Rize’de Asırlık Minare Bakımsızlıktan Yıkılmak Üzere

Rize’de Asırlık Minare Bakımsızlıktan Yıkılmak Üzere

Asırlık Minare Bakımsızlıktan Yıkılmak Üzere !

Rize Merkez kendirli Beldesinde 1. Dünya savaşı yıllarında Rum ustalar tarafından inşa edilen tarihi minarenin , bakımsız kaderine terk edilmesi yöre halkını tedirgin ediyor.

Kendirli’deki Tarihi minare 1999 yılına kadar Kendirli Merkez caminin tek minaresi olarak yıllarca yöre Halkına müminlere hizmet etti.Bu süre zarfında minarenin tüm onarım ve bakım işleri Kendirli Halkı tarafından yıllarca itina ile yapıldı.

Taki 1999 – 2000 yılları arasında Kendirli Merkez Caminin sağ ve sol tarafına yapılan her biri 65 m uzunluğunda olan iki minarenin yapılması sebebiyle, bu eski minarenin geleceğiyle ilgili , dönemin cami imamı tarafından bu konu tüm halka beyan edilmiştir.Yapılan istişare sonucunda Halkın büyük bir çoğunluğu tarafından oy birliğiyle, miladını tamamlamış eski minarenin yıkılması yönünde karar alınmıştı.

Bu olayı içine sindiremeyen 5-6 kişilik bir grup Trabzon Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma müdürlüğüne müracat ederek , Minarenin güya koruma altına alınmasını sağladılar!

Ama neyazik ki,aradan yıllar geçmesine rağmen bir kaç kez müracat edimesine rağmen kaderine terk edilen asırlık tarihi minare ye hiç bir bakım ve onarım yapılmadığından , adeta çürümeye terk edildi. Bazen havalar sert estiğinde minarenin tepesinde çürüyen metal aksamlar yere düşerek İnsanlar için ciddi tehtitler oluşturuyor !

Kendirli Halkının istek ve arzusu odurki : Trabzon Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Müdürlüğü ekiplerinin gelip bir an önce yükümlüklerini yerine getirip asırlık tarihi minareyi ya restora etsinler , yada bu minareyi Kültür ve tabiat varlıklarından çıkarıp halk için daha fazla tehtit oluşturmadan bir an önce ne gerekiyorsa yapılması en büyük arzumuz !






Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.