapılması gerekmektedir. Bu sırma tellerin 6 yerinde kırılma söz konusu ise değiştirilmesi gerekiyor. Teleferiklerin mutlaka kontrol listelerinin olması gerekmektedir. Teleferiğin olduğu güzergahın doğru seçilmesi ve bu güzergahların mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Teleferik güzergahı altında yük taşıyan insanların yük taşıma esnasında alacağı olası risklerin önüne geçilmelidir” diye konuştu.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.