Rize'den Sivas'a 11 Metrelik Minare

Rize'den Sivas'a 11 Metrelik Minare

Rize'nin Derepazarı ilçesinde demirden minare imalatı yapan demir ustası Muhammet Başka ve babası Yusuf Başka, aldıkları sipariş üzerine Sivas için minare yaptı. Tamamen demirden yapılan 11 metre uzunluğundaki minare toplam bin 700 kilogram ağırlığında. 

Sivas’ın Koyulhisar ilçesi Çandır köyüne bağlı İlyaslı mezrasında yaşayan 85 yaşındaki Ali Osman Bulut, Sivas Müftülüğünden aldığı izinle yıllardır kullanılmayan eski mezra okulunun bir bölümünü camiye dönüştürdü. Ankara’da yaşayıp yaz aylarını köyünde geçiren Bulut, üç yıl önce caminin minaresinin eksik olduğunu düşündü. Camiye bir de minare yaptırmak isteyen hayırsever, yakın çevresinde istediği minareyi yapacak usta bulamayınca torunlarından yardım istedi. Torunu internet üzerinde yaptığı araştırmada Rize’de Yusuf Başka isimli demir ustasının dedesinin istediği portatif minareleri yaptığını öğrendi. Başka ile temasa geçilip anlaşmaya varıldı. 

aw122383-03.jpg

11 Metre, Bin 700 Kilogram
Gelen teklif üzerine Sivas'a giderek minarenin yapılacağı caminin etrafında inceleme yapan Yusuf Başka, camiye en uygun minareyi yapmaya başladı. Yusuf Başka, oğlu Muhammet Başka ile birlikte minarenin yapımını kısa sürede tamamladı ve ortaya 11 metre uzunluğunda, bin 700 kilogram ağırlığında bir minare çıktı.

aw122383-01.jpg


Minarenin yapının 1 hafta sürdüğünü dile getiren demir ustası Muhammet Başka yaptığı açıklamada "Atölyemiz ufak olduğundan biraz zor oluyor. Minare yapımı için daha fazla aparat lazım, vinç gibi mesela. Bunlar elimizde olmadığı için sağ olsun çevredeki tanıdıklar bizlere yardımcı oluyor. Minareyi kaldırıp indirmekte yardım ediyorlar. Bu minare için de Sivas'tan bir talep geldi. Konuştuk anlaştık, minarenin yapılacağı yer bakıldı ve minareyi yaptık, hazır hale getirdik" ifadelerini kullandı.
Yapımı tamamlanan minarenin kamyona yüklemesi için vinç çağrıldı. Sağlam bir şekilde vince bağlanan minare, vatandaşların yoğun ilgisi altında kamyona yüklenerek sabitlendi ve Sivas'a götürülmek üzere yola çıktı. 

aw122383-05.jpg


Minare Sivas'ta
Rize'den yola çıkan minare yüklü kamyon 500 kilometrelik yolun ardından Sivas'a ulaştı. Sivas’ta kasasında minare ile seyreden kamyonu görenler gözlerine inanamadı.

aw122675-01.jpg


Gözyaşlarına Boğuldu
Minare, Sivas’ta İlyaslı mezrası camisinin yanına vinç yardımı ile monte edildi. Montaj öncesi kurban kesildi, dualar edildi. Üç yıldır peşinde uğraşı verdiği minarenin yerine yerleştirildiğini gören Bulut gözyaşlarına boğuldu.

aw122675-04.jpg


Görenler Şaşkınlık Yaşadı
Hayırsever Ali Osman Bulut yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip köylerinin ilk kez bir camiye kavuştuğunu belirtip, “Yerleşim yerimizin yaklaşık 700 yıllık geçmişi var. Ancak bir camimiz yoktu. Bayramlarda ve cuma namazlarında komşu köylere gitmek zorunda kalıyorduk. Mezramızdaki okul yıllardır kapalıydı. Bir bölümünü camiye dönüştürmek istedik. Müftülük izin verdi. Rabbim nasip ettiği mescidi yaptık. Ancak bir baktım ki komşu köylerdeki camilerin minareleri var, bizim yok. Torunum internetten araştırdı. Rize’deki ustamıza ulaştık. Bugün de minaremiz geldi. Şükürler olsun yerine yerleştirdik” dedi.

aw122675-10.jpg

aw122675-06.jpg

aw122675-05.jpg

aw122675-11.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.