RİZE'DEKİ GALERİCİLER 2.EL TİCARETİ TASLAĞINA OLUMLU YAKLAŞIYOR

RİZE'DEKİ GALERİCİLER 2.EL TİCARETİ TASLAĞINA OLUMLU YAKLAŞIYOR

Rizede de ki galerici esnafı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na olumlu bakıyor.

Perakende ve Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da ticaretin düzenlenmesine ilişkin İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağına yönelik önceki aylarda açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı  açıklamasında ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılmasını öngördüklerini belirtmişti.


Öngörülen düzenlemeye yönelik rizede de ki galerici esnafı taslağa ilişkin bilgilerinin olduğunu belirterek, ayakta vergi levhasız araç alım-satım yapanların önüne geçmek için yapılan düzenlemeye olumlu baktıklarını belirtirken, tüketiciler ise düzenlemenin galeri odaklı olmasından şikayetçi.

koseoglu-1.jpg
Rizede de 12 yıldır galericilik yapan Cumhur ateş yapılacak düzenlemeye olumlu baktığını belirterek, “Rizede de ayakta alım satım yapan çok kişi var. Galerici arkadaşlarımızdan çok şikâyet var. Galericiler burada vergisini veriyorlar. Arabaların KDV’sini ödüyorlar. Dışardakiler hiçbir şey ödemiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının düzenlenmesi güzel. Çünkü bundan sonra herkes ayakta alım-satım yapamayacak. Vergi kaybı olmayacak. . 2. El şuan durdu. Şuan galericiler ağlıyor.” diye konuştu .

Rize'de12 yıldır galericilik yapan Cumhur Ateş oto Köseoğlu işletme sahibi  ise yapılacak düzenlemenin dışında daha önemli sorunlarının olduğunu belirterek, “Düzenlemenin ne olduğunu tam bilmiyorum. Onun dışında bizim başka problemlerimiz var. Bizim en büyük sorunlarımız arasında ticari araçlarda köylü vatandaşlar aracını satmak için şehre getiriyor. Bu adam deftere tabii değil. Herhangi bir ticari unvanı yok. Bu aracı satın aldığımız zaman faturası olmadığı için yüzde 18 KDV doğuyor bize.

Biz bunu satıcıdan talep ettiğimiz zaman ticaretimiz olmuyor. Biz bunu defterimize girdiğimizde bir arabadan bin TL, bin 500 TL para kazanacaksak bize 6-7 bin TL KDV çıkıyor. Biz bu ticareti yapamıyoruz. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri bu. İkinci sorunumuz kamyon ve kamyonetlerde galericilere K belgesi sorulması. Bunun cezası çok ağır olduğu için bir aracı bir şehirden diğer bir şehre nakledemiyoruz. Başka şehirlere götürüp ticaret yapamıyoruz.

Bu sorunlarımıza bir düzenleme gelirse sektör daha rahatlayacaktır.” 3 üncü sorunumuz Rize'de yer sorunu bu sorundan belediye başkanımız ve Rizedeki bütün yetkililerin bilgisi vardır. Şimdi hemen hemen bütün galericiler yetki belgesini aldılar fakat sanayi ve ticaret il müdürlüğü belge alımında galericilere bir taahhüt name imzalatıyor.  7'inci aya kadar süre veriyor .O Aydan sonra ne olacak bu esnaf ticaret yapamayacak mı ? Soruna geçici çözüm değil Sayın belediye başkanımız kalıcı çözüm istiyoruz. Son aldığımız bilgilere göre Sayın Bakanımız Hayatı Yazıcı'nın girişimleriyle Çayeli ilçesinde oto galericiler sitesi yapılması düşünülüyor.. acaba  düşünülen proje sadece Çayeli Esnafını kapsayacak şekilde demi Yoksa bütün Rize esnafını içine alacak sekildemi yapılacak bununla ilgili Bir açıklama bekliyoruz diye konuştu..

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum