RİZE'DE SOKAĞA ÇIKMADAN MUAF OLANLAR İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

RİZE'DE SOKAĞA ÇIKMADAN MUAF OLANLAR İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sokağa Çıkma Yasağından Muaf Olan Kişi veya İşletmelerle İlgili Kamuoyu Duyurusu

Son günlerde gerek sosyal medya üzerinden gerekse bizzat Valiliğimize gelerek sokağa çıkma yasağından muaf olan kişi veya işletmelerle ilgili sorular sorulmakta olduğu görülmüş ve bazı hususların açıklığa kavuşturulması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığımızın  30.11.2020 tarihli sokağa çıkma kısıtlamalarını konu alan genelgesinin ek’inde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan yer ve kişilerin listesi belirtilmiş ancak uygulamada yaşanan suiistimallerden dolayı, İçişleri Bakanlığı muafiyetlerin kötüye kullanılmasının önlenmesi amacıyla 14.12.2020 tarihli yeni bir genelge yayınlamıştır. İlgili genelge hükümlerine göre;

1. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde kısıtlamadan muafiyet tanınacak yerler ve kişilerle ilgili istisnanın kapsamı sadece muafiyet nedeni ile sınırlıdır. Bunun dışında genel muafiyet şeklinde bir durum kesinlikle söz konusu değildir (Örneğin inşaatta çalışan bir işçi sadece çalışmaya giderken sınırlamadan muaftır, onun dışında ikametinden ayrılamaz)

2. Kişiler, muafiyete neden olan durum kapsamında ikametlerinden çıkabilecek olup bu süre içerisinde muafiyet nedenine dair zaman ve güzergâh ile sınırlı kalma zorunlulukları bulunmaktadır (Örneğin bir bakkal gece 12’de sokağa çıkamaz ve bakkaliye dükkanı Fener Mahallesinde ikameti Gündoğdu’da ise Ardeşen’e gidemez)

3. Zaman bakımından uygulamada; kişinin istisna kapsamına dahil olan durumu ile dışarıda bulunduğu zaman diliminin uyumluluğuna dikkat edilmelidir (Yukarıda açıklandığı gibi örneğin bir kasap kısıtlama süresinde gece 12’de sokağa çıkamaz)

4. Güzergâh bakımından uygulamada; kişinin ikametinden ayrılma nedenini oluşturan duruma dair izlenmesi gereken rutin güzergahın dışına çıkılmaması gerekmektedir (Yukarıda da açıklandığı gibi örneğin bir benzin istasyonu çalışanı, iş yeri Rize merkezde ikameti Çayeli’nde ise kısıtlama süresinde Ardeşen’e gidemez yada örneğin ikamet adresi İslampaşa Mahallesi olup çay bahçesi Güneysu’da olan bir çiftçi kısıtlama süresinde Fındıklı’ya gidemez)

Bu doğrultuda denetim ekiplerince yürütülen kontrol faaliyetlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde dışarıda bulunan kişilerin kontrolleri sırasında; muafiyet kapsamında olup olmadığı, muafiyet sebebi ile sokakta bulunma nedeninin zaman ve/veya güzergâh açısından uyumluluk gösterip göstermediği incelenecek olup, muafiyet sebebi ile zaman ve/veya güzergâh bakımından uyumluluk bulunmayan durumlarda ise idari yaptırım uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum