Rize Valisi Çakır'dan 2 Mart Mesajı

Rize Valisi Çakır'dan 2 Mart Mesajı

Rize Valisi Nurullah Çakır, 2 Mart Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümünü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Çakır mesajında şunları kaydetti:

Vali Çakır'ın 2 Mart Kurtuluş Yıldönümü Mesajı şu şekilde: 2 Mart Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümünü tarihin başlangıcından günümüze kadar bağımsız yaşamış, bağımsızlığı için canını seve seve vermiş milletin ferdi olmanın  gururu ve sevincini kutluyoruz.

Atalarımız, milli kültür ve uygarlığını güzel sanatlarda, mimaride, gelenek ve göreneklerinde işleyerek en güzel eserleri bu vatanda ortaya koymuşlar ve böylelikle Anadolu’yu kendilerine yurt yapmışlardır.

Ne yazık ki bazı dönemlerde bu büyük millet, zorluklarla karşılaşmış, bağımsızlığını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Ancak, yine de her dönemde özgürlüğünü kurtarmanın bir yolunu bulmuştur.

Birinci Dünya  savaşı yıllarında, Çarlık Rusya’sı 9 Mart 1916’da Rize’mizi işgal için denizden ve karadan saldırısına Engindere mevkiinde Rizeli Yüzbaşı Kahraman bey komutasındaki vatansever birlik tarafından karşılık verilmiş olmasına rağmen Ruslar Rize’ye girmişler ve 2 yıl işgalleri sürmüştür. Rus ihtilali ile birlikte 2 Mart 1918’de Rize bu işgalden kurtulmuştur. İşgal sırasında Engindere hattında şehit düşenlerin hatırasına, şehit askerlerimizin cebinden çıkan gümüş paralarla bir Şehitler Çeşmesi yaptırılmıştır.

Dün yurdunu düşmandan geri almak için çok eziyetlere katlanan atalarımız, bugün bu aziz vatanın geliştirilmesi için Rize’den yetişen liderimiz öncülüğünde topyekun geleceğe hazırlanmanın heyecanını yaşamaktayız.

Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, tüm Rizelilere saygılar sunuyorum.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.