RİZE BELEDİYESİ’NİN KALKANDERE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE HAYATA GEÇİRDİĞİ ÇAY ÇÖPÜNDEN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİNİN ÇATISINA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ YERLEŞTİRİLİYOR

RİZE BELEDİYESİ’NİN KALKANDERE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE HAYATA GEÇİRDİĞİ ÇAY ÇÖPÜNDEN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİNİN ÇATISINA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ YERLEŞTİRİLİYOR

Rize Belediyesi’nin Kalkandere Organize Sanayi Bölgesinde hayata geçirdiği Çay Çöpünden Mangal Kömürü Üretim tesisinin çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştiriliyor.

Tesiste çay çöplerinden mangal kömürü, kömürün yapımı esnasında ortaya çıkan gaz’dan elektrik ve çay çöplerinden çıkan sıvıdan da tarımda kullanılabilir organik gübre elde ediliyor. Buna ek olarak üretim tesisinin çatısı güneş enerjisi panelleriyle kaplanarak buradan da enerji üretimi sağlanmış olacak.

rize-caydali-1.jpg

Tamamen çevre dostu bir tesis olarak tasarlanan fabrika; atık olarak yıllarca atıl durumda olan çay çöplerini ekonomiye kazandırdığı gibi, üretim esnasında çevreye de hiçbir zararı bulunmamaktadır.

rize-caydali-12.jpg

Bir üründen Üç farklı gelir elde edilen tesiste güneşten elektrik üretmek için de harekete geçildi. Yapılan hesaplamalar ve planlamalar doğrultusunda kısa sürede kendini amorti edebilecek güneş panelleri yatırımıyla belediye bütçesine ek gelir kazandırılacak.

rize-caydali-13.jpg

Kurulu gücü saate 680 Kw olan ve toplamda yıllık 786.000 Kw elektrik enerjisi üretecek olan GES projesinden yıllık yaklaşık 2,5 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.