RİZE'DE ASIRLIK MAHALLE YOL BEKLİYOR

RİZE'DE ASIRLIK MAHALLE YOL BEKLİYOR

Rize'de asırlık mahallenin sakinleri evlerine yol bekliyor

Rize’nin engebeli arazi şartlarından ötürü devamlı karşılaşılan yol problemlerine bir yenisi daha eklendi. Köylerinde yol olmadığı için ulaşımda sıkıntı yaşamakta olan mahalle sakinleri, tüm komşularının da rızası olduğu yolun yapılması için yetkililerden yardım istedi.


Rize’nin Derepazarı ilçesine bağlı Esentepe köyü Yılmazlar ve Büyükoğlu mevkiinde yaşamakta olan yurttaşlar nerdeyse bir asırlık yerleşim yerleri olan köy evlerine ulaşmakta güçlük yaşıyor. Tüm köy sakinlerinin ortak kararı olan yo için gerekli müracaatlarda bulunduklarını söyleyen köy sakinleri yetkililere seslenerek sürecin hızlandırılmasını, köylerinin ise bir önce yola kavuşmasını istedi.
Toplamda 12 bağımsız haneden oluşan alanda yol yapılması için gereken tüm işlemleri başlattıklarını ve yol olmadığı için köy evlerinde yaşamakta güçlük çektiklerini söyleyen Ahmet Yılmaz isimli köy sakini “Burası 80 yılı aşkındır bir yerleşim yeri. Bizim burda yol problemimiz var. Yolumuz olmadığı için buraya da gelip gidemiyoruz. Evimizde, bahçemizde bir şeyler yapmak istiyoruz ancak onu da yapamıyoruz. Ayriyeten burda bir yerimiz sel felaketinde göçtü. Birçok yere dilekçe verdik seneler önce. Burasıyla da pek ilgilenen olmadı açıkçası. Yolumuz olmadığı için köy evimizde hiçbir şey yapamıyoruz. Evimizi yenileyelim diyoruz eşyayı taşıyamıyoruz. Devletimizden yardım istiyoruz” dedi.

Yol olmadığından dolayı yaşlılar evlerine gelemiyor
Yol olmadığı için acil bir durumda müdahale edilemeyeceğini bildiklerinden köyün yaşlılarını köye getiremediklerini belirten Yasin Yılmaz ise “Burada 12 hane var. Bu hanelerde yaşamakta olan insanları saydığımız zaman yaz mevsiminde 100 kişiye kadar ulaşıyor. Bizim normalde burda yaşamakta olan dedelerimiz, ninelerimiz yol olmadığından dolayı evlerine gelemiyorlar. Şehir merkezinde kirada vesaire oturmak mecburiyetinde kalıyorlar. Çünkü bir hastalık olsa sırtımıza alıp üstteki yola taşıyoruz. Kışın soba yakılacağı zaman odun taşımakta güçlük çekiyoruz. Çok sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz” diye konuştu.

Evine gitmekte zorlanınca karşı evden kendi evine köprü yaptı
Evine gitmekte güçlük çeken amcasının karşıdaki binadan kendi evine köprü yaptığını söyleyen Yasin Yılmaz da “Amcam burda ulaşımda güçlük çektiği için kendince bir yöntem düşündü. Evinin en üst katından karşıdaki binaya bir köprü yaptı. Bir şey taşıyacağı zaman, hastalık vesaire bir durum olduğu zaman ve hatta artık normal hayatında bile o köprüyü kullanıyor. Fakat bu sefer evinin içinde sıkıntı yaşıyor. Hastası olduğu zaman en üst kattan en alt kata taşımak mecburiyetinde kalıyor. Yani bu amcamız sırf bu yolu kullanamadığı için evden eve köprü yapmış onu kullanıyor. Sürekli bu tarz sıkıntılar yaşıyoruz. Yaz aylarında özellikle çok kalabalık buralar. Şu an kullanmış olduğumuz patika yol da gece karanlık olduğundan görülmüyor. Kış aylarında buz tutuyor. Evimize gitmekte güçlük çekiyoruz” biçiminde konuştu.

"Gücümüz olsa yolumuzu kendimiz yaparız"
Birçok kuruma başvurdukları halde halen beklediklerini ve olumlu geri dönüş alamadıklarının önemini vurgulayan Yasin Yılmaz “Zaten burada bulunan arazilerde burda yaşamakta olan insanların kendilerine ait. Gerekli muvaancak nameler alınmış, İl Özel İdare’ye fotoğrafı müracaat yapılmış, CİMER’e yazılmış, Ulaştırma Bakanlığı’na yazılmış, valiliğe de dosyalar verilmiştir. İl Özel İdaresi bizlere kendilerinin yol yapamayacağını yalnızca izin verebileceklerini ve masrafların yapan kişi tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Bizim zaten böyle bir imkânımız, gücümüz olsa kendimiz yaparız. Bizim devletimiz bu kadar yollar, tüneller yapabilirken şu kadarcık yere yol yapamaz diye bir durum olamaz. Devletimize bu konu da güveniyorum. 86 yaşındaki dedemi sırtımıza alıp götürüyoruz. Torununu görmeye bu biçimde geliyor. Bazen öyle oluyor ki evimize inemiyoruz, komşularda kalıp geri dönüyoruz. Bu soruna çözüm istiyoruz” diye konuştu.

"Hasta olunca sedyelerle patikadan taşıyoruz"
Hastalık olunca işlerinin daha da zor olduğuna değinen Necati Yılmaz “Bu yaz oğlum yanıma geldi. Bu patika yolda çocuğum düştü kolunu kırdı. 15 gün hastanede kaldık. Patika yol da genci yaşlısı sıkıntılar yaşıyor. Bir hasta olduğu zaman buralardan sedyeyle ya da tekerli sandalyelerle taşımaya çalışmaktayız. Burada ufak bir yolumuz olsa hiçbir sıkıntımız kalmayacak. Devletimizden bunu istiyoruz” dedi.

yol-sorunu-1.jpg

"Sorunumuz çözülürse köyümüzü terk etmek mecburiyetinde kalmayız"
Yol ve duvar problemlerinin çözülmesiyle beraber köy evlerinde rahatça yaşayabileceklerini anlatan Necati Yılmaz “Annemiz, babamız buraya gelemiyor. Bizim burada bulunan yol ve duvar problemimiz çözülürse rahata kavuşuruz ve köyümüzde yaşamayı tercih ederiz. Rize’de kira vermek mecburiyetinde kalıyoruz. Çay sezonunda topladığımız çayları buralardan yukarıya sırtlarda taşınıyor. Yeri geliyor para ile işçi tutuyoruz onlar da taşımakta zorlanıyor” biçiminde konuştu.

yol-sorunu-12.jpg

yol-sorunu-13.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.