RİZE İLİ VE İLÇELERİNDE ÇOĞUNLUKLA KIŞ MEVSİMİ BAŞTA OLMAK ÜZERE HER EVİN MUTFAĞINDA VE AŞHANESİNDE BULUNAN, EKMEK VE YEMEK PİŞİRİLEN FIRIN VE SOBA OLARAK KULLANILAN KUZİNELERE DÖNÜŞTE YOĞUN TALEP YAŞANIYOR

RİZE İLİ VE İLÇELERİNDE ÇOĞUNLUKLA KIŞ MEVSİMİ BAŞTA OLMAK ÜZERE HER EVİN MUTFAĞINDA VE AŞHANESİNDE BULUNAN, EKMEK VE YEMEK PİŞİRİLEN FIRIN VE SOBA OLARAK KULLANILAN KUZİNELERE DÖNÜŞTE YOĞUN TALEP YAŞANIYOR

Eskiden D. Karadeniz bölgesinde ve bilhassa imalatının yapıldığı Rize ili ve ilçelerinde çoğunlukla kış mevsimi başta olmak üzere her evin mutfağında ve aşhanesinde bulunan,

Ekmek ve yemek pişirilen fırın ve soba olarak kullanılan kuzinelere dönüşte yoğun talep yaşanıyor.


Dünya genelinde ve bilhassa birçok Avrupa ülkesi ve de kısmen ülkemizde de yaşanan küresel ısınma endişesi üzerine ileriki yıllarda yaşanacak olan enerji krizleri her ülkeyi ve her aileyi şimdi den çözümler üretme ve enerji tasarrufuna teşvik etmeye başladı.


Rize’nin tanınmış iş insanlarından Yılmaz ÇELİK, “Şu anda kuzine satışlarımız iyi. Koronavirüs nedeniyle milletimizin önemli bir kesimi köylerine döndü. O nedenle kuzine satışlarında önemli bir talep yaşıyoruz. Geçmişten bugüne kuzinenin hayatımızda önemli bir yeri vardır. Kuzine üzerinde köyde yemeğimizi yapabiliyoruz. İlimizde mısır ekmeğimiz ve karalahanamız meşhurdur, ekmeğimizi de kuzinede yapıyoruz.

Kuzinenin fırınının içinde her şeyi pişirebiliyoruz. Davlumbaz fırını olmayanlar içinde balık bile pişirebilir. Çok amaçlı kullanıyoruz kuzinemizi.  İlimizde mevcut iş yerlerimizde yıllarca ilimiz insanının çok yabancı olmadığı, kuzine ve soba satışları yaptığımız bilinen tanınmış bir firmayız. 2000’lı yıllara kadar başta köylerdeki evlerimizde yaşayan ve henüz şehirde yaşamaya başlaması olan insanlarımız, aileler, benim ailem dahi kışın evlerimizi sobayla ısıtır, ekmek ve yemeklerimizi de kuzinede pişirirdik.

O yıllarda köylerde çuvalla un satın alınır. Köyde hanımlar hamur yapar ekmeği, böreği vs. hamur yiyecekleri kuzinede pişirilirdi. Tabi ki, yıllar içerisinde ilimizde ekonomik refahın artmasıyla halkın ekseriyeti şehirde daire alarak kışı mevsiminde şehri merkezinde, yaz mevsiminde ise yaş çay hasadı için tekrar köy ve mahallerindeki evlerinde dönmekteler. Birkaç yılıdır yaşadığımız kovid salgınının getirdiği tedirginlik sonucu tüm ülkemizin genelinde olduğu gibi, Rize’miz de köye, doğaya dönüş yaşanmış oldu.

Bilhassa batıdaki büyük şehirlerde yaşayan ailelerden çok dönene oldu. Sağlık nedenleriyle evlerini şenlendirdiler. Mutfaklarına Kuzineyi tercih etmeye devam ediyorlar. Tabii ki, kuzine ve sobaya dönüşte faktörlerden önemli birisi de ekonomideki gelişmelerdir. Enerji maliyetlerin yüksekliğidir. Ekonomik olduğu için kömüre ve oduna dönüşe önemli artışlar yaşanmaktadır. Zaten köyde yaşayan herkesin kış mevsimini geçireceği kadar odunu mevcuttur. Kuzinede pişen ekmek ve yemek çok lezzetli olmaktadır. Özetle enerjide ve yakıtta tasarruf etmek isteyenlerin tercihi Kuzine soba soğuk hava nedeniyle hem ısınma hem de bütçesini düşünen ailelerin tercihi yemek yapılabilen kuzine sobalar olmaktadır. “diye açıkladı.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.