RİZE İLİ İHRACATI 200 MİLYON DOLAR ÜZERİNE ÇIKTI

RİZE İLİ İHRACATI 200 MİLYON DOLAR ÜZERİNE ÇIKTI

2021 yılında Rize ilinden 207.348.185 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, yapılan ihracatta bir önceki yıla göre %26 oranında artış yaşandı.

Rize ilimizden 25 sektörden yapılan ihracatta ilk sırada madencilik ürünlerinden bakır cehveri yer alırken, ikinci sırada yoğunlukla Rusya Federasyonu’na ihraç edilen balık, üçüncü sırada ise Çay yer almıştır. Rize ilinden yapılan toplam ihracatın %54 lük kısmı madencilik ürünleri ihracatından, %21’lik kısmı ise Rusya Federasyonu’na yapılan Balık ihracatından oluşmaktadır.
 
Türkiye genelinden Rusya Federasyonu’na alabalık ve Türk Somonu ihracatında Rize ili birinci sırada yer almakta olup, ayrıca, Rize ilinde üretilip 7 farklı ülkeye ihraç edilen cerrahi tek kullanımlık koruyucu elbise ihracatı da önemli hacme ulaşmıştır. 
Rize’den en fazla ihracat yapılan ilk 3 ülke sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Bulgaristan olmuş, toplam 55 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne bakır cevheri, çay ve bisküvi ihracatı yapılmış, Rusya Federasyonu’na ise ağırlıklı olarak balık, kivi, çay ve elektrikli ocaklar ihraç edilmiştir.  Üçüncü sırada yer alan Bulgaristan’a ise bakır cevheri başta olmak üzere çay ve içecek (soğuk çay-Ice tea) ihracatı gerçekleştirilmiştir.   

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban TURGUT; Rize ili ihracatının 2021 yılında yüksek oranlı artış trendi ile yeniden 200 Milyon $ sınırını aşması ve ilden 55 farklı ülkeye ihracat yapılmasının önemine değinerek, Çin’e dahi gıda maddesi ihraç edebilme başarısını gösteren Rize ilinin ihracatçı sayısının da her geçen yıl arttığını ve ihracatta yakın komşu ülkeler dışında ülke çeşitliliğinin de her geçen yıl artmasının büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

2021 yılında Rize ilinden 32 farklı ülkeye 3.278 Ton karşılığı 9.873.843 $ tutarında çay ihraç edildiğini belirten DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı TURGUT, Türkiye geneli toplam çay ihracatının miktarda %60’lık ve değer tutarda da %50’lik kısmının Rize ilinde faaliyet gösteren firmalarımız tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. 2022 yılından ümitli olduklarını da belirten TURGUT, Rize il ihracatının 2022 yılını da artış trendi ile kapatacağından ümitli olduklarını ifade etti. 

rize.jpgrize1.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.