Rize'de “Dijital Obezite’den Dijital Diyete” Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Rize'de “Dijital Obezite’den Dijital Diyete” Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Valiliği himayelerinde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü koordinesinde yürütülen “Dijital Obezite’den Dijital Diyete” projesinin tanıtımına katıldı.

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzün en büyük sorunu haline gelen dijital bağımlılık ve akabinde ortaya çıkan tahribatın engellenmesi ve sosyal yaşam içinde çevreyle etkileşim, bedensel ve zihinsel gelişim gibi birçok noktada sağlıklı bir bireylerin yetişmesine imkan tanıyan aktivite ve oyunların yer aldığı “Dijital Obezite’den Dijital Diyete” projesinin tanıtımı Rize Kurtuluş İlkokulunda gerçekleştirildi.
Tanım törenine; Vali Kemal Çeber, İl Milli Eğitim Müdür Engin Emen, projede seminer çalışmaları yapan Prof. Dr. Fatma Çelik Kayapınar, Doç. Dr. Kenan Demir, Prof. Dr. Süleyman Göksoy, Doç. Dr. Behsat Savaş ve öğretmenler katıldı.
Günümüzün en önemli sorunlarında bir tanesinin dijital bağımlılık olduğuna dikkat çeken Vali Çeber, “Benim için önemli bir proje. İsim ve fikir babalığını ve uygulanmasına ilişkin ana hatlarını söylediğim projeye başlıyoruz. Hemen her ortam da artık çocuklarımızın, ergenlerimizin hatta kendimizin aşırı bir akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve oyun konsolları gibi bağımlılığımız olduğundan bahsediyoruz. Gençlerimizin bir araya geldiklerinde birbirleriyle sohbet etmek yerine telefonlarıyla haşır neşir olduğunu konuşuyoruz.  

obezite-rize-12.jpg
“Dijital bağımlılıktan duyulan rahatsızlık bizi bu projeyi yapmaya teşvik etti.”
Sadece bilim insanları ve doktorlar değil, herkes bunun bir problem olduğunu düşünüyor ve kabul ediyor. Dijital bağımlılıktan duyulan bu rahatsızlık bizi bu projeyi yapmaya teşvik etti. Bu dünyadan kaçamayız. Modern dünyanın gerekliliği olarak dijital materyalleri en iyi ve efektif şekilde kullanmalıyız. Ama denge burada çok önemli. Bu noktada denge problemi yaşadığımız aşikar. O dengenin kaçtığı bireyler, gençler ve ortamlar için dijital obeziteden dijital diyete girmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

obezite-rize-13.jpg
Aslında bu bütüncül bir proje sadece okullarda uygulayacağımız bir proje değil. Bugün lansmanını okulda yapıyoruz ama ev ortamlarında aile ve arkadaş ortamlarında dijital obeziteden kurtulmanın, gerçek hayatın tadına varmanın da bölümlerini zaman içerisinde bu projenin içerisinde göreceksiniz” dedi.
Vali Çeber proje ile dijital dünyadan gerçek dünyaya dikkatleri çekmeyi amaçladıklarını belirterek, “Dijital Obezite’den Dijital Diyete projesi ile, öğrencilerimizin günün çoğu zamanını geçirdiği okulların koridor ve bahçelerinde, onları harekete geçirecek, kültürümüzün geleneksel oyunlarını unutturmayıp onların dikkatlerini çekecek oyun alanları oluşturmayı hedeflemekteyiz. Çünkü bilindiği üzere oyun; bir çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişimi için en etkili araçlardandır. Bunun için merkez ilçe dahil 12 ilçemizde 90 okulumuzda 20 ayrı oyun formatı ile 300’e yakın oyun uygulaması gerçekleştireceğiz.

obezite-rize-14.jpg
“Sadece okullarla sınırlı kalmayacağız”
Onun dışında aile ortamında yapılabilecek etkinlikler üzerinde çalışıyoruz. İnsanlar evlerinde de bu obeziteyi yaşıyor. Çok güzel gençlik kamplarımız var. Anne kız, baba oğul kamplarımız olacak. Grup kampları yapacağız, çadırlar kuracağız. Beraber orada eğlence formatları hazırlayacağız.  Tüm dijital materyalleri bir tarafa bıraktığımız günler, hafta sonları, akşamlar oluşturacağız. Sadece okullarla sınırlı kalmayacağız. Ama bizim ana hedefimiz çocuklarımız ve ergenler olduğu için okullarda bunu daha çok göreceğiz” dedi.

Vali Çeber, yanından getirdiği geleneksel oyuncaklardan çağatarayı basın mensuplarına göstererek “Bende 3 aydır kullandığım bir oyuncak göstereceğim “çağatara” denir buna. Benim bu masamda duruyor, mola zamanlarımda akıllı telefonla yerine bununla uğraştığım zaman rahatlıyorum. 40 yaş üzerinde Rizelilerin bildiği bir materyal bu” dedi.

obezite-rize-15.jpg

Tanıtım toplantısından sonra okul bahçesine giden Vali Çeber, “Dijital Obezite’den Dijital Diyete” projesi kapsamında oluşturulan oyun alanlarını inceledi. Çocuklarla birlikte oyun alanlarında boyama yaptı. Ardından ana okuluna giderek çocuklarla birlikte yapılan etkinliklere ve öğretmenlere yönelik yapılan fiziksel aktivitelere katıldı. 
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.