Matematikte yeni buluş

Matematikte yeni buluş

Matematikte yeni buluş

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Kulübü tarafından düzenlenen konferansta Bilecik  Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU, “Günlük Hayatta Matematik”, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin HALİLOV ise “Parabol Elipsin Limit Hali Gibi” başlığı altında konuşma yaptı.
Üniversitemiz Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen konferansta matematiğin tanımını, hayatla ilgisini ve uygulama alanlarını ayrıntılı şekilde anlatan Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU, matematiğin sadece bir bilim dalı olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Matematiğin günlük yaşamımızda büyük ölçüde yer tuttuğuna dikkat çeken Prof. Dr. HACISALİHOĞLU öğrencilere de, matematiği öğrenirken ezberden kaçınmaları, mantıksal olarak düşündürücü boyutlarını dikkate alıp matematiği bu şekilde öğrenmeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Test sorularındaki seçeneklerin öğrencileri düşünme, yorum yapma ve sonuç çıkarmadan alıkoyduğuna dikkat çeken HACISALİHOĞLU, konferansta ayrıca, günlük hayattan başlayarak bir mekiğin uzaya fırlatılması ve astronotun aya inişi de dahil çok sayıda görsel örneklerle matematiğin kullanım alanlarını gözler önüne serdi. Prof. Dr. HACISALİHOĞLU, matematiğin sevecen bir bilim dalı olduğunun da altını çizdi. Konuşmasının ardından ise HACISALİHOĞLU, salonda bulunanların kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.
Konferansta ikinci konuşmacı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin HALİLOV ise Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU ile birlikte yaptığı “Parabol Elipsin Limit Hali” konulu çalışmayı ayrıntılı şekilde katılımcılara anlattı. Günlük hayatta ve teknolojide gerek elipsin gerekse parabolün sıkça kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. HALİLOV, bu duruma örnek olarak ise; asma köprü halatlarını, noktasal aydınlatma aygıtlarının yüzeyinin en kesitini (araba, uçak, gemi farları, çanak anten, ışıldak)gösterdi. Prof. Dr. HALİLOV, elipsin parabole dönüşmesi için gerekli koşulları detaylı şekilde açıkladı. Yapılan çalışmanın analitik geometri ders kitaplarında yer alacak bir buluş olduğu ifade edildi.
Konferans sonunda Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU’na katkılarından dolayı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay TORUL plaket verirken, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruşen YILMAZ ise Üniversitemiz şiltini takdim etti.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.